Guide: Boosta hårtillväxten med egen hårolja 2024

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Upplever du att det börjar bli glest mellan hårstråna och att håret inte känns lika fylligt längre? Det kan bero på många olika saker men visste du att du kan blanda din egen hårolja för att boosta tillväxten?

Med bara två ingredienser får du en olja som just nu är en riktig snackis på grund av den fina effekten som oljan ger. Läs vår artikel för att se hur du kan boosta din hårtillväxt.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

DIY: Så gör du egen hårolja, steg för steg

Med en bra egen hårolja kan du ge håret den näring det behöver. En hårolja ger näring på djupet, vårdar, återfuktar, tämjer fräsigt hår och ger det glans.

Denna egna håroljan har blivit en riktig snackis på grund av de fina effekter som oljan ger på hårtillväxten bland annat genom att den tillför fuktgivande näring.

Rosmarin finns i många produkter för just håravfall men det är lätt att blanda till din egen hårolja hemma. Genom att blanda rosmarinolja med en basolja, som till exempel ricinolja får du en olja som tillför viktig näring till håret vilket kan göra att du får ett starkt och fylligt hår igen.

Läs gärna vår artikel om de bästa rosmarinoljorna.

Recept på egen hårolja

Ingredienser: (klicka på oljorna för att köpa dem)

Ricinoljan kan bytas ut mot jojobaolja, arganolja eller mandelolja.

Utförande:

Med upp de båda oljorna och blanda de bägge oljorna väl.

Införskaffa gärna en liten glassflaska med pipett så kan du enkel droppa i oljan när du ska använda den och slipper spilla. Svensk hälsokost säljer bra flaskor med pipetter.

Nu är din hårolja redo att användas. Ta några droppar i handen och värm oljan lätt mellan handflatorna. Massera in oljan med fingrarna i några minuter. Flytta huden försiktigt, undvik att gnugga in oljan för då riskerar du att skada håret.

Låt din egen hårolja sitta i max fyra timmar, och 10 minuter innan du ska tvätta ur den kan du lägga lite i längderna för att ge håret återfukta och extra glans.

Kör denna kur en gång i veckan innan du ska tvätta ditt hår. Schamponera ur håret ordentligt två gånger för att få all olja från håret.

Så gör du egen hårolja - bild på vackert, glansigt och fylligt hår

Därför ska du använda hårolja

Som vi tagit upp tidigare så är rosmarin en ingrediens som används mycket inom hårvård.

I en studie från 2015 kom forskare fram till att rosmarinolja var lika effektiv och hade färre biverkningar än minixidil vilket är den aktiva ingrediensen i håravfallsmedlet, Rogaine. I studien såg man även att rosmarin var stimulerande för hårväxt och hårbotten men även andra positiva egenskaper som att den är antibakteriell och lugnande.

Bra oljor för håret

Vilka oljor som passar just ditt hår bäst är givetvis individuellt. Även om rosmarin är en bra att ha i sin egen hårolja så finns det flera andra oljor som också är stärkande för håret.

Oljan är fantastisk för att reparera skadat hår och kluvna toppar, samtidigt som den motverkar håravfall och håller håret tjockt.

  • Arganolja innehåller stora mängder vitamin E som håret behöver för att må bra. Vitamin E och dess antioxidanter ger hårcellerna näring för att kunna producera ett starkt och friskt hår.
  • Macadamiaolja är särskilt bra för personer med lockigt, torrt hår. Macadamiaoljan är fuktgivande och ger håret glans och styrka. Oljan ser även till att reglera oljeproduktionen och ser till att hårbotten varken är torr eller producerar för mycket olja.
  • Jojobaolja innehåller ett naturligt UV-filter som skyddar ditt hår från solens strålar. Är även fantastisk för att reparera skadad hår och kluvna toppar samtidigt som det motverkar håravfall och håller håret tjockt.

FAQ Egen hårolja – Vanliga frågor och svar

När ser man effekt av användning av rosmarinolja i håret?

Det är givetvis individuellt men du bör ge det ett par månader och ibland upp till ett halvår med regelbunden användning.

Kan alla använda rosmarinolja i håret?

Rosmarinolja kan användas av alla hårtyper men i och med att det är en eterisk olja ska gravida undvika oljan.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar