En komplett guide till neemolja 2024

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Neemolja är en naturlig produkt som har lockat uppmärksamhet på grund av sina många hälsofördelar och användningsområden. Med sina rika föreningar och terapeutiska egenskaper har neemolja blivit en värdefull resurs inom områden som hälsa, skönhet och men även inom trädgårdsskötsel.

I denna omfattande guide kommer vi att utforska allt du behöver veta om neemolja – dess ursprung, kemiska sammansättning, fördelar och användningar. Genom att lära dig mer om neemoljans fantastiska egenskaper kan du dra nytta av dess potentiella fördelar och integrera den i ditt dagliga liv på ett meningsfullt sätt. Låt oss dyka djupare in i denna fascinerande värld av neemolja.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Neemolja bäst i test – bästa neemoljan 2024

1. PURE kallpressad neemolja eko

Pure kallpressad neemolja eko - neemolja bäst i test

Kallpressad olja för hud och hår

  • Ekologisk
  • Från växten neem
  • Vårdande & återfuktande

PURE Neem Oil EKO är en högkvalitativ kallpressad olja som innehåller 100 % ren olja från frön på växten neem. Neemolja har använts i tusentals och åter tusentals århundraden i Indiens ayurvediska tradition för att behandla hudproblem. Den varma, nötiga och lätt bittra doften ger lindring mot bakterier samtidigt som den fungerar som både sammandragande och regenererande medel.

2. Better you neemolja kallpressad

Better You ekologisk kallpressad neemolja

Neemolja för hela kroppen

  • Vårdande olja
  • Antibakteriell
  • Nötig och varm doft

Fördelarna med att använda Better You kallpressad neemolja på din hud är många. Oljan innehåller E-vitamin och en mängd andra ingredienser som ger den en antibakteriell effekt, vilket kan användas för både torra och känsliga områden.

Oljan innehåller E-vitamin och en mängd andra ingredienser som ger den en antibakteriell effekt, vilket kan användas för både torra och känsliga områden.

Better You kallpressad neemolja har en varm, nötig och en aning bitter doft.

3. Fushi neemolja ekologisk

Fushi ekologisk neemolja - test av neemolja

Neemolja för alla hudtyper

  • Passar alla hudtyper
  • Rik på essentiella fettsyror

Fushi neemolja härstammar från Indien. Oljan är fet och doften mycket skarp och speciell. Fushi neemolja kan användas ren men på grund av sin starka doft kan det vara bra att blanda ut den med andra vegetabiliska oljor.

4. Crearome ekologisk neemolja

Crearome ekologisk neemolja

Last updated: 2024-02-27 11:01:42
  • Innehåller viktiga fettsyror
  • Starkt antibakteriell

Crearome ekologisk neemolja säljs i mindre förpackning än övriga fabrikat i listan. Oljan har dock samma positiva egenskaper som övriga och tullar inte heller på kvalitén.

Vad är neemolja?

Neemolja är en högkvalitativ vegetabilisk olja som kallpressas från fröna på växten neem (Azadirachta indica). Neemolja är en mörk och trögflytande olja som känns ganska fet. Doften påminner om gammal vitlök men doften försvinner så fort oljan appliceras.

Oljan har en mycket tjock konsistens och är mörk färg som kan variera mellan röd-, gul- och brunaktig. På grund av att oljan är så tjock och trögflytande kan den oftast med fördel blandas med en annan olja för att göra den mer flytande och användbar.

Neemoljan har en lång historia av användning i traditionell indisk medicin för behandling av en mängd olika hudsjukdomar. Oljan passar bra till både hud- och hårvård eftersom den har antibakteriella egenskaper och kan användas mot mjäll, till behandling av nagel- och fotsvamp, samt som ett miljövänligt insektsmedel mot bladlöss och annan ohyra.

Neemolja bäst i test - neemolja bra för huden

Neemolja är också en vanlig ingrediens i naturliga kosmetiska produkter, till exempel tvålar och hudvårdsprodukter. Neemolja verkar även lätt sammandragande och regenererande vilket gör den bra att använda på sår och blåmärken på kroppen.

Neem är ett vintergrönt träd som är inhemskt i Indien. Ett neemträd kan bli hela 25 meter högt och kan leva upp till 200 år!

Hur framställs neemolja?

Neemolja kan framställas på två olika sätt bereoende på vad oljan ska användas till.

Om neemoljan ska användas till huden utvinns oljan genom kallpressning av fröna från Neemträdet. Man får då en finare olja som bibehåller att viktiga näringsämnen. Oljan filtreras sedan och tappas på flaska. Genom kallpressning får neemoljan en högre andel azadirachtin.

Neemolja som ska användas i tvål eller andra industriella ändamål kan utvinnas av fruktkött, korn eller frön från Neemträdet.

Vilka är fördelarna med neemolja?

Fördelarna med neemolja är många. Det är ett naturligt smärtstillande medel, vilket innebär att det kan lindra smärta. Den är också antiinflammatorisk, vilket innebär att den kan minska inflammation. Detta gör neemolja till en utmärkt behandling för en mängd olika hudtillstånd, till exempel eksem, psoriasis och akne. Neemolja kan också användas för att behandla mjäll, löss och huvudlöss.

Neemolja är också ett effektivt insekticid mot en mängd olika trädgårdsskadedjur, bland annat vita flugor och bladlöss. Neemolja kan sprayas på jorden och runt stammen på både inom- och utomhus växter för att hålla skadedjur borta.

Neemolja har visat sig vara ett effektivt repellerande medel mot myggor och andra insekter, vilket har lett till att den används som myggmedel.

Vilka är biverkningarna av neemolja?

Några människor kan få biverkningar om de kommer i kontakt med neemolja. Om du är gravid, ammar eller har ett befintligt medicinskt tillstånd ska du inte använda neemolja utan att först rådfråga din läkare.

Neemolja bör inte heller användas av barn. Särskilt spädbarn och småbarn kan få allvarliga biverkning i kontakt med neemolja.

Viss forskning tyder på att Neemolja kan sänka blodsockernivåerna vilket kan vara ett problem för diabetiker. Om du är diabetiker och vill använda neemolja bör du ha extra koll på din blodsockernivå.

Hur använder man neemolja?

Neemolja har använts i traditionell indisk medicin i hundratals år för sina medicinska egenskaper. Dessa inkluderar dess antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper, samt dess förmåga att behandla en mängd olika hudtillstånd. Neemolja kan appliceras lokalt för att behandla eksem, psoriasis och akne. Den används också som schampo för att behandla mjäll, löss och huvudlöss.

Blanda neemolja

Neemolja kan användas vårdande olja till hår, hud och kropp. Oljan är relativt trögflytande i konsistensen och kan användas som den är men den passar även bra att blanda med andra vegetabiliska oljor. På så sätt får man en mer hanterbar konsistens av oljan och den blir därför lättare att använda.

Neemolja till håret

Neemolja passar till exempel bra med mandelolja som är en återfuktande olja och jojobaolja som är bra för torr och oren hud. Neemolja och mandelolja blir tillsammans en härlig hårinpackning. Neemolja kan även tillsättas med några droppar i ditt schampo för att motverka torrt och frissigt hår. Neemolja ska även ha en god effekt på torr och irriterad hårbotten.

Neemolja innehåller hälsosamma fettsyror och det är därför den lämpar sig särskillt bra för dig med torr och oren hud. Torr hud behöver fukt och det gäller även för fet och oren hud som behöver bättre talgbalans.

Läs mer om hur du kan använda neemolja för håret.

Neemolja för håret

Neemolja mot mjäll

Neemoljans egenskaper kan lugna en kliande hårbotten och hålla borta mjäll. Neemoljan kan hjälpa hårbotten att komma i bättre balans.

Blanda ett par droppar neemolja i ditt schampo eller balsam. Massera in och låt sitta ett par minuter innan du sköljer ur. Upprepa proceduren regelbundet tills du har blivit av mitt ditt mjäll.

Neemolja för huden

Neemolja kan appliceras lokalt för att behandla en mängd olika hudtillstånd, till exempel eksem, psoriasis och akne. Neemoljan fungerar bra att använda till små sår och blåmärken då den är lätt sammandragande och regenererande.

Vid eksem eller akne kan neemolja appliceras direkt på huden. Önskar du en bättre återfuktad hy kan du blanda några droppar neemolja i din hudlotion.

Neemolja mot fotsvamp

Neemolja är även svamphämmande och kan därför användas för att behandla svamp på fötter och naglar. Enklast är att göra ett fotbad och droppa i 5-10 droppar av neemoljan i det varma vattnet. Sitt med fötterna i badet en stund och slappna av.

Neemolja mot småsår och midnre hudirritationer

Om du har rivit dig eller barnen har trillar av cykeln och skrubat knäna eller om du råkat skära dig kan neemoljans egenskaper komma till nytta. Neemoljan är lätt sammandragande och regenererande. Många menar att neemoljan efter bara ett par dagar har hjälpt till att läka sår som annars kan ta tid.

Blanda neemoljan med en mer flytande vegetabilisk olja. Använd cirka en tiondel av neemoljan i blandningen. Stryk sedan plandningen över det skadade området.

Neemolja för underlivet

Förutom viktiga fettsyror innehåller neemoljan andra ämnen som gör att den har en stark antibakteriell effekt. Neemolja kan till exempel användas vid hemorrojder. Neemoljan har även en svamphämmande effekt och kan därför användas vid de flesta former av bakteriella infektioner på huden.

Vissa kvinnor vittnar om att man använt neemolja mot svamp och klåda i underlivet och på enbart ett par dagars användning av neemolja har klådan och irritationen försvunnit.

Neemolja till växter och plantor

Om du har problem med växtätande insekter som till exempel bladlöss, skalbaggar, maskar eller olika kvalster kan du behandla och skydda dina växter med neemolja. Neemolja fungerar även som bladglans för finare växter.

Många användare av neemolja vittnar om att oljan är ett utmärkt bekämpningsmedel mot ohyra. Läs gärna vår artikel om hur du kan använda neemolja till växter.

Neemolja mot mygg och insekter

Neemolja har en speciell doft som är en aningen bitter och påminner om vitlök. Neemolja kan användas till växter och ingår blandannat i bladglans till skadedjursdrabbade växter. Neemolja kan även användas för att hålla borta mygg och insekter eftersom de inte gillar doften. Testa själv att göra ditt alldeles miljövänliga myggmedel.

Kan det vara farligt att använda neemolja?

I de allra flesta fall är neemolja ofarligt. Men vid vissa tillfällen ska man iaktta försiktighet.

Vissa personer kan få allergiska reaktioner av neemolja. Ska du använda neemolja på huden är det viktigt att du testar på ett litet ställe på huden. Om du upplever rodnad, klåda eller andra allergiska reaktioner bör du sluta använda neemolja.

Är du gravid eller ammar bör du också undvika att använda neemolja, särskilt oralt eller i stora mängder. Det finns idag inte tillräckligt med forskning kring hur det kan påverka fostret eller det lilla barnet och det är därför man idag avråds att använda neemolja.

Undvik även att använda neemolja oralt. Neemolja kan ha giftiga effekter om det intas internt och produkten inte är godkänd för detta ändamål.

Det är viktigt att notera att dessa försiktighetsåtgärder inte nödvändigtvis innebär att neemolja är farlig för alla. Men det är alltid bäst att vara medveten om eventuella risker och rådgöra med en läkare eller en professionell inom området innan du använder neemolja, särskilt om du har några specifika hälsotillstånd eller är osäker på hur det kan påverka dig.

FAQ neemolja – Vanliga frågor och svar om neemolja

Hur använder jag neemolja vid hudproblem?

För att behandla hudproblem, applicera en liten mängd neemolja på det drabbade området två gånger dagligen.

Vilka är fördelarna med neemolja?

Neemolja har antibakteriella egenskaper, lindrar smärta och inflammation och kan användas lokalt för att behandla akne. Den kan också användas för att bekämpa skadedjur i trädgården.

Vad kan jag köpa neemolja?

Neemolja kan vara svår att hitta i vanliga butiker. Däremot finns det att köpa i flertalet internetbutiker. I vår bäst i test guide av neemolja, ger vi dig de bästa priserna på neemolja och var du kan köpa neemolja.

Vilka är biverkningarna av neemolja?

Vissa personer kan få hudirritation eller utslag om de kommer i kontakt med neemolja. Om du är gravid, ammar eller har ett befintligt medicinskt tillstånd, använd inte neemolja utan att först rådgöra med din läkare.

Vad används neemolja till?

Neemolja används lokalt för att behandla hudproblem som akne och eksem, för att återfukta hårbotten men även som insektsmedel för att skydda dina växter.

Är neemolja bra för mig?

Neemolja kan vara bra för dig beroende på vilka problem du har. Neemolja fungerar bäst mot hudproblem men även som svamphämmande vid fotsvamp.

Kan jag använda neemolja till matlagning?

Neemolja är i allmänhet inte lämplig för matlagning.

Slutgiltiga tankar om neemolja

Neemolja är en kraftfull naturlig olja som har använts i århundraden för att behandla olika sjukdomar, bibehålla frisk hud och hår samt för att hålla borta skadedjur från växter. Neemolja funkar även bra från allt från sår till eksem.

Neemolja är en mångsidig olja och passar bra i hemma apoteket.

Vi har täckt många sätt som den kan användas i hemmet och hoppas att neemolja kan hjälpa dig med dina problem. Vad tycker du? Har du någon erfarenhet av neemolja? Dela med dig av dina tankar nedan!

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar