Guide: Hur du gör din egen kroppsolja 2024

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Med en kroppsolja kan du vårda kroppen med en återfuktande och närande olja. Att blanda sin egen kroppsolja är lätt. Med bara några få ingredienser blandar du enkelt till en kroppsolja som både går på djupet i huden och samtidigt återfuktar hudens yttre lager. Det gör att du får en olja som är billig och du har full koll på innehållet i din alldeles egna kroppsolja.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

DIY: Så gör du egen kroppsolja, steg för steg

Det är som sagt väldigt enkelt att göra din egen kroppsolja. En stor fördel med att göra din egen kroppsolja är att du själv kan välja de ingredienser som passar din kropp och hud bäst och tillföra rätt näringsämnen. Du kan även tillsätta eteriska oljor för att få en fräsch doft.

En kroppsolja är ett bra sätt att tillföra näring till huden för att den ska behålla sin lyster och motståndskraft mot yttre påverkan. Dessutom kan oljor hjälpa till att binda fukt till huden så att huden inte behöver bli torr.

Jag köper mina oljor från Svenskhälsokost.se. De säljer ekologiska kvalitéts oljor till bra priser med snabb frakt.

Recept på olika kroppsoljor

Här är ett par exempel på kroppsoljor du kan göra själv.

Egen ekologisk kroppsolja

Ingredienser: (klicka på oljorna för att köpa dem)

Utförande:

Mät upp dina ingredienser för att få rätt fördelning. Kokosoljan smälter du försiktigt i ett vattenbad. Oljan smälter redan vid cirka 30 grader så det räcker med ett försiktigt vattenbad för att kokosoljan ska smälta. Använder du för hög temperatur kommer du att förlora mycket av näringsämnena i oljan.

Blanda i arganoljan och rör ordentligt. Vill du ha doft på din kroppsolja kan du tillsätta några droppar av en eterisk olja. Du kan till exempel använda lavendelolja för en blommig doft, eukalyptusolja för en lugnande doft och pepparmyntsolja för en uppfriskande doft.

Häll upp blandningen på en återförslutningsbar flaska. Smörj in huden med oljan så ofta du önskar. Gör det gärna direkt efter en dusch, då är huden som mest mottaglig.

DIY - Gör din egen kroppsolja

Egen mjukgörande kroppsolja för torr hud

Ingredienser: (klicka på oljorna för att köpa dem)

Genomförande:

Dessa tre oljor ger påfyllning av viktiga fettsyror till huden. Makadamiaolja och Baobabolja ger huden palmitolsyra, omega 7 och mättad stearinsyra som är viktiga för hudens mjukhet och spänst. Jojobaooljan bidrar med goda fuktighetsbevarande egenskaper. Vill du läsa mer om jojobaolja och dess positiva egenskaper hittar du vår artikel här.

Mät upp oljorna eller använda en köksvåg för att få rätt kvantitet. Blanda oljorna och häll up dem på flaska. Smörj sedan in din hud med denna mjukgörande kroppsolja.

Egen kroppsolja för hud med eksem

Ingredienser: (klicka på oljorna för att köpa dem)

Genomförande:

Brist på omega 6 kan leda till torr, kliande, skadad hud och även eksem. Alla tre oljorna i denna kroppsolja innehåller omega 6 som är viktigt för en frisk hud. Svartkumminolja har en dokumenterad effekt för sina antiinflammatoriska egenskaper. Se till att välja oljor som är kallpressade så att alla nyttiga näringsämnen finns kvar i oljan.

Mät upp oljorna på enklaste sätt. Antingen använder du ett mätglas eller kan köksvågen vara bra att använda och väga fram mängden olja. Blanda sedan ingredienserna väl och häll upp dem på flaska. Din egen kroppsolja håller sedan ett par månader om du förvarar den svalt och mörkt.

Egen Aftersun-kroppsolja

Ingredienser: (klicka på oljorna för att köpa dem)

Genomförande:

Sesamoljan innehåller ingredienser som verkar antiinflammatoriska, balanserar och lugnar huden efter solning. Avokadooljan innehåller omega 7, lecitin och squaleqne som alla hjälper för skadad hud. Läs gärna vår artikel om avokadoolja för att lära dig mer om avokadooljans alla hälsofördelar.

Blanda samman alla ingredienser väl. Häll upp blandningen på flaska och du har din egen aftersun som förmodligen är mycket bättre än den du köper i butiken.

Om du vill ha extra skydd kan du blanda i några procent morotsextrakt. Det ger kroppsoljan en aktivt hudvårdande dos av betakaroten som skyddar huden mot skador som orsakas av solens UV-strålar. Morotsextraktolja kan även förlänga tiden som huden är solbränd.

Därför ska du använda kroppsolja

En kroppsolja är ett alternativ till hudlotion. Kroppsoljan verkar även återfuktande och vårdar huden. Vegetabiliska och kallpressade oljor innehåller ofta höga halter av viktiga fettsyror som dels tränger ner i huden och återfuktar på djupet, dels bidrar till att reparera hudens yttersta barriär så att du undviker yttorrhet och andra åkommor.

Kroppsolja passar bra till de flesta hudtyper och inte bara de personer som har en torr hy. Oljan kan användas flera gånger dagligen men oljan tas upp bäst i samband med att huden rengjorts och när den är fuktig.

Därför är det bäst att smörja in huden med kroppsolja precis efter dusch när huden både är ren och fuktig. För att få extra effekt av oljan kan du skrubba huden i samband med duschen. Då öppnas porerna i huden upp så att oljan lättare tränger ner i huden.

Bra oljor för huden

Vilken olja som passar huden bäst är givetvis individuellt, det beror givetvis på vilken hudtyp som du har. Dock ska du välja en kallpressad olja eftersom dessa oljor har kvar alla sina goda egenskaper i och med att de framställts mycket varsamt.

  • Kokosolja är en populär bar i kroppsolja eftersom den är mjukgörande och går bra att blanda med andra oljor och är prisvärd.
  • Arganolja är en av de mest använda oljorna till huden och innehåller enkel- och fleromättade fettsyror. Det är också relativt doftlös vilket för att du istället kan sätta din egen doft på oljan.
  • Jojobaolja består av olika vaxämnen som fungerar som fuktbindare. Det gör jojobaolja till en bra olja för torr hud som behöver mycket fukt.
  • Nyponfröolja används ofta till oren hy och acne. Nyponolja bör användas försiktigt eftersom syran retinol är mycket kraftfull och kan irritera huden.

FAQ Egen kroppsolja – Vanliga frågor och svar

Kan man göra egen kroppsolja?

Ja, du kan göra egen kroppsolja. Införskaffa de ingredienserna du behöver som till exempel ett par bra basoljor samt någon eterisk olja och sen är det bara att börja blanda. I vår artikel om att göra egen kroppsolja ger vi dig ett par förslag på olika kroppsoljor som du enkelt kan göra själv.

Är det svårt att göra egen kroppsolja?

Nej, det är super enkelt att göra egen kroppsolja. Blanda ihop ett par olika oljor och tillsätt den eventuellt doft du vill ha på din egna kroppsolja och sen är den färdig att användas.

Är det dyrt att göra egen kroppsolja?

Att köpa en kroppsolja, från ett välkänt märkt i butik kostar ungefär från några hundralappar och uppåt. Genom att göra din egen kroppsolja kommer du undan för ungefär samma pengar för att införskaffa de oljor du behöver men de kommer att räcka till ett antal egenblandningar av kroppsolja.

Tar det lång tid att göra egen kroppsolja?

När du väl har alla ingredienser och tillbehör hemma så har du färdig kroppsolja på bara några minuter.

Slutsats att göra egen kroppsolja

Jag vill rekommendera alla att testa att göra sin egen kroppsolja. Att göra sin egen kroppsolja är både enkelt och billigt. Så fort du har basingredienserna hemma är kostnaden för vare ny, tillverkning låg.

Genom att göra din egen kroppsolja har du full koll på ingredienserna och kan använda de bästa, ekologiska oljorna för att göra en så skonsam kroppsolja som möjligt. Du kan själv välja att variera vilka egenskaper du vill att oljan ska ha om det är till exempel på vintern när huden brukar vara extra torr eller på sommaren när du vill dofta lite friskare toner.

Ta gärna del av vår artikel om hur du gör din egen skäggolja. Det är precis lika enkelt som att göra kroppsolja och du lätt variera vilka egenskaper din olja ska ha.

Brukar du göra din egen kroppsolja? Kommentera artikeln nedan med dina tips och råd!

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

1 svar på ”Guide: Hur du gör din egen kroppsolja 2024”

Lämna en kommentar