Guide: Hur du gör ditt eget sköljmedel 2024

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Att göra eget sköljmedel kan vara bra både för dig, dina kläder, miljön och plånboken. Med bara några få ingredienser kan du enkelt blanda ditt eget sköljmedel. Sköljmedlet som du gör själv är bättre för miljön, bibehåller dina färger i kläderna längre och fungerar även som avkalkning av tvättmaskinen.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

DIY: Så gör du eget sköljmedel, steg för steg

Det är väldigt enkelt att göra sitt egna sköljmedel. Ingredienserna hittar du i vanliga matvarubutiker alternativt i hälsokostbutiker.

Jag köper mina oljor från Svenskhälsokost.se. De säljer ekologiska kvalitéts oljor till bra priser med snabb frakt.

Recept på sköljmedel

Utförande:

  1. Börja med att koka vattnet och låt det svalna.
  2. Blanda alla ingredienser och häll dem sedan i en flaska. Vilken eterisk olja du ska använda väljer du själv och du styr själv hur mycket kläderna ska dofta genom att ha i fler eller färre droppar av den eteriska oljan.
  3. Dosera cirka 2 msk i facket för sköljmedel för varje tvätt.

Fördelar med att göra eget sköljmedel

Som du märker är det väldigt enkelt att blanda sitt eget sköljmedel. Nedan listar vi fördelarna med att använda ett eget sköljmedel.

DIY: Så gör du eget sköljmedel, steg för steg

1. Skonsamt för miljön

Sköljmedel innehåller kemikalier som inte är skonsamma för miljön. Även om mängden i en tvätt inte är så stor så blir det över åren stora mängder.

Kemikalierna i sköljmedel sliter även på kläderna vilket inte heller är bra för miljön då vi snabbare kommer tvätta sönder kläderna.

2. Skonsamt för huden

Eftersom sköljmedel oftast innehåller parfym så kan allergiker och barn, som oftast ha känsligare hud, reagera på sköljmedel. Oftast är det på grund av att sköljmedel är starkt parfymerade och innehåller kemikalier som känslig hud inte tycker om.

3. Sliter mindre på kläderna

De sköljmedel som vi köper i butik innehåller oftast kemikalier som bryter ned klädernas elasticitet samt något som heter ftalater som är ett hormonstörande ämne.

Träningskläder ska till exempel inte tvättas med sköljmedel då det förlorar sin svettransporterande förmåga och handdukar tappar både spänst och uppsugningsförmåga när man tvättar med sköljmedel.

Även kläder och textilier i stretchmaterial tappar sin elasticitet av sköljmedel.

4. Bevarar färgerna bättre

Ättikan som man har i sitt egna sköljmedel hjälper kläderna att behålla sin färg längre samt tar även bort fläckar som till exempel svettfläckar på vita kläder.

Ättikspriten fungerar som ett naturligt mjukmedel som inte lämnar några spår eller någon lukt efter sig.

5. Verkar avkalkande för tvättmaskinen

Ättika hjälper till att hålla tvättmaskinen ren och har antibakteriella egenskaper. Ättikan hjälper även till att ta bort dålig lukt ur både tvättmaskinen och från kläderna.

6. Billigare i pris

Att göra sköljmedel är ungefär 1/3 av priset i jämförelse med att köpa sköljmedel. Det tillsammans med övriga fördelar ovan är ytterligare en anledning till att blanda ihop ingredienserna till ditt eget sköljmedel.

FAQ Eget sköljmedel – Vanliga frågor och svar

Kan man göra eget sköljmedel?

Ja, du kan göra eget sköljmedel. Ingredienserna är billiga och enkla att få tag på. Blanda sedan bara ihop ingredienserna och använd några matskedar istället av ditt eget sköljmedel.

Är det svårt att göra eget sköljmedel?

Nej, det är super enkelt att göra eget sköljmedel. Blanda bara ihop vatten, ättika och någon eterisk olja och du har ett eget sköljmedel som är både bra för dina kläder, miljön och din plånbok.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar