Guide: Hur du gör din egen skäggolja 2024

Foto av författare
Skriven av:
Johan Jonsson
Uppdaterad senast:

För att få ett snyggt och välmående skägg med hög glans är det viktigt att du tar hand om ditt skägg. Har du problem med att skägget kliar, utslag eller till och med mjäll i skägget? Döda hudceller som annars rakas bort, hindrar nämligen huden från att producera fukt. Därför är det viktigt att tillföra fukt, inte bara till skäggstråna utan även till huden under.

Genom att använda skäggolja kan du återfukta både skägget och huden under och undviker torr och flagnande hud. Du kan enkelt göra din egen skäggolja med bara ett par ingredienser.

I denna artikeln kommer vi gå igenom hur du kan göra din egen skäggolja samt, vilka oljor som är har vilka egenskaper och varför skäggolja är bra för skägget.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

DIY: Så gör du egen skäggolja, steg för steg

Att göra egen skäggolja är enkelt. En stor fördel med att göra egen skäggolja är att du själv kan välja de ingredienser som passar ditt skägg bäst och tillför rätt näringsämnen. Du kan även tillsätta eteriska oljor för att få en fräsch doft och tillföra till exempel antibakteriella egenskaper.

Hur du gör din egen skäggolja. Oljig.se egen skäggolja

1. Inköpslista för att göra egen skäggolja

Flaska med pipett och bägare att blanda i är valfritt. Men det kommer underlätta för dig och du kommer även lättare kunna förvara och använda din olja. Om du införskaffar små glasflaskor med pipett kan det vara en perfekt present att ge till någon som använder skäggolja.

DIY - Blanda din egen skäggolja

2. Ingredienser till din egen skäggolja

När man gör sin egen skäggolja gäller det att hitta sin egen favoritblandning baserat på vilka egenskaper man vill ha ut av olja samt eventuell doft. Jag själv behöver en bra skäggolja för torr skäggbotten och använder därför arganolja och jojobaolja som bas. För att läsa mer om olika oljors egenskaper hittar du dem längre ner på sidan.

Jag tycker att tallbarrsolja och cederträolja ger en god, maskulindoft och har därför i ett par droppar av respektive olja.

Oljig.se’s skäggolja:

3. Blanda ingredienserna till din egen skäggolja

Börja med att plocka fram något att blanda din skägg olja i. En liten tratt kan vara att föredra för att minska risken för spill.

Tid som behövs: 5 minuter

 1. Börja med att blanda basen med arganolja och jojobaolja med varandra.
 2. Tillsätt några droppar av den eteriska oljan du har valt, jag har valt att använda tallbarrsolja och cederträolja. Var försiktig när du tillsätter den eteriska oljan. Oljan har en ganska stark doft så börja med 1-3 droppar och öka mängden efterhand.
 3. Vill du ha en doftfri skäggolja går det bra att hoppa över den eteriska oljan.
 4. När du har fått ihop blandningen är det bara att hälla upp på flaskor och sen applicera oljan i skägget och skäggbotten. För bästa resultat använd din skäggolja dagligen.

Förvara din skäggolja mörkt och svalt. Din egen blandade skäggolja kommer då att hålla sig minst ett par månader, precis lagom för att blanda en ny spännande skäggolja.

Så gör du egen skäggolja - steg för steg

Vad gör skäggolja?

En skäggolja hjälper dig inte bara att få en fin glans till skägget utan har även andra fördelar. Oljorna som blandas för att skapa skäggoljan har olika vårdande egenskaper. Till exempel så återfuktar hampfröolja och arganolja både skägget och huden under så att du slipper torr och flagnande skäggbotten.

Använder du skäggolja ger du även skägget rätt näring så att det ser livfullt ut. Med ett par droppar eteriska oljor kan du bidra till hudens välmående med till exempel tea-tree-olja som verkar antibakteriellt.

Därför ska du använda skäggolja - skäggolja kan hjälpa dig förbättra skäggväxten

Om huden mår bra så mår skägget bra. Det finns färdiga skäggoljor att köpa som fungerar riktigt bra. Men genom att göra den egen skäggolja kan du själv ha full koll på ingredienserna och anpassa skäggoljan efter dina behov.

Varför använda skäggolja?

En skäggolja ger inte bara fin glans till skägget utan har även flera andra fördelar. Vårdande oljor som hampfröolja och arganolja återfuktar både skägget och huden under så att du slipper torr och flagnande skäggbotten. Dessutom ser skägget extra livfullt ut när det fått rätt näring.

Även de eteriska oljorna kan bidra till hudens välmående, som exempelvis den antibakteriella tea-tree-oljan. Om huden mår bra mår skägget bra! Vilken skäggolja som passar dig väljer du förstås själv, men genom att göra din egen skäggolja vet du precis vad den innehåller och kan anpassa den efter dina behov.

Förbättra på skäggväxten med skäggolja

Kan man göra något för att förbättra på sin skäggväxt? Ofta har skäggväxt med anlag att göra men det finns ett par saker du kan test.

 1. Det sägs att ricinolja kan vara till hjälp. Ricinolja kan stimulera hårväxten och ger näring till skägget. Ricinolja används ofta i hårinpackningar och liknande för ett mjukt och närande resultat.
 2. Andra saker du kan göra är att rengöra ansiktet ordentligt. Tvätta med vatten och tvål morgon och kväll för att hålla smuts borta från porerna. Det kommer ge dig en fräschare hud under skägget samtidigt som du undviker bakteriesamlingar. Kombinera gärna med en peeling eller skrubb en gång i veckan för att ta bort döda hudceller och stimulera skäggväxten.
 3. Kosten är också en viktig faktor för skäggtillväxt. Vitaminer och mineraler styr processer i kroppen som påverkar hudens och hårets välbefinnande. Viktiga vitaminer är B7 eller biotin och bland mineralerna ska du leta efter zink.
 4. Som sista steg till att förbättra skäggväxten är att massera skäggbotten. Genom att massera skäggbotten med små, cirkulerande rörelser får du fart på blodcirkulationen vilken är viktig för att hår och skägg ska växa. Även träning hjälper dig till ökad blodcirkulation.

Hur använder man skäggolja?

Att använda skäggolja är enkelt och ska vara en del av den dagliga morgonrutinerna. Börja med att tvätta ur skägget precis som du gör med ditt hår. Det finns speciella schampon för skägg men det går lika bra att använda ett vanligt hårschampo.

 1. Börja med att torka ur skägget så att det inte är blött.
 2. Ta några droppar skäggolja i handen och massera in ordentligt i hela skägget. Har du ett stort skägg kan du med fördel använda en skäggborste för att lättare fördela oljan i hela skägget. Skäggborsten hjälper även till att pejla bort döda hudceller så att oljans återfuktande ämnen tränger in i huden och tillför fukt.
 3. Tvätta sedan av händerna för att bli av med oljan. Vill du sedan använda stylingprodukter för att forma ditt skägg eller mustasch så gör du det efter du har använt din skäggolja.

Hur ofta man ska använda skäggolja beror givetvis på vilken typ av skägg du har och om du har torr hy. Du kan använda skäggolja två gånger om dagen, morgon och kväll eller varannan dag om du har glesare skägg. Hitta rutinen som passar dig bäst. Det viktiga är att du kontinuerligt använder skäggolja för att bygga upp ett starkt, välmående skägg.

Olika oljors egenskaper till ditt skägg

Basolja för att göra skäggolja

Basoljan är den eller de oljorna som kommer att vara grunden i din skäggolja. Välj den basolja som har de egenskaper som passar dig och ditt skägg bäst.

OljaEgenskaper
MandeloljaMandelolja passar extra bra för skägg som behöver fukt och näring. Är mjukgörande, vårdande och rik på E-vitamin.
JojobaoljaJojobaolja passar bra till skägg som blivit torrt och strävt. Verkar mjukgörande och fuktighetsbevarande men är även lugnande och skyddande.
ArganoljaArganolja passar extra bra för torrt skägg och kluvna hårtoppar. Arganoljan är näringsrik och innehåller mycket vitamin E.
DruvkärneoljaDruvkärneolja passar bra för skägg som behöver vår, näring och tillskott av fukt. Druvkärneolja är full med antioxidanter, återfuktar på djupet och motverkar torrhet.
RicinoljaRicinolja sägs förbättra skäggväxt och passar därför personer som vill få skägget att växa fortare. Ricinolja ger även ökad lyster och glans och är extra bra på fet hy och mot akne.

Eteriska oljor för doft i din skäggolja

Eteriska oljor i skäggoljan bidrar främst med doft men många eteriska oljor har även vårdande egenskaper.

OljaEgenskaper
CederträoljaCederträolja har en träaktig doft. Doften är fräsch och behaglig och oljan verkar även lugnande på ditt skägg.
SandelträoljaSandelträolja har en mjuk och behagligt mild doft som är lite söt och träaktig. Oljan är mild och passar den som inte vill ha en för stark doft.
CitrongräsoljaCitrongräsolja är en frisk och citrusaktig doft som har en förmåga att ge energi, positivitet och klarhet. Oljan passar bra för den som utöver en behaglig doft vill få nytta av oljans positiva egenskaper.
PepparmintoljaPepparmintolja ger en fräsch, uppiggande och lite söt doft. Doften har en tydlig karaktär och passar dig som letar efter en fräsch doft.
Tea-tree-oljaTea-tree-olja har rengörande egenskaper och kan minska klåda i skägget. Oljan har en ganska tydlig och skarp doft men genom att kombinera oljan med till exempel citrongräsolja kan man få ner den skarpa doften.
EukalyptusoljaEukalyptusolja är en frisk, fräsch doft som påminner om mint. Oljans doft kan såväl pigga upp som verka rogivande.
CitronoljaCitronolja har en ljuvlig och fräsch doft. Den friska doften av citron sägs ha vitaliserande och stimulerande effekt på sinnet vilket ofta används när man vill fokusera, skärpa uppmärksamheten och rensa tankarna.

FAQ Egen skäggolja – Vanliga frågor och svar

Kan man göra egen skäggolja?

Ja, du kan göra egen skäggolja. Införskaffa de ingredienserna du behöver som till exempel ett par bra basoljor samt någon eterisk olja och sen är det bara att börja blanda. Läs vår artikel för förslag på recept till egen skäggolja.

Är det svårt att göra egen skäggolja?

Ne, det är super enkelt att göra egen skäggolja. Blanda ihop ett par olika oljor och tillsätt den eventuellt doft du vill ha på din egna skäggolja och sen är den färdig att användas. Läs vår artikel för tips på hur du gör din egen skäggolja.

Är det dyrt att göra egen skäggolja?

Att köpa en skäggolja, från ett välkänt märkt i butik kostar ungefär 200kr för 30ml skäggolja. Genom att göra egen skäggolja kommer du betala cirka 337kr för 350ml olja. Du ger alltså ungefär en tiondel av priset när du gör egen skäggolja och då har du dessutom full koll på vilka ingredienser som används.

Tar det lång tid att göra egen skäggolja?

När du väl har alla ingredienser och tillbehör hemma så har du färdig skäggolja på bara några minuter.

Slutsats att göra egen skäggolja

Jag vill rekommendera alla som använder skäggolja att testa att göra sin egen. Att göra sin egen skäggolja är både enkelt och billigt. Så fort du har basingredienserna hemma så är kostnaden för varje ny tillverkning låg.

Genom att göra din egen skäggolja har du full koll på ingredienserna och kan använda de bästa, ekologiska oljorna för att göra en så skonsam skäggolja som möjligt. Du kan själv välja att variera vilka egenskaper du vill att oljan ska ha om det är till exempel på vintern när huden brukar vara extra torr eller på sommaren när du vill dofta lite friskare toner.

Brukar du göra din egen skäggolja? Kommentera artikeln nedan med dina tips och råd!

Foto av författare
Om författaren
Johan Jonsson
Skäggfantast med Blekinges vackraste skägg som i en kort artikelserie delar med sig av sina tips för ett snyggt skägg!

Lämna en kommentar