Guide: Hur du gör din egen fotskrubb 2024

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Torra och tråkiga fötter är varken fint eller speciellt behagligt. Har du problem med sprickor i fötterna eller torra tråkiga fötter?

Med en mjukgörande och återfuktande fotskrubb kan du se till att avlägsna döda hudceller och ge näring till din torra hud på bara några minuter. Genom att göra din egen fotskrubb, får du inte bara en fungerande skrubb utan du kan även vara säker på att den bara innehåller naturliga ingredienser.

Läs mer om fotskrubb i vår artikel om hur du kan göra din egna fotskrubb.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

DIY: Så gör du egen fotskrubb, steg för steg

Här nedan hittar du ett av de bästa recepten på att göra egen fotskrubb. Du behöver bara några enstaka, kvalitativa oljor för att lyckas göra en skrubb som fungerar bra och mjukgör på djupet.

Om du regelbundet använder fotskrubb hjälper du dina fötter att hålla sig mjuka och fina. Peelingen från skrubben, avlägsnar döda hudceller från ytan vilket bidrar till att huden kan byggas upp snabbare och mer elastisk.

Jag köper gärna mina oljor på svenskhälsokost.se. De har ett stort utbud av oljor som passar till alla mina användningsområden.

Recept på egen fotskrubb

Det krävs inte mycket för att du ska kunna göra en riktigt fin och effektiv fotskrubb. Det du behöver är följande:

Jojobaooljan innehåller naturliga vaxer som hjälper till att göra huden mjuk utan att lämna en fet hinna. Avokadooljan innehåller aminosyror och proteiner som gör huden elastisk och är därför optimal i en fotskrubb för torra fötter.

  1. Börja med att hälla upp saltet i en djup skål och tillsätt därefter jojobaolja, avokadoolja (eller olivolja) och den eteriska oljan.
  2. Se till att alla ingredienser blandas ordentligt och att saltet täcks precis av oljorna.
  3. Ta därefter en större skopa av skrubben och fördela den jämnt på fötterna. Skrubba alltid i cirkulära rörelser och låt skrubben verka i ca 1 minut.
  4. Skölj av, torka torrt och smörj in med fotkräm.

Skrubba gärna fötterna det sista du gör på kvällen innan du går och lägger dig. På så sätt kan du smörja in fötterna i en riktigt fet fotkräm innan du kryper ner under täcket och vakna morgonen efter med mjuka och lena fötter.

Recept till egen fotskrubb

Fördelar med att göra egen fotskrubb

Är det bättre att göra en egen fotskrubb istället för att köpa i butik? Ja, i många fall är det faktiskt det.

  • Du får en fotskrubb som innehåller 100 % naturliga ingredienser och som är snäll mot din hud.
  • Genom att kombinera olika oljor får du en mycket mjukgörande skrubb som är helt fri från alkohol och andra uttorkande ingredienser.
  • Du sparar in en hel del pengar. Fotskrubben kan användas flera gånger och du kan enkelt göra mer när den är slut.
  • Genom att skrubba bort döda hudceller och förse huden med naturliga näringsämnen får du en mjuk och smidig hud på ett kick.
  • Med en egen fotskrubb går det snabbt och enkelt att få sommarfina fötter.

FAQ egen fotskrubb – Vanliga frågor och svar

Varför ska man använda egen fotskrubb?

Fördelen med att använda egen fotskrubb är att du vet exakt vad produkten innehåller. Du sparar dessutom in pengar och får en skrubb som är fri från alkohol och uttorkande ingredienser.

Hur gör man egen fotskrubb?

Att göra egen fotskrubb är väldigt lätt. Blanda bara ingredienserna som är angivna i receptet ovan och förvara sedan blandningen i en glasburk med ett tättslutande lock.

Hur använder man fotskrubb?

Använd gärna fotskrubben i duschen eller tillsammans med ett fotbad. Se till att huden först är uppmjukad av det varma vattnet för att lösa upp döda hudceller bättre. Applicera i cirkulära rörelser, skölj av och avsluta med fotkräm.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar