Linfröolja bäst i test – hitta bästa linfröoljan 2024

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Linfröolja tillverkas av linfrön som kallpressats och har numera blivit ett populärt kosttillskott. Eftersom den innehåller rikligt med omega 3 är oljan ett särskilt angeläget tillskott för dig som är vegan, vegetarian eller som inte äter fet fisk. Oljan är även rik på omega 6 och 9 samt innehåller en bra mängd med vitamin E.

Det här är en prisvänlig olja som är riktigt bra för din hälsa och som kan hjälpa din kropp att minska blodfetter, minska risk för åderförkalkning samt reducera värk och inflammation. Du kan även använda oljan utvärtes för att minska besvär från irriterad och kliande hud.

Läs gärna mer om linfröolja, dess goda hälsoeffekter och hur den kan användas.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Bästa linfröoljan 2024

Vi har i vår test usett de bästa oljorna på dagens markand samt skrivit en recension om varje produkt så att du lättare ska kunna hitta den olja som passar dig och dina behov bäst. Samtliga ekologiska oljor i vår test är av mycket hög kvalitet men det finns några små skillnader.

1. Healthwell linfröolja eko

Bästa linfröoljan 2024

Healthwell linfröolja eko

Healthwell linfröolja är en eklogiskt certifierad olja som varsamt kallpressats för att bättre bevara oljans näringsämnen. Oljan innehåller vitamin E och är rik på omega 3, 6 och 9.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Olja från kallpressade linfrön
 • Rik på Omega 3, 6 och 9
 • Innehåller vitamin E
 • Är ett utmärkt dagligt kosttillskott
 • Lämplig för veganer och vegetarianer
 • Kan användas till både mat och hudvård

Nackdelar

 • Flaskan kunde varit bättre eftersom olja lätt rinner utmed sidorna

Den bästa oljan i vår test är Healthwell linfröolja. Det här är en eklogiskt certifierad olja som varsamt kallpressats för att bättre kunna bevara oljans näringsämnen.

Healthwell är naturligt rik på omega 3, 6 och 9 och fungerar lika bra att äta som dagligt tillskott eller ringla på en sallad. Eftersom oljan innehåller vitamin E kan den med fördel användas för utvärtes bruk.

Du kan smörja olja direkt på kliande eller irriterad hud för att lindra besvären. För att säkerställa oljans hållbarhet och effekt kommer Healtwell i en mörk glasflaska.

2. Holistic ekologisk linfröolja

Lyxigaste linfröoljan 2024

Holistic ekologisk linfröolja

Holistic linfröolja är tillverkad av svenska ekologiska linfrön från KRAV-märkta odlingar. Oljan är rik på omega 3, 6 och 9 och är ett utmärkt dagligt kosttillskott.

Fördelar

 • Tillverkad av svenska ekologiska linfrön från KRAV-märkta odlingar
 • Kallpressad linfröolja
 • Lättupptaglig
 • Är ett utmärkt dagligt kosttillskott
 • Innehåller ekologiskt antioxidationsmedel rosmarinextrakt.
 • Rikligt med omega 3, 6 och 9

Nackdelar

 • Något högt pris
 • Kortare hållbarhet, bör förbrukas inom 4 veckor efter flaskan öppnats

Den lyxigaste oljan i vår test är Holistic linfröolja som är tillverkad av svenska ekologiska linfrön från KRAV-märkta odlingar. För att bättre bevara linfrönas näringsämnen har de kallpressats varsamt. Även restprodukten från tillverkning (linfrökaka) tas tillvara och används som djurfoder.

Oljan är rik på omega 3, 6 och 9 och kan enkelt användas som dagligt kosttillskott. Det går även bra att blanda oljan i din vanliga kost.

Ursprungsland är Sverige och ingredienserna består av ekologisk kallpressad olja samt det ekologiska antioxidationsmedlet rosmarinextrakt.

3. Biofood ekologisk linfröolja

Bästa budget linfröolja 2024

Biofood ekologisk linfröolja

Biofood linfröolja är en kallpressad ekologisk olja som är rik på omega 3, 6 och 9 samt har en god och mild smak.

Fördelar

 • Ekologisk kallpressad olja
 • Mild och god smak
 • Bra pris

Nackdelar

 • Flaskan kunde varit större

Last updated: 2024-02-27 09:10:34

Bästa budget oljan i vår test är Biofood linfröolja. Det här är en kallpressad ekologisk olja som är rik på omega 3, 6 och 9. Oljan har en mycket god och mild smak som gärna kan användas direkt på salladen, blandas i dressingar eller ätas som dagligt tillskott.

Biofood är en olja av hög kvalitet till ett riktigt bra pris.

4. Kung Markatta ekologisk linfröolja

Kung Markatta ekologisk kallpressad linfröolja

Kung Markatta linfröolja är ekologis kallpressad olja som tillverkats med oxyguard-metoden samt är rik på omega 3, 6 och 9.

Fördelar

 • Tillverkats med oxyguard-metoden
 • Kallpressad ekologisk olja
 • Rik på omega 3, 6 och 9
 • Kan användas till mat

Nackdelar

 • Något högt pris
Vi kunde inte hitta några priser på produkten

Kung Markatta linfröolja är ekologisk kallpressad olja som tillverkats med oxyguard-metoden. Metoden innebär att oljan inte utsatts för syre, värme eller ljus under tillverkningsprocessen.

Oljan är rik på omega 3, 6 och 9 och har en pikant samt något pepprig smak. Du kan äta oljan som den är eller använda den för smaksätting av sallader och kalla såser. Ursprungsland är Italien.

Att använda linfröolja

Linfröolja är ett oerhört nyttigt och hälsosamt kosttillskott som är rik på omega 3, 6 och 9 samt innehåller vitamin E. En av omega 3 fettsyrorna innehåller ALA (alfalinolensyra) som hjälper din kropp att konvertera fetter till de viktiga fettsyrorna EPA samt DHA. Dessa har en positiv effekt på din hjärt- och kärlhälsa genom att de minskar blodfetter samt reducerar risken att du drabbas av åderförkalkning.

Denna olja är ett prisvänligt kosttillskott som är enkel att använda och särskilt viktig för dig som inte äter fet fisk, är vegetarian eller vegan. Doseringen av oljan kan variera något beroende på vilken olja du köpt.

 • En tesked olja två gånger per dag eller en matsked olja per dag
 • En till tre teskedar olja per dag som blandas i ett glas juice eller i en smoothie
 • Ringla gärna linfröolja över salladen
 • Smörj irriterad, kliande och röd hud med lite olja för att lindra besvären

Här hittar du andra artiklar om vegetabiliska oljor.

Linfröolja som inflammationsdämpande

Linfröolja kan vara inflammationsnedsättande samt potentiellt motverka en del allergiska besvär både hos människor och djur. Besvär från sjukdomar som exempelvis artrit och diabetes kan lindras med oljan. En del studier har till och med visat att oljan kan minska tillväxten av cancertumörer hos framförallt djur.

Linfröolja som hudvård

Du kan med fördel använda oljan för hudvård och för att behandla kliande eller irriterad hud. Linfröolja innehåller vitamin E som fungerar som en antioxidant och skyddar dina hudceller från oxidation samt fria radikaler. Det har dessutom visat sig att oljan kan bidra till en bättre och lenare hud samt förbättrad hårkvalitet.

Linfröolja som kosttillskott

Det här är ett kosttillskott som kan användas av både människor och djur. Ett stort plus är att oljan är ett prisvänligt och värdefullt kosttillskott som alla har råd med oavsett budget. Många använder oljan (framförallt budget olja) till sina husdjur med mycket gott resultat. Samtliga oljor i vår test är av mycket hög kvaliet och är en god investering för din hälsa.

FAQ linfröolja – Vanliga frågor och svar

Vad är linfröolja bra för?

Linfröolja är ett utmärkt tillskott för dig som är vegetarian, vegan eller som inte äter äter fet fisk eftersom oljan innehåller rikligt med omega-3 samt den viktiga antioxidanten vitamin E.

Hur används linfröolja?

Linfröolja kan användas både invärtes och utvärtes. En matsked olja om dagen är tillräckligt och kan intas direkt, blandas i en smoothie eller en salladsdressing. Vid hudirritation kan oljan smörjas direkt på huden.

Är linfröolja farligt?

Linfröolja är inte farligt att äta men bör dock inte överdoseras. Vid större intag kan känsliga personer uppleva vissa obehag som till exempel gaser i magen, förstoppning eller diarré.

Kan linfröolja användas i matlagning?

Linfröolja kan med fördel användas i kall matlagning. Du kan använda oljan i salladsdressing eller i kalla soppor. Viktigt är att inte upphetta oljan eller använda den i varma rätter eftersom de nyttiga effekterna förstörs vid värme.

Hur mycket linfröolja kan man äta per dag?

Du kan äta en matsked linfröolja per dag. En matsked olja ger cirka 8 gram omega 3. Veganer och vegetarianer (som inte äter fet fisk) kan dock behöva en något högre dos.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar