En komplett guide till nattljusolja 2024

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Lider du av PMS, eksem eller artrit? I så fall kanske du vill prova nattljusolja? Detta naturläkemedel har visat sig vara effektivt vid behandling av en mängd olika tillstånd, där dämpning av klimakteriebesvär och PMS är några av de främsta.

Förutom att fungera dämpande mot PMS och klimakteriebesvär kan nattljusolja även användas vid irriterande hud och hudproblem, som akne och eksem. Oljan innehåller stora mängder omega-6 som är närande för huden och GLA som verkar lugnande.

I den här artikeln kommer vi att diskutera fördelarna med nattljusolja och ge en fullständig guide om hur du använder det. Vi kommer också att svara på några vanliga frågor om detta tillskott.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Nattljusolja bäst i test – bästa nattljusoljan 2024

1. Better You Kallpressad Jättenattljusolja Ekologisk

Better You kallpressad jättenattljusolja ekologisk - test av nattljusolja

Last updated: 2024-02-26 10:05:39
 • Kallpressad & ekologisk
 • Vegetabilisk
 • Naturligt rik på GLA och linolsyra

Better You’s nattljusolja är rik på GLA. GLA är en omega-6 fettsyra som bildas av den essentiella fettsyran linolsyra. Kroppen kan sedan bilda andra viktiga fettsyror från linolsyra, exempelvis GLA.

Genom att använda nattljusolja förser du kroppen med GLA i redan färdig form vilket är bra både för din hälsa men även för din hud.

Better You’s nattljusolja är rik på GLA och förpackad i en mörk glasförpackning som släpper in minimalt med ljus vilket säkerställer produktens hållbarhet och effekt.

2. Healthwell GLA Jättenattljusolja EKO

Healthwell GLA jättenattljusolja eko - test av nattljusolja

Ekologisk jättenattljusolja

 • Vegetabilisk olja
 • Kallpressad
 • Naturligt rik på GLA och linolsyra

Använd Healthwell GLA jättenattljusolja EKO som ett dagligt tillskott av fettsyror för en vacker och frisk hud. Oljan passar för de flesta människor eftersom den är helt vegetabilisk. Med sin rikliga mängd omega-6 kan GLA ge näring åt problemhud som eksem eller akne genom att applicera oljan direkt på problemområdet.

Ett minskat intag av mättade fettsyror och ett hälsosamt intag eller tillskott av omättade fettsyror, som omega-3 och -6, bidrar till en normal kardiovaskulär hälsa som främjar en normaliserad kolesterolnivå.

3. Healthwell GLA Jättenattljusolja 

Healthwell GLA jättenattljusolja i kapslar

Kapslar med jättenattljusolja

 • 90 portioner
 • Fettsyran GLA
 • Mjuka kapslar
 • Vid hormonella besvär
 • För hudens välmående

Healthwell GLA nattljusolja är tillverkad av fröna från växten jättenattljus (Oenothera biennis L) och kommer i mjuka, lättsålda kapslar. Nattljusolja, som på engelska heter evenemang Primrose Oil, är rik på fettsyran GLA vilket är en omättad fettsyra som har flera välgörande egenskaper. Oljan är varsam framtagen för att bevara växtens alla näringsämnen och dess effekter.

Välj Healthwell GLA nattljusolja i kapselform om du vill inta näringsämnet på ett smidigt sätt genom att enkelt ta dina kapslar varje dag utan att behöva slabba med flytande olja.

Vad är nattljusolja?

Nattljusolja är ett naturläkemedel som har visat sig vara effektivt för att behandla en rad olika tillstånd, så som PMS, klimakteriebesvär och irriterande hud och hudproblem som eksem och akne.

Den utvinns ur fröna av nattljusväxten och innehåller en hög koncentration av omega-6-fettsyror. Dessa fettsyror är viktiga för människans hälsa och har visat sig förbättra en mängd olika hälsotillstånd.

Nattljusolja kan tas oralt eller appliceras lokalt på huden. Det är viktigt att rådgöra med en läkare innan du tar detta tillskott, eftersom det kanske inte är lämpligt för alla. Nattprimulaolja kan köpas från de flesta hälsokostbutiker eller nätbutiker.

Hur du använder nattljusolja - komplett guide

Vad är GLA?

GLA står för gamma linolenic acid och är en omega-6 fettsyra som bidrar till skapandet av den hormonliknande substansen prostaglandin i kroppen. Låga nivåer av prostaglandin kan leda till hormonella besvär som PMS och klimakteriebesvär. Det kan även leda till olika hudproblem som torrhet, eksem, akne och psoriasis. Nattljusolja är en av de främsta källorna till GLA vilken är en av anledningarna till att oljan är så populär.

Letar du andra källor till GLA så rekommenderar vi att titta på hampfröolja som också är en stor källa till den viktiga fettsyran.

Hur tillverkas nattljusolja?

Nattljusolja utvinns ur fröna av nattljusväxten. Fröna kallpressas för att utvinna oljan, som sedan tappas på flaska och säljs som kosttillskott. Nattljusolja finns i både kapselform och flytande form.

Vilka är fördelarna med nattljusolja?

Nattljusolja har ett antal hälsofördelar, bland annat:

 • Minska PMS-symtom
 • Behandling av eksem
 • Lättar smärta vid artrit
 • Förbättrar hudens hy
 • Öka den kognitiva funktionen

Detta är bara några få av de fördelar som nattljusolja har att erbjuda. Det är viktigt att rådgöra med en läkare innan du tar detta tillskott, eftersom det kanske inte är lämpligt för alla.

Vilka är biverkningarna av nattljusolja?

Nattljusolja är i allmänhet säkert och tolereras väl. Vissa personer kan dock uppleva biverkningar, bland annat:

 • Illamående
 • Kräkningar
 • Diarré
 • Huvudvärk
 • Trötthet

Dessa biverkningar är vanligtvis milda och tillfälliga. Det är viktigt att rådgöra med en läkare innan du tar detta tillskott, eftersom det kanske inte är lämpligt för alla.

Hur använder man nattljusolja?

Nattljusolja kan användas på många olika sätt, beroende på dina behov. Du kan ta den oralt som ett tillskott, applicera den lokalt på huden eller använda den aromatiskt.

Här är några tips på hur du kan använda nattljusolja:

 • För att förbättra hy och minska rynkor, tillsätt en droppe olja till din fuktighetskräm eller applicera den direkt på huden.
 • För hormonbalans kan du ta nattljusolja oralt som ett tillskott.
 • För att minska inflammation, tillsätt några droppar olja i en diffusor och andas in doften.

Nattljusolja är ett utmärkt naturläkemedel för många olika problem. Genom att använda den på olika sätt kan du få ut det mesta av denna fantastiska olja. Pröva dessa tips och se hur nattljusolja kan vara till nytta för dig.

Nattljusolja för PMS

Om du letar efter ett naturligt sätt att hantera PMS-symptom kan nattljusolja vara svaret. Nattljusolja är rik på gamma-linolensyra (GLA), som är känd för att hjälpa till att lindra menstruationskramper och andra PMS-symtom. I en studie fann man faktiskt att kvinnor som tog nattljusolja i två månader hade en signifikant minskning av PMS-symtomen.

En annan studie visade att nattljusolja kan bidra till att minska risken för tidig preeklampsi, ett tillstånd som kan uppstå under graviditeten. Forskarna tror att GLA kan bidra till att hålla blodkärlen friska och förhindra att de förträngs, vilket kan leda till problem som preeklamprimi.

Om du funderar på att prova nattljusolja för att hjälpa till med PMS-symptom bör du först prata med din läkare. Nattprimulaolja kan interagera med vissa mediciner, inklusive blodförtunnande läkemedel. Och som med alla kosttillskott är det viktigt att ta den rekommenderade dosen och inte överskrida den.

Slutsatsen: Om du letar efter ett naturligt sätt att hantera PMS-symptom kan nattljusolja vara svaret. Prata med din läkare innan du börjar med något tillskott, inklusive nattljusolja.

Nattljusolja för huden

Nattljusolja är också en populär naturlig behandling av hudproblem som eksem och psoriasis. En studie visade faktiskt att personer med eksem som tog tillskott av nattljusolja såg en betydande förbättring av sina symtom.

En annan studie visade att personer med psoriasis som tog tillskott av nattljusolja hade en signifikant minskning av antalet hudskador.

Om du funderar på att använda nattljusolja för att behandla ett hudproblem, tala först med din läkare. Nattljusolja är kanske inte lämplig för alla och kan ha negativa effekter om den tas i stora doser.

Slutsatsen: Nattljusolja är en populär naturlig behandling för en rad olika , inklusive eksem och psoriasis. Prata med din läkare innan du börjar med något tillskott, inklusive nattljusolja.

Hur tar jag nattljusolja?

Nattljusolja kan tas oralt eller appliceras lokalt på huden. Om du har nattljusolja i flytande form kan du ta ett kryddmått (ca 1ml) 1-2 gånger dagligen för ett hälsosamt tillskott av GLA.

Tar du nattljusolja i kapselform varierar det i intaget men oftast tar du ett större intag (3 kapslar dagligen) under 12 veckor för att bygga kroppens förråd av fettsyror. Efter 12 veckor tar du 1 kapsel dagligen för att underhålla nivåerna.

FAQ Nattljusolja – Vanliga frågor och svar om nattljusolja

Vad är nattljusolja?

Nattljusolja är ett naturläkemedel som har visat sig vara effektivt för att behandla en rad olika tillstånd, bland annat PMS, klimakteriebesvär, irriterande hud och hudproblem som eksem och akne. Den utvinns ur frön från nattljusväxten och innehåller en hög koncentration av omega-fettsyror. Dessa fettsyror är viktiga för människans hälsa och har visat sig förbättra en rad olika hälsotillstånd.

Kan jag använda nattljusolja som gravid?

Som gravid ska man vara försiktig med alla typer av naturläkemedel. Även om växtbaserade kosttillskott upplevs som effektivt mot en åkomma under graviditeten är det viktigt att komma ihåg att man sällan vet hur fostret påverkas. Vad det gäller nattljusolja avråder EMA gravida och ammande från att använda olja gjord på nattljus eftersom inte säkerheten inte har kunnat fastslås. (Livsmedelsverket)

Hur förvarar jag nattljusolja?

Förvaras väl förslutet och ej över normal rumstemperatur. Öppnad förpackning förvaras i kylskåp och förbrukas inom 3 månader.

Hur intas nattljusolja?

Nattljusolja kan tas oralt eller appliceras lokalt på huden. Det är viktigt att rådgöra med en läkare innan du tar detta tillskott, eftersom det kanske inte är lämpligt för alla. Nattljusolja kan köpas från de flesta hälsokostbutiker.

Vad är skillnaden på jättenattljusolja och nattljusolja?

Jättenattljusolja kallas även nattljusolja och det är ingen skillnad på oljorna. Båda oljorna har samma positiva egenskaper.

Slutgiltiga tankar om nattljusolja

Nattljusolja är ett naturläkemedel som har visat sig vara effektiv vid behandling av en mängd olika tillstånd såsom hormonella besvär som PMS och klimakteriebesvär men även vissa hudåkommor.

Nattlusolja är enkelt att inta, antingen som flytande olja eller i kapselform. Vill du veta mer om bra oljor för att använda nattljusolja, läs vår guide om de bästa nattljusoljorna.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar