Pepparmyntsolja mot getingar 2024

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Att använda pepparmyntsolja mot getingar är ett miljövänligt sätt att bli av med getingar runt dig utan att ta död på dem.

Det finns inte många som tycker om getingar och det är inte ovanligt att vi till och med är rädda för denna obehaglia insekt. För dig som är allergisk mot getingstick utgör de en självklar risk mot din hälsa.

Visst är det obehagligt att ha getingar flygande omkring dig när till exempel grillar i trädgården. Getingen är dock ett nyttodjur i din trädgård och en viktig pollinerare av blommande växter, frukt och bär.

Eftersom getingen föder sina larver med animaliskt protein innebär det att de fångar larver från skadliga insekter i din trädgård. Den vuxna getingen livnär sig dock på nektar samt frukt och det är därför som de dras till söta drycker, sötsaker och socker i allmänhet.

Använd pepparmyntsolja mot getingar

Eftersom getingen är ett nyttodjur som du faktiskt behöver ha i din trädgård är det rekommenderat att använda naturliga medel för att slippa besväras av dem.

Getingar har begränsad syn och förlitar sig på sitt luktsinne för att hitta mat. Eftesom getingar inte tycker om doften från pepparmynta är detta ett mycket effektivt getingmedel.

Genom att se till att de områden som du använder, terassen eller uteplatse, har en stark doft av pepparmynta kommer de att undvika att flyga dit. Fördelen är att getingarna kan fortsätta frodas och göra sitt nyttiga arbete i alla andra delar av trädgården samtidigt som de avskräcks från de områden som du befinner dig i.

Sätt en skål med vatten som blandats med några droppar pepparmyntolja på bordet. För att förstärka doften av pepparmynta kan du hälla utblandad pepparmyntsolja i en sprayflaska och spraya runt uteplatsen.

Pepparmyntsolja kan du köpa både i butik eller online. För att pepparmyntsolja ska fungera effektivt mot getingar är det rekommenderat att köpa en olja som är av god kvalitet, högkoncentrerad och som har en mycket starka doft.

Pepparmyntsolja mot getingar miljövänligt sätt att bli av med getingar

Bli av med getingbon

Det kan vara mycket besvärligt att göra sig av med getingbon. Bona kan många gånger vara placerade på svåråtkomliga ställen eftersom getingar vanligtvis bygger sina bon under tak, i bodar, på vindar eller uteplatser.

Det bästa sättet att få getingar att lämna sina bon frivilligt utan att skada dem är att spraya bona med utblandad pepparmyntsolja. Du kan även spraya (i förebyggande syfte) på ställen där getingar tycker om att bygga sina bon.

Blanda exempelvis fem dl vatten med en halv till en matsked pepparmyntsolja (beroende på hur stark doft du vill ha) och fyll en sprayflaska med blandningen. Spruta var eller varannan dag tills getingarna flyttat. Passa på att spraya tidigt på morgonen, på kvällen eller under natten när getingarna är mindre aktiva och slöa.

Säkrast är att ta bort de tomma getingbona på vintern. Markera var bona suttit så att du kan spraya med pepparmyntsolja på vårkanten för att förhindra att getingarna bygger nya bon.

Skona getingarna

Getingar är nyttodjur som behövs i både naturen och i din trädgård. Bäst är att använda en naturlig metod för att bli av med dem i de områden som du själv använder i din trädgård. Det är både skonsamt och effektivt att använda pepparmyntsolja mot getingar och du kommer dessutom att få en härlig pepparmynts doft på din terass, balkong eller uteplats.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar