Pepparmyntsolja mot möss 2024

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Istället för att använda fällor för att fånga mössen kan du testa att använda pepparmyntsolja mot möss vilket är helt ofarligt för både människor och djur och du slipper vittja fällorna.

Under höst och vinter är möss ett ganska vanligt problem för husägare eftersom de söker skydd samt mat i din bostad. Även om du gör allt du kan för att förhindra att mössen tar sig in i ditt hus brukar dessa små gnagare kunna hitta ett sätt att ta sig in. Om du ser en mus eller spår efter en mus kan du vara säker på att fler gömmer sig i din fastighet.

Möss förökar sig väldigt snabbt och ett litet problem blir snabbt ett stort problem. När du upptäcker tuggmärken på matförpackningar, matrester på hyllorna och musspillning (ser ut som små svarta riskorn) lite överallt kan du vara säker på att du har möss i huset. Ett annat tecken på möss är när du hör skrapljud i väggarna under natten.

Möss tycker inte om peppermynta

Vi människor tycker mycket om pepparmynta men det har visat sig att möss inte tycker om doften från denna växt. Faktum är att lukten från pepparmyntan får mössen att vända om och springa åt ett annat håll.

Eftersom möss har en ganska dålig syn förlitar de sig på sitt luktsinne för att kunna hitta föda. Pepparmyntsolja har en mycket karftfull doft av mentol som är för stark för mössens välutvecklade luktsinne och är därför en effektiv mössavskräckare.

Använd pepparmyntsolja mot möss

Många vill inte använda gifter eller fällor för att göra sig av med möss. Istället kan du välja att driva bort dem med naturliga medel och pepparmyntsolja fungerar mycket bra mot möss.

Droppa lite olja på en bomullsboll eller kompress och lägg den vid det område där du misstänker att mössen rör sig eller tar sig in. Var generös när du använder pepparmyntsolja mot möss och placera bomullstussar i skåp, garderober eller på vinden. Fördelen med att placera bomull på flera olika ställen är att lukten sprider sig snabbt och mössen kommer inte längre att trivas i ditt hem.

Pepparmyntsolja finns att handla både i butik och online men bäst är att köpa en koncentrerad pepparmyntsolja av hög kvalitet med mycket stark doft. Ju starkare doft en pepparmyntsolja har desto effektivare kommer den att fungera mot möss.

I vårt test av pepparmyntsolja har vi tittat på flera kraftiga oljor som går utmärkt att använda i jakten på mössen hemma.

Pepparmynta mot möss

Spraya pepparmyntsolja

När du placerar ut bomullstussar med pepparmyntsolja kommer doften att begränsas något till just det området. För att sprida ordentligt med pepparmyntsdoft i ditt hem kan du gärna komplettera med en sprayflaska som innehåller en blandning av pepparmyntsolja och varmt vatten.

Spraya i skåp, garderober och där du hört eller sett möss för att se till att doften av pepparmyntan sprids i alla delar av ditt hem. När du sprayar med den utblandade pepparmyntsoljan kommer du att få en större spridning av pepparmyntsdoften.

Dels kommer din bostad att få en underbar doft av pepparmynta och dels kommer mössen att försvinna eftersom de inte tål den starka doften.

Viktigt att du gör dig av med mössen

Det är viktigt av flera olika anledningar att göra sig av med möss så fort som möjligt. Möss kan sprida allvarliga sjukdomar (salmonella, sorkfeber/hantavirus och listeria) genom deras avföring, urin, saliv samt bon. Det är därför viktigt att du skyddar dig själv när du städar spår från möss genom att använda handskar och munskydd.

Var noga med att inte använda borste eller dammsugare eftersom detta sprider eventuella farliga partiklar i luften.

Möss är dessutom farliga för ditt hus eftersom de gärna tuggar på elledningar i väggarna och ökar därför risken för brand.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar