En komplett guide till sesamolja 2024

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Sesamolja är en typ av vegetabilisk olja som utvinns ur sesamfrön. Den har en nötaktig smak och används ofta i det asiatiska köket. Sesamolja används också som en bärarolja för eteriska oljor.

Här i det här blogginlägget kommer vi att diskutera allt som finns att veta om sesamolja – vad den används till, fördelarna med att använda sesamolja och hur man använder sesamolja.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Sesamolja bäst i test – bästa sesamoljan 2024

1. Utekram Sesamolja

Utekram Sesamolja - sesamolja for matlagning

Last updated: 2024-02-27 11:01:45

Ringla sesamolja över salladen!

 • Kallpressad
 • Ekologisk
 • Fleromättade fettsyror

Utekram sesamolja är en fin, kallpressad och ekologisk sesamolja från sesamfrön. Sesamoljan är rik på fleromättade fettsyror och passar bra till kalla maträtter och sallader.

2. Biofood sesamolja

Biofood sesamolja - test av sesamolja

Last updated: 2024-02-27 11:01:46

God och nyttig olja till asiatiska maträtter

 • Med nötig smak
 • Kallpressad
 • Från sesamfrön

Biofood sesamolja kallpressad eko är en olja som passar perfekt till sallader och wok. Sesamoljan har en nötig smak och är vanlig i asiatiska maträtter. Oljan innehåller nyttiga fetter och är bra för dina hälsa.

3. Crearome kallpressad sesamolja

Crearome Ekologisk sesamolja - sesamolja för huden

Last updated: 2024-02-27 11:01:46

Sesamolja för huden

 • Rik på linolsyra
 • För kroppsvård
 • Perfekt att använda till massage och hårinpackning

Crearome sesamolja är en doftfri olja. Denna sesamolja lämpar sig att använda till kroppsvård, massage, hårinpackning samt babyolja.

Vad är sesamolja?

Sesamolja är en typ av vegetabilisk olja som utvinns ur sesamfrön. Den har en nötig smak och en lätt konsistens. Sesamolja används i matlagning samt i hud- och hårvårdsprodukter.

 • Använd sesamolja som ett hälsosamt alternativ till andra oljor.
 • Sesamolja innehåller mycket antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper.
 • Sesamolja är också rik på vitaminer och mineraler, bland annat E-vitamin, magnesium, kalium och zink.
 • Dessa näringsämnen främjar hårväxten och hjälper till att hålla huden ung och frisk.
 • Sesamolja är också en bra källa till omega-fettsyror, som är bra för hud och hår.
 • Sesamolja kan användas i matlagning eller som hud- och hårvårdsprodukt.

Sesamolja är ett hälsosamt alternativ till andra oljor. Den innehåller mycket antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper. Sesamolja är också rik på vitaminer och mineraler, bland annat E-vitamin, magnesium, kalium och zink. Dessa näringsämnen främjar hårväxt och hjälper till att hålla huden ung och frisk. Sesamoljan är också en bra källa till omega-fettsyror, som är bra för huden och håret.

Var produceras sesamolja?

Sesamolja produceras i många länder runt om i världen, bland annat i Indien, Kina, Sudan och Nigeria. Sesamolja som produceras i Indien anses dock vara den bästa kvaliteten på sesamolja. Sesamoljan som produceras i Indien är känd för sina höga halter av antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper. Indisk sesamolja är också rik på vitaminer och mineraler, bland annat E-vitamin, magnesium, kalium och zink.

Hur framställs sesamolja?

Produktionen av sesamolja börjar med skörden av sesamfröna. Fröna rengörs och torkas sedan. De krossas sedan för att utvinna oljan. Oljan filtreras för att avlägsna eventuella föroreningar. Den raffineras sedan för att ge den en lätt konsistens och nötsmak.

Processen skiljer sig lite beroende på om oljan ska användas till matlagning eller till hudvård. Ska oljan användas till matlagning, rostas fröna innan den pressas medans om oljan ska användas till hudvård så framställs den på orostade frön.

Vilka är fördelarna med sesamolja?

 • Sesamolja är ett hälsosamt alternativ till andra oljor.
 • Den är rik på antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper.
 • Sesamolja är rik på vitaminer och mineraler

Sesamolja är en rik källa till antioxidanter som hjälper till att skydda kroppen från skador orsakade av fria radikaler. Sesamolja innehåller också E-vitamin som är bra för hudens hälsa. Sesamolja har dessutom ett högt innehåll av fleromättade fettsyror, bland annat omega sex och omega tre.

Sesamolja har ett högt innehåll av enkelomättade fettsyror, som är kända för att vara fördelaktiga för hjärthälsan. Dessutom är sesamolja rik på antioxidanter som kan bidra till att skydda kroppen från skador orsakade av fria radikaler.

Sesamolja har också en mängd andra fördelar. Den kan bidra till att förbättra hudens hy, minska inflammation och hjälpa till med viktminskning. Dessutom är sesamolja ett naturligt antibakteriellt och svampdödande medel, vilket gör den effektiv för att behandla hudinfektioner.

Hur använder man sesamolja?

Sesamolja kan användas i matlagning eller som hud- och hårvårdsprodukt men är även populär inom aromterapi. Sesamoljan är en bra återfuktare och även en trevlig massageolja. Sesamoljan är en halvfet olja som absorberas ganska snabbt av huden och kan användas i både ansikte, på kroppen, nagelbanden och i håret.

Sesamoljan har även goda svamphämmande egenskaper och är naturlig antibakteriell och kan därför användas med fördel till till exempel inpackningar av hårbotten, fotsalva eller fotkräm.

För att använda sesamolja som matolja, värm den i en kastrull tills den är het. Låt den inte ryka. Om du vill använda sesamolja som hud- eller hårvårdsprodukt applicerar du den på det önskade området och masserar in den. Skölj av med varmt vatten.

Sesamolja matlagning

Sesamolja används mycket i matlagning och oljan nämns ofta som Asiens motsvarighet till olivoljan.

Sesamolja kan användas i matlagning på två sätt. Den kan värmas i en kastrull tills den är varm, men låt den inte röka. Alternativt kan sesamolja appliceras på huden och masseras in innan den sköljs av med varmt vatten.

Sesamolja är ett hälsosamt alternativ till andra oljor och har ett högt innehåll av antioxidanter, vitaminer och mineraler. Den är också rik på fleromättade fettsyror, bland annat omega sex och omega tre. Sesamolja är känd för att vara bra för hjärthälsan och kan bidra till att förbättra hudtonen, minska inflammation och underlätta viktminskning.

Sesamolja är en mångsidig ingrediens som kan användas i både söta och salta rätter. Här är några idéer om hur du kan använda sesamolja i din matlagning:

 • Tillsätt sesamolja till röran eller curryrätter för att få en djup, nötaktig smak.
 • Rör sesamolja i ris eller nudlar strax före servering för en läcker asiatisk inspirerad rätt.
 • Marinera kött i sesamolja och sojasås innan du grillar eller grillar.
 • Tillsätt sesamolja i din favoritsalladsdressing för extra smak och näringsämnen
 • Blanda sesamolja med honung för att göra en söt och välsmakande glasyr till kyckling eller fläskkött.

Sesamolja håret

Sesamolja är ett bra naturligt alternativ till hårvårdsprodukter som är fulla av kemikalier. Den innehåller mycket antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan hjälpa till att hålla hårbotten frisk. Sesamolja är också rik på vitaminer och mineraler, bland annat E-vitamin, magnesium, kalium och zink. Dessa näringsämnen främjar hårväxt och hjälper till att hålla håret friskt. Sesamolja är också en bra källa till omega-fettsyror som är nyttiga för håret.

När du använder sesamolja för håret är det bäst att värma den i en kastrull tills den är varm innan du applicerar den på hårbotten. Massera in den och låt den sitta i cirka 30 minuter innan du sköljer av den med varmt vatten. Du kan göra detta en gång i veckan för friskt hår.

Sesamolja huden

Sesamolja är ett bra naturligt alternativ till hudvårdsprodukter som är fulla av kemikalier. Den innehåller mycket antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan bidra till att hålla din hud frisk. Sesamolja är också rik på vitaminer och mineraler, bland annat E-vitamin, magnesium, kalium och zink. Dessa näringsämnen främjarhudhälsa och kan bidra till att minska inflammation. Sesamolja är också en bra källa till omega-fettsyror som är bra för huden.

När du använder sesamolja för huden är det bäst att värma den i en kastrull tills den är varm innan du applicerar den på det önskade området. Massera in den och låt den sitta i cirka 30 minuter innan du sköljer av den.

Sesamolja kan även användas till att göra egen kroppsolja. Med sina antiinflammatoriska egenskaper passar till exempel sesamoljan bra till att göra egen after-sun.

Sesamolja är även bra att använda mot torra slemhinnor. Nässprayet, Nozoil innehåller till exempel 100% kallpressad sesamolja.

FAQ Sesamolja – Vanliga frågor och svar om sesamolja

Var kan man köpa sesamolja?

Sesamolja finns i de flesta livsmedelsbutiker. Den kan också beställas online från olika återförsäljare.

Vad används sesamolja till?

Sesamolja har många olika användningsområden. Den kan användas som matolja, hårvårdsprodukt eller hudvårdsprodukt.

Är sesamolja bra för dig?

Ja, sesamolja har ett högt innehåll av antioxidanter och vitaminer, vilket gör den bra för din hälsa. Den är också rik på omega-fettsyror, som är bra för huden och håret.

Är sesamolja en bra källa till omega tre?

Ja, sesamolja är en bra källa till både omega-6 och omega-3 fettsyror. Dessa fettsyror är nyttiga för hjärtat, huden och håret.

Hur använder jag sesamolja?

Sesamolja kan användas på många olika sätt. Den kan tillsättas i röror, curries, ris eller nudlar. Den kan också användas som marinad för kött eller som salladsdressing. Sesamolja kan också appliceras på huden eller håret när den är varm.

Är sesamolja vegansk?

Ja, sesamolja är vegansk. Den innehåller inga animaliska produkter.

Är sesamolja glutenfri?

Ja, sesamolja är glutenfri. Den innehåller inga ingredienser som härrör från glutenhaltiga spannmål.

Kan jag använda sesamolja för matlagning?

Ja, sesamolja är en bra matlagningsolja. Den har en hög rökpunkt och har ingen stark smak, vilket gör den idealisk för många rätter.

Kan jag använda sesamolja i ansiktet?

Ja, sesamolja kan användas som hudvårdsprodukt i ansiktet. Den har ett högt innehåll av antioxidanter och vitaminer, vilket kan bidra till att hålla huden frisk. Sesamolja är också en bra källa till omega-fettsyror som är bra för huden.

Kan jag använda sesamolja i håret?

Ja, sesamolja kan användas som hårvårdsprodukt. Den innehåller mycket antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan bidra till att hålla hårbotten frisk. Sesamolja är också rik på vitaminer och mineraler, inklusive E-vitamin, magnesium, kalium och zink. Dessa näringsämnen främjar hårväxten och hjälper till att hålla håret friskt. Sesamolja är också en bra källa till omega-fettsyror som är bra för håret.

Slutgiltiga tankar om sesamolja

Sesamolja är ett bra naturligt alternativ till hudvårdsprodukter som är fulla av kemikalier. Den innehåller mycket antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan hjälpa till att hålla din hud frisk. Sesamolja är också rik på vitaminer och mineraler, bland annat E-vitamin, magnesium, kalium och zink. Dessa näringsämnen främjar hudens hälsa och kan bidra till att minska inflammation. Sesamolja är också en bra källa till omega-fettsyror, som är bra för din hud.

Jag använder sesamolja mycket till min matlagning. Dels för att jag gillar asiatisk mat men även för att jag tycker hälsofördelarna med sesamolja är bra och viktiga.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar