En komplett guide till svartkumminolja 2024

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Svartkumminolja är en väldigt bra olja som har få eller inga biverkningar. Svartkumminolja innehåller antioxidanter som fungerar som näringstillskott till både hud och hår men kan även tas oralt för att förbättra vår hälsa.

Svartkumminolja innehåller antioxidanter skyddar cellerna från att brytas ned av fria radikaler och främjar cellförnyelsen. Oljan har även bra antibakteriella egenskaper och idag utförs forskning ifall oljan kan användas istället för penicillin. Det gör svartkumminolja intressant.

Svartkumminolja bäst i test – bästa svratkumminoljan 2024

1. Healthwell Svartkumminolja eko

Healthwell svartkumminolja ekologisk

Kallpressad svartkumminolja

  • Naturligt rik på fettsyror
  • Vegetabilisk
  • Ekologisk

Helathwell svartkummunolja är en ekologiskt certifierad olja från växtriket. Oljan är varsam kallpressad utan tillsatser i låg temperatur för att inte förlora viktiga näringsämnen. Healthwell ekologiska svartkumminolja är naturligt rik på omega 6 som bland annat innehåller den essentiella fettsyran linolsyra.

2. Bättre hälsa svartkumminolja

Bättre Hälsa svartkumminolja - test av svartkumminolja

Kallpressad svartkumminolja

  • Från svartkumminfrö
  • Näringsrik
  • Även som skönhetsolja

Bättre Hälsa svartkumminolja är en fröolja från svartkummin. Svartkummin innehåller fler än 100 olika aktiva ämnen, bland annat linolsyra, b-vitaminer och mineraler.

Bättre hälsa svartkumminolja är kallpressad och tillverkas utan trycker eller värme. Oljan är helt fri från tillsatser och socker. Denna olja kan användas både som hälsotillskott och som skönhetsolja.

3. Better You kallpressad svartkumminolja eko

  • Kallpressad Svartkumminolja
  • Rik på omegafettsyror
  • Ekologisk

Better You kallpressad svartkumminolja är rik på omegafettsyror och har många användningsområden. Oljan kan användas både för hudvård eller i matlagning. Den lämpar sig för alla hudtyper och verkar återfuktande för både kropp och ansikte.

Bättre Hälsa svartkumminolja kan även användas i kalla maträtter för att sätta extra smak på en god sallad. Oljan ska dock inte upphettas.

Vad är svartkumminolja?

Svarkumminolja kommer från svartkummin som växer vilt mellan Östeuropa och västra Asien. Svartkummin har använts inom medicin i tusentals år och har tack vare sina antioxidantiska egenskaper blivit populär inom hudvård. Det har till och med pratats om att svartkummin kan hjälpa mot cancer.

Svartkumminolja framställs genom att varsamt kallpressas utan tillsatser i en låg temperatur för att inte förlora de viktigaste näringsämnena. Svartkumminolja är naturligt rik på omega-6 som bland annat innehåller den essentiella fettsyran linolsyra. Svartkummin innehåller även tymokinon – en antioxidant och antiinflammatoriskt ämne som har sagt kunna få tumörer att krympa. Studier har pekat på att tymokinon har vissa egenskaper som kan döda cancerceller.

Svartkumminolja kan användas till både invärtes och utvärtes bruk. Du kan till exempel blanda ner några droppar av svartkumminolja i mat eller dryck för en god dos näring. Smaken kan anses vara något bittre så det är gärna inget man tar i ren form utan att blanda ut. Som hudvårdsprodukter kan svartkumminolja vara ett alternativ hos personer med hudbesvär, som vid exempelvis eksem eller akne. Tack vare det näringsrika innehållet och antibakteriella egenskaper kan olja vara en bra behandling mot dessa besvär och mineralerna och vitaminerna som oljan innehåller anses kunna bidra till en mjukare och lenare hy.

Svartkummin kan även användas i olika typer av matlagning. Trots namnet är inte svartkummin släkt med vanligt kummin. Andra svenska namn för fröna är lökfrön och helvetesfrön.

De bästa produkterna med svartkumminolja

I och med att svartkumminolja kan användas på så många olika sätt finns det gott om produkter med denna olja. Vi har sett på både vanlig svarkumminolja och ekologisk svartkuminolja men anser att den ekologiska varianten är bästa valet. Vårt omdöme har påverkats av upplevd kvalitet på oljan såväl som hur förpackningen är gjord och fungerar. Dessutom har vi tagit med saker som pris, köpevillkor och leverans i vår sammanfattning av produkten.

Svartkumminolja utvinns från svartkumminfrön

Svartkummin (Nigella sativa) är en växt som härstammar från Asien. Växten växer mellan Östeuropa till Asien. Den användes redan för 3300 år sedan i Egypten och även profeten Muhammed skall ha omnämnt svartkummin. Svartkumminolja utvinns ur frön från svartspiskummin och framställs genom genom kallpressning för att de viktigaste näringsämnena ska bevaras.

Svartkummin kommer från en ettårig växt som blir 20-30 centimeter hög. Den odlas främst i länderna Syrien, Irak, Indien, Turkiet och Egypten men även i andra närliggande områden. Blomman, som är känslig, är oftast vit till svagt ljusblå med fem till tio kronblad. Blommans frukt är en stor, uppsvälld frökapsel. Det är fröna som man sedan tar till vara på, för att använda som krydda i matlagning, till naturläkemedel eller pressar till olja.

Komplett guide till svartkumminolja - bästa svartkumminoljan

Svartkumminolja kan även benämnas efter sitt latinska namn: Nigella Sativa eller som svart fröolja eller black seed oil. Vad som framförallt gör svartkumminolja så nyttig är dess innehåll av antioxidanter. Antioxidanter behövs hos alla organismer som andas syre och tar emot påfrestningar i form av föroreningar som UV-strålning, gifter och rök.

När vi utsetts för yttre påfrestningar i form av föroreningar, sker en oxidation som bryter ner cellerna och det bildas en slags giftiga slaggprodukter. Antioxidanterna hjälper cellerna att klara av nedbrytningen och hjälper cellerna att förnyas genom att stärka upp både från in- och utsidan av cellväggen.

För att tillverka svartkumminolja tar man fröna ur frökapslarna. Fröna mals sen ner och oljan pressas mekaniskt ur dem. Processen är skonsam i och med att man använder en låg temperatur som aldrig överstiger 45 grader. Alla naturliga vitaminer behålls och strukturen den kemiska sammansättningen förändras inte. Oljan kan även framställas genom varmpress. Fördelen är att man får ut mer olja från fröet men man går miste om en rad goda egenskaper från fröet.

Ren svartkumminolja kan ha en stark doft och man använder den ofta tillsammans med andra eteriska oljor.

Svartkumminolja – Användningsområden, fördelar och dosering

Om du har en flaska med eterisk svartkumminolja kan du använda den till flera olika saker. Svartkumminoljan kan användas mot diverse åkommor. Låt oss se på några användningsområden, fördelarna och hur du ska dosera på rätt sätt.

Bättra på modermjölkproduktionen

Svartkumminoljan kan användas för att öka på mjölkproduktionen och man brukar ge ammande mammor rådet att blanda oljan med honung. Det är inte bara mängden mjölk som påverkas, mjölkens kvalitet ökar också. Man har även sett att oljan via mjölken påverkar barnets matsmältning på ett positivt sätt.

Använd som antihistamin vid allergiska reaktioner

Svartkumminoljan kan fungera som ett effektivt antihistamin. Man kan dra nytta av oljan då man lider av allergiska reaktioner.

Svartkumminolja är antiseptisk

Oljan anses vara antiseptisk och kan bota infektioner i grovtarmen och även i andra livsviktiga system i kroppen. Oljan är även förebyggande och kan motverka tillväxt av bakterier och svamp. Svartkumminolja kan även användas som antiseptisk vård av sår för att undvika utveckling av tetanus.

Hjälper hjärtat att arbeta korrekt

Svartkumminoljan kan hjälpa hjärtat att hålla rätt takt och stärker hjärtats muskulatur. Oljan kan sänka blodtrycket och även blodets kolesterolnivåer.

Lindrar effekter av muskelspasmer och kramper

Intar man svartkumminolja kan man få direkt effekt på muskelspasmer och oljan kan även lindra problem med kramper. Oljan kan rentav göra att du bli av med hicka, vilket är en slags spasm i andningssystemet.

Oljan sätter fart på matsmältningen

Genom att blanda en sked olja, varmt vatten och en nypa salt, kan du få fart på matsmältningen genom att stimulera utsöndringen av magsafter, syror och galla. Spiskumminolja kan även hjälpa dig att bota problem med gas i magen och är även något som visat sig fungera mot kroniska problem.

Lindrar depression

Svartkumminolja kan även fungera för att motverka depression och trötthet. Tack vare att den har en stimulerande effekt på kroppens alla system och kan aktivera hjärnan så hjälper oljan dig att bli mer vaken och alert.

Svartkumminolja i matlagning

Svartkumminolja går bra att använda i matlagning. Blanda ner några droppar av oljan i maten eller drycken för att tillsätta en god dos näring. Svartkumminolja kan vara något bitter så var försiktig när du tillsätter den för att inte göra maten oätlig.

Finns det några nackdelar med svartkumminolja?

Även om det finns många positiva fördelar med svartkumminolja så finns det även några nackdelar som man ska ta hänsyn till. Håller man sig dock till angiven dosering ska det inte vara några problem.

Svartkumminolja kan ha utrensande egenskaper av toxiner, vilket kan ge oönskade symptom som huvudvärk eller illamående vid överdriven konsumtion. Svartkumminolja har även en laxerande verkan och intag av för stora mängder kan ge diarré och illamående.

Använder du svartkumminolja på huden kan personer med kontaktallergi eller känslig hud reagera på oljan.

FAQ Svartkumminolja – Vanliga frågor och svar om svartkumminolja

Hur utvinner man svartkumminolja?

Svartkumminolja utvinns ur frön från svartspiskummin. Oljan framställs antingen genom kallpressning eller ångdestillation. Att framställa svartkumminolja genom kallpressning är att föredra för då behåller oljan alla nyttiga och näringsrika ämnen.

Kan jag göra svartkumminolja själv?

Att göra egen svartkumminolja är inte helt enkelt och det finns egentligen ingen anledning att göra den själv. Det finns ett flertal oljor på marknaden som du kan köpa för en liten peng så det finns ingen anledning att lägga tid på att försöka tillverka den själv.

Vad är svartkumminolja bra att användas för?

Svartkumminolja kan med fördel användas av personer med husbesvär. Oljan kan användas vid exempelvis eksem eller akne. Tack vare det näringsrika innehållet och de antibakteriella egenskaperna kan oljan även vara en bra behandling vid förkylning, huvudvärk eller problem med magen.

Är svartkumminolja nyttigt?

Svartkumminolja får anses som nyttigt. Oljan innehåller mängder med näringsämnen och antioxidanter som kan hjälpa kroppen mot diverse sjukdomar och åkommor.

Kan man använda svartkumminolja i bakning eller matlagning?

Svartkumminolja kan upplevas som en aning besk så du intar den bäst genom ett par droppar i salladen eller genom att blanda ut den i ett glas vatten. Svarkumminfrön kan användas som krydda på sallader, i grytor eller när du bakar bröd.

Hur länge håller svartkumminolja?

Tänk på att förvara din svartkumminolja på rätt sätt. Oljan ska förvaras mörkt och svalt och inte utsättas för direkt solljus. En öppnad förpackning håller bäst om de förvaras i kylskåpet och ska helst användas inom tre månader.  

Hur luktar svartkumminolja?

Svartkumminolja kan ha en viss bitter lukt.

Var köper jag svartkumminolja?

Svartkumminolja finns att köpa på de flesta apotek och i hälsokostbutiker. När du ska köpa en svartkumminolja rekommenderar vi att du letar efter en olja som är kallpressad samt ekologisk.

Slutgiltiga tankar om svartkumminolja

Jag tycker svartkumminolja har många fantastiska egenskaper. Dess näringsrika innehåll och dess antioxidantiska egenskaper gör det till ett förträffligt som tillskott. Att antioxidanterna i oljan hjälper cellerna att klara av nedbrytningen och ger cellerna möjlighet att förnyas ser jag som den mest positiva egenskapen. Att sen oljan kan användas för att motverka andra åkommor och även som produkt på huden är ett extra pluss.

Svartkumminolja har används i flera tusen år och det finns förmodligen en anledningen till att kungar och drottningar på eqypternas tid använde det som medicinalväxt.

Ett par droppar svartkumminolja om dagen tror jag kan hjälpa dig må bättre och även lindra diverse besvär.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar