Vad är oreganoolja bra för?

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Vad kan oreganoolja användas till och vad är oreganoolja bra för? Oreganoolja fungerar bra vid behandling av bakterier, parasiter, virus, infektioner och svamp. Vem kunde ana att en kryddväxt som används för smaksättning av pastasås och pizza är en så effektiv medicinalväxt?

En stor fördel med att använda oregonolja är att oljan inte skadar dina goda baketerier som du har i tarmen viket antibiotika kan göra. Var observant på att oreganoolja är mycket stark och måste användas enligt de anvisningar som kommer med oljan.

Hur använder man oreganoolja?

Oreganoolja har ett mycket brett användningsområde och är ett värdefullt tillskott i ditt husapotek. Oljan är dock mycket stark och måste användas på rätt sätt.

När du använder oljan för utvärtes bruk ska den blandas ut med en annan olja (olivolja, kokosolja eller sesamolja) eller annan vätska.

När du använder oljan för invärtes bruk ska den alltid intas i samband med en måltid. Blanda 2 till 4 droppar oreganoolja i juice, vatten, lite honung eller mjölk. För invärtes bruk används oreganoolja normalt inte längre än två veckor i sträck. Oreganoolja kan köpas i butiker eller online. Vad som är viktigt är att den olja du köper är koncenterad och av hög kvalitet för att kunna ge önskad effekt.

Läs gärna vårt bäst i test av oreganooljor.

Vad är oreganoolja bra för?

Antibakteriell och antiviral

Oreganoolja har mycket starka antibakeriell egenskaper vilket gör att den är utmärkt att använda vid en bakterieinfektion. Eftersom oljan dessutom har antivirala egenskaper är den ett mycket bra hjälpmedel för att stärka kroppens skydd mot årliga influensor.

Dödar svamp och candida

Oreganooljan är väldigt effektiv att använda mot svampinfektioner både utvärtes och invärtes. Du kan använda oljan mot svampinfektoner på dina fötter, underliv eller vid besvär av nagelsvamp.

Om du har svamp i kroppen som till exempel candida utgör denna olja en effektiv behandling. Fungerar dessutom bra vid behandling av av ringorm.

För att behandla invärtes svamp behöver du inta oreganoolja mellan två till tre gånger per dag. Det är dock mycket viktigt att du följer anvisningarna eftersom oreganoolja är mycket stark och måste spädas ut korrekt.

Dödar Parasiter

Parasiter kan leva både i och på vår kropp såsom loppor, löss, spolmask, binnikemask och rundmask. Risken att bli smittad vid en semesterresa utomlands är stor och kan leda till långvariga magbesvär.

Oreganoolja kan eliminera inälvsmaskar när du använder den för invärtesbruk. När du använder oljan för utvärtes bruk kan den hålla mygg, löss och loppor borta från din kropp.

Slemlösande

När du samlar slem i dina bihålor och utmed dina luftvägar är oreganooljan en stor hjälp eftersom den har en slemlösande effekt. Dessutom har oljan en lugnande effekt när du känner besvär från en inflammation i halsen eller i dina lungor samt utgör ett bra allmänt stöd vid luftvägsproblem.

Bättre matsmältning

För att kunna ha en bra matsmältning krävs det att din magsyra, enzymer och galla fungerar effektivt. Du behöver därför en fungerande galla för att kunna bryta ner fett. Oreganooljan är ett bra hjälpmedel för att stimulera ditt flöde av galla.

Oregano som medicinalväxt

Oregano har under mycket lång tid använts inom folkmedicinen mot många olika åkommor. Eftersom vild oregano växer utmed bergsluttningar runt medelhavet betyder namnet ”bergens glädje”.

Redan under antika Grekland pressade man olja från oregano växten och använde sedan oljan mot infektioner i sår eller på huden. De använde även oreganoolja för att rensa ut mask och parasiter samt mot smittsamma sjukdomar.

Numera utvinner man oreganoolja via ångdestillering. Oljan innehåller bland annat karvakrol, p-Cymol och tymol som bidrar till flera av oljans positiva medicinala effekter.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar