En komplett guide till lavendelolja 2024

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Lavendelolja är en av de mest populära eteriska oljorna i världen. Den har en mängd olika användningsområden, från att minska stress och ångest till att förbättra sömnkvaliteten. Faktum är att lavendelolja visat sig minska kortisolnivåerna – det hormon som styr reaktioner på stress.

Om du är intresserad av att lägga till denna mångsidiga olja till din skönhetsrutin eller ditt skåp med huskurer, läs vidare och ta reda på mer om vad lavendelolja kan göra för dig.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Lavendelolja bäst i test – bästa lavendelolja 2024

1. PURE lavendelolja eko

Pure Lavendelolja ekologisk - bäst i test

Olja av högsta kvalitet

  • Eterisk lavendelolja
  • Utan tillsatser
  • Ekologisk

Denna eteriska lavendelolja är en favorit bland användarna för sin uppfriskande, blommiga doft. Den kan användas i allt från tvålar och hudvård till aromaterapi. Dess rena natur gör den prisvärt och du får en mycket högdoserad koncentrerad produkt utan andra tillsatser.

2. Better you eterisk lavendelolja

Better You ekologisk lavendelolja - test av lavendelolja

Eterisk olja från lavendel

  • Ekologiskt innehåll
  • För avkoppling och sinnesro
  • Kan tillsättas i krämer m.m

Better You’s lavendelolja har en lugnande, uppfriskande doft som kan användas i hemdofter eller som ingrediens i skönhetsprodukter. Oljan är helt fri från tillsatser så du vet att den kommer att ge din hud alla fördelar utan oroande biverkningar.

3. Crearome eterisk lavendelolja

Crearome eterisk lavendelolja - test av lavendelolja

Eterisk olja till doft & stämning

  • Lavendelblom
  • Blommig doft
  • Upplyftande

Doften av lavendel sägs vara så lugnande att den kan hjälpa människor att somna snabbare. Du kanske vill prova att använda denna eteriska olja i din nästa hudvårdsrutin, eller till och med bara placera några droppar under näsan för att få ytterligare fördelar.

Crearome lavendelolja har en djupt blommig doft som ger upphov till en avslappnande och upplyftande känsla. Den eteriska oljan kan användas i en aromlampa för att sprida doft och stämning till ett rum eller genom att använda några droppar i din tvål eller ditt schampo.

Vad är lavendelolja?

Lavendelolja är en väldoftande eterisk olja som utvinns ur lavendelplantan. Lavendelolja har många olika användningsområden, från den traditionella användningen i aromaterapi till den nyare användningen i hudvårds- och skönhetsprodukter.

I Sverige har lavendel används sedan många år tillbaka i tiden i linneskåpet, för att ge en lätt doft till tygerna.

Den viktigaste komponenten i lavendelolja är linalool, som är ansvarig för oljans blommiga doft. Lavendelolja innehåller också andra föreningar som terpener, kamfer och estrar. Dessa föreningar samverkar för att ge lavendeloljan dess terapeutiska egenskaper. Den kan påverka det centrala nervsystemet, vilket innebär att den har en lugnande effekt på kroppen.

Lavendelolja hjälper inte bara mot stress och ångest, utan minskar också smärta och läker mindre hudproblem.

Lavendelolja för avslappning

Hur utvinns lavendelolja?

Lavendelplantan måste skördas innan lavendelblommorna är helt öppna. Detta garanterar att lavendelplantorna inte skadas under skörden, vilket gör att de kan leva länge

När lavendelplantorna skördas ångas de för att producera en eterisk lavendelolja som kallas lavandula angustifolia. På så sätt extraherar man de eteriska oljorna på ett skonsamt sätt och oljan bibehåller sina goda egenskaper.

Vilka är fördelarna med lavendelolja?

Fördelarna med lavendelolja är många och varierande. Några av de mest anmärkningsvärda fördelarna är dess förmåga att hjälpa till att lindra stress, ångest och sömnlöshet. Lavendelolja är avslappnande och lugnande för centrala nervsystemet och är därför en ofta använd ingrediens inom aromterapi.

Traditionellt har lavendel använts sedan länge då det visats sig kunna hjälpa till med att lätta spänning, rastlöshet, sömnbesvär, matsmältningsbesvär, kramper och dålig blodcirkulation. Den direkta påverkan på nervsystemet sänker stressnivån och främjar en hälsosam sömn.

Hur använder man lavendelolja?

Lavendelolja har många olika användningsområden, från aromaterapi till hudvård. Viktigt att komma ihåg är att lavendelolja är väldigt högkoncentrerad och ska därför inte användas direkt på huden.

Vid sömnproblem:
En av lavendelojans bästa egenskaper är att den är rogivande och kan vara väldigt användbar vid oro, stress och sömnproblem. Har du svårt att sova om natten kan du prova att utnyttja lavendelns egenskaper. Droppa lite lavendelolja på kudden eller på en näsduk och andas in några gånger. Alternativt använd lavendelolja i aromterapi.

Aromterapi:
Lavendelolja kan användas i aromaterapi för att lindra stress och ångest. Lavendelolja verkar naturligt lugnande och sprider en behaglig doft i hemmet! Tillsätt 2–3 droppar i en doftspridare eller ett glas med varmt vatten eller testa att göra egen rumsdoft.

Vid bad:
Lavendelolja kan tillsättas i badvattnet för att hjälpa till att slappna av i kropp och själ.

Vid massage:
Lavendel räknas även som en stimulerande växt och kan därför hjälpa dig motverka kramper, matsmältningsproblem och problem kopplade till ångest och liknande. Använd lavendelolja vid massage genom att tillsätta några droppar ihop med någon kroppsolja som kokosolja, ricinolja, sesamolja eller jojobaolja.

För återfuktning:
Lavendelolja gör huden mjuka vilket får den att se lenare och yngre ut. Lavendelolja ska vara effektiv för att motverka rynkor och ålderstecken som uppstår på huden då den är väldigt fuktgivande. Droppa i någon droppe lavendelolja i din hudkräm eller ditt schampo för att ta del av lavendeloljans positiva egenskaper.

Hur kan man använda lavendelolja?

Hur mycket lavendelolja kan jag använda?

Lavendelolja ska användas med stor försiktighet! Använd aldrig oljan direkt på huden utan blanda lavendeloljan tillsammans med någon kroppsolja om den ska användas på huden. Man säger max 2% koncentration på huden. Börja med att testa på ett litet område för att se att du tål oljan.

Lavendelolja kan vara dödlig vid förtäring om den kommer ner i luftvägarna. Den kan orsaka allvarlig ögonirritation och orsaka allergisk reaktion på huden. Se därför till att inga barn kan få tag på din lavendelolja.

FAQ lavendelolja – Vanliga frågor och svar om lavendelolja

Var produceras lavendelolja?

Lavendelolja produceras över hela världen, men de största producenterna är Frankrike, Bulgarien och Spanien.

Vilka är fördelarna med lavendelolja?

Lavendelolja har många hälsofördelar, bland annat dess avslappnande egenskaper och dess förmåga att lindra stress, ångest och sömnlöshet. Lavendelolja är avslappnande och lugnande för det centrala nervsystemet.

Vad används lavendelolja till?

Lavendelolja kan användas inom aromterapi, för att hjälpa kroppen att slappna av och lindra stress och ångest. Lavendelolja kan även användas vid massage, vid ett varmt bad och vid sömnproblem med liknande effekt som vid aromterapi.

Var kan jag köpa lavendelolja?

Lavendelolja finns på de flesta större apotek och hälsokostbutiker. Lavendelolja kan också köpas på nätet. Läs gärna vår guide om de bästa lavendeloljorna.

Kan jag använda lavendelolja till matlagning?

Nej, lavendelolja är inte ätbar eller säker att laga mat med. Lavendelolja kan vid intag vara direkt skadlig och till och med dödlig.

Slutgiltiga tankar om lavendelolja

Lavendelolja är en växt med många olika användningsområden, från skönhet och doft till medicinska egenskaper. Lavendelolja är en av de mest populära typerna eftersom den har visat sig vara ett effektivt botemedel mot stress, ångest och sömnlöshet. Faktum är att vissa studier till och med har visat att personer som använder lavendelolja har minskade nivåer av kortisol – hormonet som styr reaktioner på stress.

Vi har skapat en guide till lavendelolja som hjälper dig att förstå fördelarna med denna mångsidiga olja och hur du kan använda den för din hälsa. Lavendelolja är känd för sina avslappnande egenskaper, vilket gör den till ett utmärkt val för aromaterapi eller massage.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar