Rosmarinolja bäst i test 2024 – guide till oljan

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Rosmarinolja är en starkt energigivande, stärkande och stimulerande olja. Den har en god doft och kan med fördel användas i allt från hudvård och hårvård till egengjorda sköljmedel och massageoljor.

I denna artikeln listar vi ett antal rosmarinoljor, deras egenskaper och var du kan köpa rosmarinolja.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Bästa rosmarinoljan – hitta din favorit

1. Healthwell PURE Rosmarinolja EKO

Pure ekologisk rosmarinolja
Egenskaper
Bra för minne och koncentration
Kan användas i luftrenare och aromalampor
Ekologisk

PURE ekologiska rosmarinolja har en stark och fräsch doft som doftar som örter och ved med en underton av mint. Rosmarinolja är en fin olja som samtidigt är komplex med många fina egenskaper. Bland annat är den vanlig i hudvårdsprodukter och i luftrenare.

PURE rosmarinolja skördas och framställs utifrån de bästa förutsättningarna och du kan därför vara säker på att du får en olja av högsta kvalitet.

Användare av oljan ger den 4,42 poäng av 5 möjliga. Många beskriver en bra olja, som doftar gott och som fungerar bra både till hudvård och hårvård. En användare brukar ta en droppa i sin ansiktskräm eller när den gör sin egen hårmask. Flera andra berättar att oljan gör under för håret.

2. Better You ekologisk rosmarinolja

Better You ekologisk rosmarinolja
Egenskaper
100% ekologisk
Starkt örtig och lite söt doft
Ursprung från Spanien

Better You rosmarinolja är framställd genom destillering av blad och blommor med ursprung från Spanien. Genom ångdestillering utvinns den eteriska oljan som ger en tydlig doft av rosmarin.

Rosmarinoljan innehåller verksamma ämnen och som hjälper till att återfukta och stimulera huden vilket kan ge den ny lyster och spänst.

Better You rosmarinolja är en GRAS-godkänd olja och kan förutom att användas i hår- och hudvård även användas som smaksättare i mat och dryck. Gör en god dressing till salladen genom att droppa rosmarin med olivolja och balsamvinäger. Better You rosmarinolja kan även användas för att förhöja smaken i olika röror eller för att smaksätta vatten.

En användare av oljan beskriver att hon använt rosmarinoljan med sitt schampo vilket har hjälpt henne mot sitt alopecia (håravfall)

3. Crearome eterisk rosmarinolja ekologisk

Crearome eterisk rosmarinolja ekologisk
Egenskaper
Örtig och frisk doft
Aktiverande
Ursprung från Tunisien

Last updated: 2024-04-21 21:41:44

Crearome eteriska rosmarinolja är en ekologisk olja. Oljan har sitt ursprung från Tunisien där den framställs från rosmarins blad.

Detta är en örtig olja med frisk doft. Oljan är aktiverande och passar därför bra i bröstliniment och till muskelmassage tillsammans med en basolja. Crearome rosmarinolja kan även användas i livsmedel.

4. Booming Bob Eterisk Rosmarinolja

Booming Bob eterisk rosmarinolja
Egenskaper
Stimulerande för hjärnan
Balanserar hudens talg

Last updated: 2024-04-21 21:41:45

Booming Bob essentiella rosmarinolja är en örtig olja utvunnen ur blommor och blad från rosmarin.

Rosmarinoljan kan användas inom aromterapi och är omtyckt vid huvudvärk men är även bra i hudvård för att strama upp huden eller för att ge sprött hår stimuli, liv och glans.

Vad är rosmarinolja?

Rosmarinolja framställs genom pressning och destillering av blommor eller blad från rosmarin. Rosmarin betyder ”havets ros”, ett namn som kommer från att den växer på Medelhavets sandiga kuster. Den bästa rosmarinoljan kommer från Spanien och Nordafrika.

Rosmarin är energigivande och stimulerande och har därför setts som en symbol för livet och kärleken.

Rosmarinolja är populärt i hudvårdsprodukter och framförallt för produkter till ansiktet. Rosmarin innehåller flera verksamma ämnen, bland annat verbenone. Rosmarinolja är speciellt bra om du har torr, blek, trött eller åldrande hud. Oljan hjälper till att återfukta och stimulera huden vilket ger den ny lyster och spänst.

Om du lider av problem med acne eller oren hud kan rosmarinolja användas tillsammans med tea tree olja vilket hjälper dig att rena huden.

Hur kan man använda rosmarinolja?

Hårvård

Rosmarinolja är fantastisk i hårvård och ingår ofta i naturliga hårvårdsprodukter. Rosmarin är bra för torrt och sprött hår som behöver extra stimulans och liv.

Du kan blanda oljan i lite vatten och använda som spray till håret. Perfekt för att minska frihet och öka glansen.

Rosmarinoljan kan även användas som hårinpackning. Oljan blandas med kokosolja och blir en fukt och glansgivande hårinpackning.

Hudvård

Som hudvårdsprodukter hjälper rosmarin till med att öka cirkulationen och är oftast populär i cellulitkrämer, uppstramande produkter och produkter för att balansera talgproduktion vid fet och oren hud. Rosmarinoljan är även uppskattad i hudvård för åldrande hud, för att strama upp, ge lyster och jämna ut hudtonen.

Tänk på att inte använda rosmarinolja outspädd direkt på huden. Blanda gärna oljan i någon vegetabilisk olja så som arganolja, mandelolja eller kokosolja.

Rosmarinolja kan även användas vid ett avstressande och energigivande bad genom att tillsätta ett par droppar av oljan i badvattnet. Eftersom rosmarinoljan är stimulerande bör du dock inte använda den på kvällen i badet. Ska du bada på kvällen är lavendelolja är mycket bättre alternativ.

För välbefinnandet

Inom aromterapi används rosmarinoljan för att reducera stress, öka viljekraften och initiativförmågan. Oljan kan användas i en aromlampa för att öka den betala energin. Studier har påvisat att vid inandning av rosmarinolja under fem minuter minskar stress genom att kroppens kortisolnivåer sjunker markant.

Rosmarin anses även vara stimulerande för hjärnan och är omtyckt för att bli av med huvudvärk.

FAQ Rosmarinolja – vanliga frågor och svar

Kan det vara farligt att använda rosmarinolja?

Eftersom rosmarinolja är en stimulerande olja bör den inte användas av personer med högt blodtryck. Den bör inte heller användas av personer som lider av epilepsi, är gravid eller på barn under sex år.

Kan man ta rosmarinolja invärtes?

Vissa rosmarinoljor kan användas som smaksättare i matlagning. Oftast är det bara någon droppe det handlar om för att förhöja smaken.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar