Hur använder man mandelolja i ansiktet?

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Mandelolja har en lätt konsistens och absorberas snabbt av huden utan att lämna klibbiga rester. Den milda oljan är rik på e-vitamin och innehåller flera nyttiga fettsyror som passar alla hudtyper. Det är en många fördelar med att använda mandelolja i ansiktet.

Läs vår artikel om hur du kan använda mandelolja i ansiktet för att få mjuk och len hud.

Guide till mandelolja i ansiktet

Brist på vitamin E och omättade fettsyror är en vanlig orsak till torr hud. Mandelolja är rik på vitamin E och innehåller flera nyttiga fettsyror, som omega 6 och 9, och passar alla hudtyper. Många tror att mandelolja täpper till porerna i huden men det stämmer inte utan mandelolja, och även andra oljor, är utmärka att använda i ansiktet.

Oljans mjukgörande och närande egenskaper gör den till en fantastisk olja för huden i ansiktet. Den passar både torr och känslig hud men även fet hud där fettsyrorna i mandeloljan sägs lösa upp hudens eget fett och balansera huden.

Använder man mandelolja i ansiktet bidrar oljan till att omsluta huden varsamt, skyddar mot yttre faktorer som vind och kyla som lätt torkar ut huden.

Förutom vitamin E och fettsyror innehåller mandelolja även kalium, zink och viktiga proteiner.

Läs gärna vår guide om de bästa mandeloljorna.

Användningsområde för mandelolja i ansiktet

Mandelolja kan användas för att ljusa upp mörka cirklar och reducera svullnader under ögonen. Det beror på mandeloljans antiinflammatoriska egenskaper vilket hjälper huden att se ljusare och fräschare ut.

Har du problem med mörka fläckar, eksem och utslag innehåller mandeloljan mjukgörande egenskaper vilket gör den till en bra olja för att förbättra hy och hudton.

Mandeloljan kan även användas som naturlig sminkborttagare. Tack vare att oljan inte lämnar några rester kvar på huden, och att fett löser fett, glider den smidig och fungerar utmärkt för att försiktigt ta bort smink. Massera in oljan på fuktad hud och torka av med bomullsrondeller eller en handduk och skölj ansiktet. Som bonus får huden ta del av närande fettsyror under rengöringen.

Mandelolja i ansiktet

Hur man använder mandelolja i ansiktet

Mandelolja kan användas i ansiktet på olika sätt beroende på vad du vill uppnå. Men oljan absorberas bäst av huden om den först värms upp till kroppstemperatur innan den appliceras.

Ta några droppar av oljan i handflatan och gnugga den mellan händerna för att värma upp oljan.

Applicera sedan mandeloljan i ansiktet genom att med masserande rörelser massera in den i ansiktet och få mandeloljan att tränga in i hudbarriären för maximal återfuktning.

Mandelolja kan även användas genom att du tar några droppar i din nattkräm. Vill skapa din egen ansiktsolja kan du blanda mandelolja med någon eterisk olja som till exempel lavendelolja, och få ytterligare positiva egenskaper.

Gör din egen ansiktsskrubb för ansiktet med mandelolja

Tycker du huden ser trött och glåmig ut och känner att du behöver en föryngrande boost. Då kan du göra din egen mandeloljeskrubb. Ta en matsked mandelolja och blanda med en tesked socker. Blanda ingredienserna och du har din egen fuktgivande exfolierare för ansiktet. Massera i små cirklar för för att få fram den vackra släta huden.

FAQ Mandelolja i ansiktet – vanliga frågor och svar

Är mandelolja bra mot rynkor?

Mandelolja innehåller E-vitamin vilket hjälper huden att förbättra dess elasticitet och minska tecken på åldrande. Det gör mandelolja till en bra olja att använda mot rynkor.

Är mandelolja bra för hyn?

Mandelolja har många positiva egenskaper och är en bra olja för ansiktet. Mandelolja passar alla hudtyper men är framförallt bra för känslig och torr hud.

Kan man ha mandelolja runt ögonen?

Mandelolja går att använda runt ögonen. Oljan har antiinflammatoriska egenskaper som hjälper huden att se fräschare och ljusare ut och är därför en bra olja att använda runt ögonen.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar