Organoolja bäst i test – hitta bästa oreganooljan 2024

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Oreganoolja tillverkas från en ört som vi till vardags använder för att smaksätta italienska maträtter med. Vad många kanske inte känner till är att oregano i koncentrerad form har många viktiga medicinska egenskaper och användes redan under antiken av både romare och greker för medicinska ändamål.

Oljan är full av kraftfulla föreningar och antioxidanter som kan förbättra vår hälsa och är ett värdefullt tillskott i ditt husapotek. Vi kan använda den när vi håller på att insjukna i en förkylning eller för att behandla svamp och bakterieinfektioner. Läs gärna mer om oreganooljans många fördelar och om hur du kan använda den.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Bästa oreganooljan 2024

Vi har i vår test utsett den bästa oljan, den lyxigaste oljan och den bästa budget oljan. Samtliga oljor i vår test är av hög kvalitet men det finns skillnader när det gäller användning, ingredienser och pris. Vår förhoppning är att vår test kommer att göra det lättare för dig att välja den olja som passar dig bäst.

1. Healthwell PURE oreganoolja eko

Bästa oreganooljan 2024

Healthwell PURE oreganoolja eko

PURE oreganoolja är en mycket stark, högkoncentrerad, prisvärdig och energigivande olja.

Fördelar

 • Brett användingsområde
 • Högkoncentrerad och kraftfull
 • 82 procent karvakrol
 • Kraftfull antioxidant

Nackdelar

 • Oljan kan orsaka allergisk reaktion

Den bästa oljan i vår test är PURE oreganoolja. Det här är en prisvärdig, kraftfull samt energigivande olja med en kryddig och varm underton. I den här produkten har man använt oregano växter från Medelhavet.

Denna eteriska olja verkar lindrande på din hud och är effektiv att använda vid hudproblem eller utslag. Vid förkylning kan oljan gärna droppas i ett varmt ångbad eller smörjas in på bröstkorgen. PURE lindrar vid hudproblem, fungerar bra i förkylningstider, kan användas i hudvårdsprodukter eller som luftrenare.

Det här är en kraftfull antioxidant som innehåller hela 82 procent karvakrol samt är en mycket stark och högkoncentrerad olja.

2. Alpha Plus oreganoolja

Bästa budget oreganoolja 2024

Alpha plus oreganoolja

AlphaPlus innehåller ekologisk olivolja (75 procent) och vild oreganoolja (25 procent) som ger en utmärkt spädning.

Fördelar

 • Vild oregano
 • Ekologisk olivolja
 • Utmärkt spädning
 • Enkel att använda med droppflaska
 • 75 procent karakol

Nackdelar

 • Är stark men inte högkoncenterad
 • Bör inte användas av kvinnor som är gravida eller ammar

Bästa budget oljan är AlphaPlus oreganoolja. Alpha Plus innehåller ekologisk olivolja (75 procent) och vild oregnoolja (25 procent) som ger en utmärkt spädning.

Oreganooljan innehåller en stark koncentration av karvakrol, minst 75 procent, vilket är en av de viktigaste verksamma ämnena. Alpha Plus Oreganoolja kommer från Spanien och säljs i en praktisk droppflaska som gör den enkel att använda.

3. BetterYou oreganoolja

Lyxigaste oreganooljan 2024

Better You oreganoolja

BetterYou oreganoolja kan användas för att behandla bland annat smärtor, din hud eller ditt hår.

Fördelar

 • Brett användingsområde
 • Kan användas för behandlig av muskelvärk
 • Använd några droppar i massageoljan för fin doft
 • Kan användas i schampo för behandling av mjäll
 • Härlig doft av moringa och oregano
 • Kan droppas i doftspridare

Nackdelar

 • Oljan kan orsaka allergisk reaktion
 • Bör inte användas av kvinnor som är gravida eller ammar

Den lyxigaste oljan i vår test är BetterYou oreganoolja som kan användas för att behandla bland annat smärtor, din hud eller ditt hår.

Du kan massera in oljan på ömma muskler vid muskelvärk eller använda några droppar i massageoljan för en skön och väldoftande massage. För att få en uppfriskande doft av moringa och oregano i ditt hem kan du gärna tillsätta några droppar i en doftspridare. Om du har problem med mjäll kan oljan användas i ditt schampo för att lindra besvär och återställa din hårbotten.

BetterYou innehåller organisk oreganoolja och kallpressad moringaolja, är en lyxig koncentrerad eterisk olja som erbjuder ett brett användningsområde.

4. Närokällan Vild oreganoolja

Närokällan Vild oreganoolja

Vild oreganoolja är en mycket högkoncentrerad olja med en kraftfull oreganodoft som kan användas till både matlagning och hudvård.

Fördelar

 • Kan användas till både mat och hudvård
 • Högkoncentrerad och dryg
 • 80 procent karvakrol

Nackdelar

 • Något dyr
 • Bör inte användas av kvinnor som är gravida eller ammar

Vild oreganoolja är en mycket högkoncentrerad olja som innehåller cirka 80 procent karvakrol. Det här är en olja med en kraftfull oreganodoft som kan användas både till matlagning och hudvård. Viktigt är att oljan före användning späds ut ordentligt.

Att använda oreganoolja

Oreganoolja är ett viktigt tillskott i ett husapoteket. Oljan kan användas på flera olika sätt och för olika syften. Det är dock viktigt att du följer bruksanvisningen som medföljer den olja du har köpt.

 • När du använder oljan för invärtes bruk kan du droppa den i ett glas juice eller vatten.
 • Vid förkylning kan gärna du droppa olja i ett varmt vattenbad för att sedan andas in oljans välgörande ämnen från ångorna.
 • När du använder oljan direkt på huden måste den vara utspädd. Du kan till exempel använda en droppe olja med fem ml olivolja och applicera (eller massera) den på huden.
 • Om du vill behandla ditt hår för mjäll kan du tillsätta några droppar olja i vanligt schampo.

Karvakrol är den absolut viktigaste ingrediensen i oljan och mängden karvakrol varierar något i de olika produkterna. Samtliga oljor i vår test har en hög procent karvakrol. Det finns även andra saker som oreganoolja är bra för.

Oreganoolja mot förkylning

Oljan är effektiv att använda invärtes för att till exempel förhindra och behandla en förkylning eller influensa. Viktigt är att du använder oljan utspädd i juice eller vatten och endast när du känner av besvär. Vanligtvis är det rekommenderat att du inte använder oljan längre än cirka två veckor och intar den i samband med mat.

Oreganoolja mot utslag

Du kan använda oljan utvärtes för att lindra munsår, muskelvärk, behandla mjäll eller nagelsvamp. Eftersom oljan är väldigt stark måste den spädas ut först. Om du har känslig hy bör du först testa den utspädda oljan på huden så att den inte orsakar sveda eller kliande utslag. Även om du kan blanda oljan i vatten är väljer de flesta att blanda den med till exempel olivolja, kokosolja eller mandelolja.

Det är inte många naturmedicinska produkter som är så effektiv och som erbjuder en så mångsidig användning som oreganooljan gör. Det här är en produkt som är högt rekommenderad att ha i ett husapotek. Förutom dess goda medicinska egenskaper kan den även ge ditt hem en fin doft. Prova gärna någon av oljorna i vårt test och vi kan lova att du kommer att bli nöjd.

FAQ oreganoolja – Vanliga frågor och svar

Vad är oreganoolja bra för?

Oreganoolja är bra för din hälsa. Oljan innehåller sjukdomsbekämande ämnen som hjälper din kropp bekämpa eller förhindra influensa eller förkylningar. Dessutom är oljan antivirial, antisvamp, antibakteriell, antitumör, antiparasitisk och antiinflammatorisk.

Hur används oreganoolja?

Oreganooljan kan anvädas både för invärtes och utvärtes bruk. Oljan bör alltid användas utspädd oavsett om du använder den på din hud eller dricker den i ett glas juice.

Är oreganoolja farligt?

Oreganoolja är inte farlig att använda. När du använder oreganoolja enligt bruksanvisningen är oljan säker att använda men kom ihåg alltför höga doser eller allt för lång använding kan ha skadliga effekter.

Kan oreganoolja användas i matlagning?

Oreganoolja är en naturprodukt som kan användas i matlagning eller på sallad. Eftersom oljan är väldigt koncentrerad bör du först prova dig fram så att oreganosmaken inte blir för stark.

Hur mycket oreganoolja kan man äta per dag?

Oreganoolja är mycket stark och bör inte användas outspädd. Den daglig dosen beror på vilken olja du köpt men brukar vara runt två till fem droppar per dag för invärtesbruk.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar