En komplett guide till ricinolja 2024

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Ricinolja är ett naturläkemedel som har använts i århundraden. Den har många fördelar, för bland annat hårväxt, hudvård och minskad inflammation. Ricinolja är också ett antiseptiskt medel och kan användas för att behandla akne och andra hudproblem.

I den här artikeln kommer vi ge en fullständig guide till ricinolja och alla dess användningsområden.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Ricinolja bäst i test – bästa ricinoljan 2024

1. PURE Ricinolja Eko

PURE Ricinolja Eko - ricinolja bäst i test

Ricinolja för hår och hud

 • Ekologisk olja
 • Kallpressad
 • Populär för hårvård

PURE Ricinolja Eko är en ekologisk, kallpressad olja från frön på ricinväxten Ricinus communis.

PURE Ricinolja är helt fri från tillsatser och består enbart av den finaste oljan som vårdar såväl hud som hår. Oljan verkar både fettlösande vilket är bra för fet och inflammerad hy, samtidigt som den vårdar och binder fukt till torr hud.

2. Better You Kallpressad Ricinolja Eko

Better You ricinolja eko - test av ricinoljor
 • Kallpressad Ricinolja från Indien
 • Nästintill smak och doftfri
 • Mjukgörande för huden

Better You ekologisk kallpressad Ricinolja är en naturlig mjukgörande olja som är nästan lukt- och smakfri. Ricinolja anses av många vara en av de finaste naturliga hudmjukgörare som finns idag.

3. PUKKA Castor Oil

Pukka Castor Oil - ricinolja i test
Vi kunde inte hitta några priser på produkten

Näringsgivande massageolja.

 • Återfuktar
 • Rogivande
 • För torr hud

Pukka Castor Oil (ricinolja) är en kallpressad massageolja som är framställd av ricinfrön. Denna ricinolja används för att underlätta rengöring samt för dess rogivande effekt på huden.

Anna, som är kund hos Svenskhälsokost.se, menar att denna klassiska ricinolja är bra till mycket. Den går att använda både till huden, som massagebas och vid förstoppning. PUKKA ricinolja håller hög kvalité och har en smidig flaska.

Vad är ricinolja?

Ricinolja är en vegetabilisk olja som har använts i århundraden för sina medicinska egenskaper.

Ricinolja utvinns ur ricinbönan genom en process som kallas kallpressning. Ricinbönan krossas och oljan utvinns ur den pasta som bildas. Tack vare kallpressningen bevaras alla näringsämnen i oljan.

Ricinolja används ofta i olika typer av hårinpackningar, ansiktsoljor och hudoljor. Ricinolja verkar både fettlösande, vilket är bra på fet och inflammerad hy, samtidigt som den vårdar och binder fukt till torr hud.

Ricinolja är den enda naturliga oljan som är löslig i alkohol och används därför mycket i skönhetsprodukter. Ricinolja är en ganska tjock olja och det kan ta långt tid innan den absorberas av huden.

Fördelar med ricinolja

Det finns många fördelar med att använda ricinolja, bland annat:

 • Hårtillväxt: Ricinolja kan bidra till att främja hårtillväxt och minska håravfall. Det är särskilt effektivt för hårväxt på ögonbryn och ögonfransar.
 • Hårbehandling: Ricinolja används ofta som hårbehandling för att främja hårväxt och minska håravfall. Den kan appliceras direkt på hårbotten eller tillsättas i schampo eller balsam.
 • Hudvård: Ricinolja är en utmärkt fuktgivare för huden. Den kan hjälpa till att minska rynkor, akne och andra hudproblem. Ricinolja kan appliceras direkt på huden för att återfukta och behandla hudproblem.
 • Minskad inflammation: Ricinolja har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen.
 • Kosttillskott: Ricinolja kan tas oralt som kosttillskott för att förbättra hälsan och minska inflammation.

Är ricinolja säker att använda?

Ja, ricinolja är i allmänhet säker att använda. Den kan dock orsakavissa biverkningar, t.ex. diarré, när det tas oralt. Det är viktigt att rådgöra med en läkare innan du använder ricinolja om du är gravid eller ammar.

Ricinolja kan också orsaka allergiska reaktioner hos vissa personer. Om du upplever några biverkningar efter att ha använt ricinolja ska du sluta använda den och kontakta en läkare.

Ricinolja för hud och ansikte

Ricinolja för hud och ansikte

Ricinolja som ansiktstvätt

Ricinolja är en utmärkt ansiktsrengöring eftersom den löser upp oljorna på huden och hjälper till att bli av med pormaskar och andra orenheter. Den kan också hjälpa till att minska rynkor och akne.

För att använda ricinolja som ansiktstvätt är det bara att lägga några droppar ricinolja på fingrarna och massera in det i huden. Skölj ansiktet med varmt vatten och klappa det torrt.

Ricinolja som ansiktsfuktare

Ricinolja är också en bra fuktkräm för ansiktet. Den hjälper till att binda fukt till huden och kan hjälpa till att minska rynkor och andra ålderstecken.

För att använda ricinolja som ansiktsfuktare är det bara att lägga några droppar ricinolja på fingrarna och massera in den i huden. Låt det verka i 30 minuter eller över natten, skölj sedan ansiktet med varmt vatten och klappa det torrt

Ricinolja vid bristningar vid graviditet

Ricinolja är ett bra val för gravida kvinnor som söker ett naturligt sätt att förebygga bristningar. Den är rik på fettsyror som hjälper till att hålla huden elastisk och återfuktad.

För att använda ricinolja för att förebygga sträckmärken ska du applicera den direkt på huden varje dag under graviditeten. Du kan också tillsätta ricinoljai badvattnet eller i en kroppslotion

Ricinolja för mörka ringar under ögonen

Ricinolja är ett utmärkt huskur mot mörka ringar under ögonen. Den hjälper till att förbättra blodcirkulationen och minska inflammation.

För att använda ricinolja för att behandla mörka ringar, lägg några droppar ricinolja på dina fingrar och massera in den i huden runt ögonen. Låt det verka i 30 minuter och skölj sedan med varmt vatten.

Ricinolja för att behandla akne

Ricinolja är en bra naturlig behandling mot akne. Den hjälper till att lösa upp oljorna i huden och rensar bort pormaskar och andra orenheter.

För att använda ricinolja för att behandla akne applicera den direkt på huden en eller två gånger om dagen. Låt den sitta kvar i 30 minuter och skölj sedan med varmt vatten

Ricinolja för att förhindra rynkor och linjer i ansiktet

Ricinolja är ett bra val för personer som söker ett naturligt sätt att förebygga rynkor och linjer i ansiktet. Den är rik på fettsyror som hjälper till att hålla huden elastisk och återfuktad

För att använda ricinolja för att förebygga rynkor ska du applicera den direkt på huden varje dag. Du kan också tillsätta ricinolja i ditt badvatten eller kroppslotion

Ricinolja i håret

Ricinolja mot håravfall

Ricinolja är ett utmärkt val för personer som lider av håravfall. Den innehåller en hög andel ricinsyra, vilket kan bidra till att stoppa hårav och främjar hårväxten.

För att använda ricinolja mot håravfall applicerar du den direkt på hårbotten. Låt det verka i 30 minuter och skölj sedan med varmt vatten.

Ricinolja som ett naturligt balsam

Ricinolja är också ett bra val för personer som letar efter ett naturligt balsam för sitt hår. Den hjälper till att försegla fukt och förebygga torrhet och håravfall.

För att använda ricinolja som ett naturligt balsam applicerar du den direkt på hårbotten. Låt det verka i 30 minuter och skölj sedan med varmt vatten.

Ricinolja mot mjäll

Ricinolja är också en utmärkt behandling för mjäll. Den hjälper till att lösa upp oljorna i hårbotten och rensar bort fjäll och andra orenheter.

För att använda ricinolja för att behandla mjäll, applicera den direkt på hårbotten en eller två gånger om dagen. Låt det verka i 30 minuter och skölj sedan med varmt vatten. Ricinolja kan även användas mot mjäll i skägg.

Ricinolja för ögonbrynen

Ricinolja för ögonbryn och ögonfransar

Ricinolja är också ett bra val för personer som vill få sina ögonbryn att växa. Den hjälper till att förtjocka och stärka hårsäckarna, vilket kan bidra till att främja tillväxten av ögonbrynen.

För att använda ricinolja för ögonbrynen applicerar du den direkt på brynen en eller två gånger om dagen. Låt det verka i 30 minuter och skölj sedan med varm.

Vill du fördjupa dig i hur du kan använda ricinolja till ögonfransar och ögonbryn, rekommenderar vi att ta del av vår artikel i ämnet.

Ricinolja för skägget

Ricinolja är också ett bra val för personer som vill odla skägg. Den hjälper till att förtjocka och stärka hårsäckarna, vilket kan bidra till att främja skäggväxten. Ricinoljans stimulerande och närande egenskaper kommer väl till pass för att ge ett snyggt skägg.

För att använda ricinolja för skägg applicerar du den direkt på skägget en eller två gånger om dagen. Låt det verka i 30 minuter och skölj sedan med varmt. Alternativt kan du applicera ricinolja i skägget innan du går och lägger dig. Då får oljan tid på sig att gå in i huden och absorberas maximalt.

Om du gör egen skäggolja är ricinolja en bra olja att tillsätta för att stärka skäggväxten.

FAQ ricinolja – Vanliga frågor och svar om ricinolja

Hur utvinner man ricinolja?

Ricinolja utvinns ur ricinbönor genom kallpressning.

Vilka är fördelarna med ricinolja?

Fördelarna med ricinolja är flera. Bland annat kan ricinolja användas för att minska inflammation, bekämpa infektioner och främja hårtillväxt.

På vilka sätt kan man använda ricinolja?

Ricinolja kan användas på olika sätt, bland annat som ansiktsrengöring, i hudvårdsprodukter, i hårmasker och hårbehandling samt som kosttillskott.

Är ricinolja säker att använda?

Generellt sett är ricinolja säker att använda. Den kan dock orsaka biverkningar som diarré och allergiska reaktioner hos vissa personer. Det är viktigt att konsultera en läkare innan du använder ricinolja om du är gravid eller ammar.

Hjälper ricinolja mig att gå ner i vikt?

Det finns inga vetenskapliga studier som tyder på att ricinolja kan hjälpa till att gå ner i vikt.

Är ricinolja bra för dig?

Ricinolja har flera hälsofördelar, bland annat för att minska inflammation och fungera som kosttillskott. Ricinolja kan även användas för att rengöra din hud.

Kan ricinolja hjälpa mot förstoppning?

Ricinolja kan användas som laxermedel för att lindra förstoppning. På många ställen i världen är det förstahandsvalet vid förstoppning. Blanda ett par matskedar med en mängd vatten och du får efter ett par timmar en säker avförande verkan.

Vad innehåller ricinolja?

Ricinolja är en naturlig olja som innehåller fettsyror och ricinolsyra. Den har också antiinflammatoriska egenskaper.

Vilka är biverkningarna av ricinolja?

Den vanligaste biverkningen av ricinolja är diarré. Den kan också orsaka allergiska reaktioner hos vissa personer.

Var kan jag köpa ricinolja?

Ricinolja finns hos välsorterade apotek och hälsokostbutiker, både online och i butik. Vi har i vårt inlägg skrivit om de bästa ricinoljorna.

Hur förvarar jag ricinolja?

Ricinolja ska förvaras på ett svalt och mörkt ställe. Den kan också kylas för att förlänga hållbarheten.

Kan jag använda ricinolja i ansiktet?

Ricinolja är en utmärkt fuktkräm för ansiktet. Den kan hjälpa till att minska rynkor, akne och andra hudproblem. Ricinolja kan appliceras direkt på huden för att återfukta och behandla hudproblem.

Kan jag använda ricinolja i håret?

Ja, ricinolja kan användas som hårbehandling för att främja hårttillväxt och minska håravfall. Det kan appliceras direkt på hårbotten eller tillsättas i schampo eller balsam.

Kan ricinolja användas på kroppen?

Ja, ricinolja är en utmärkt fuktgivare för kroppen. Den kan hjälpa till att minska inflammation och behandla hudproblem. Ricinolja kan också användas som massageolja.

Kan ricinolja användas för att sätta igång förlossningen?

Ricinolja används ibland för att sätta igång förlossningen, men det finns ingen vetenskapligbevis för att stödja detta. Det är viktigt att rådgöra med en läkare innan du använder ricinolja om du är gravid.

Kan man vara allergisk mot ricinolja?

Ja, du kan vara allergisk mot ricinolja. Det är viktigt att rådgöra med en läkare innan du använder ricinolja om du är allergisk.

Vilka är fördelarna med ricinolja för ögonbryn?

Ricinolja kan bidra till att främja hårväxten i ögonbrynen och förhindra förlust av ögonbrynen. Den kan appliceras direkt på brynen eller tillsättastill schampo eller balsam med ricinolja.

Vilka är fördelarna med ricinolja för ögonfransar?

Ricinolja kan hjälpa till att främja tillväxten av ögonfranshår och förebygga ögonfransförlust. Den kan appliceras direkt på fransarna eller tillsättas i schampo eller balsam.

Hur luktar ricinolja?

Ricinolja är i grunden luktfritt. Därför lämpar sig ricinolja att blanda med eteriska oljor för att få en tillfredsställande doft och ännu fler hälsofördelar.

Vad är Castor Oil?

Castor Oil heter på svenska, ricinolja. Ricinolja är en populär olja som är vanlig i skönhetsprodukter. Ricinolja har många positiva egenskaper vilka du kan läsa mer om i vår kompletta guide om ricinolja.

Slutgiltiga tankar om ricinolja

Ricinolja har många fördelar. Den kan hjälpa till med hårväxt, som hudvård och mot inflammation. Ricinolja är även antiseptisk vilket innebär att den kan behandla akne och andra hudproblem.

För mig är ricinolja en självklar olja att ha hemma som hjälper mig att reparera och stärka håret och huden. Jag tycker att PURE ekologiska ricinolja är en olja av högkvalité precis som alla andra oljor från PURE.

Köp din ricinolja idag och se vad den kan göra för dig!

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar