Guide: Hur du gör din egen body scrub 2024

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Att göra en egen body scrub är ett mycket smart och enkelt sätt för dig att spara pengar på skönhetsprodukter. Du får samtidigt en body scrub som du vet innehåller exakt de ingredienser som du själv har valt. Ingredienserna är dessutom naturliga och mycket mer skonsamma mot miljö såväl som mot din hud.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

DIY: Så gör du egen body scrub, steg för steg

Här nedan hittar du ett riktigt smart, snabbt och enkelt sätt att skapa din egen body scrub med ingredienser som du kanske redan har hemma. Annars kan du hitta de i närmaste livsmedelsbutik.

Jag köper mina oljor hos svenskhälsokost.se – en hälsokostbutik på nätet.

Recept till egen body scrub

För att göra egen body scrub behöver du endast ett fåtal ingredienser. Ingredienserna är baserade på sådant man oftast har hemma. Oljan kan bytas ut mot till exempel jojobaolja eller arganolja. Arganoljan upplevs inte lika fet som andra oljor och går snabbt in i huden.

 • 1 matsked olja (rapsolja, kokosolja eller olivolja)
 • 2 matskedar strösocker
 • En knivsudd med färsk mynta eller äkta vaniljpulver.
 1. Börja med att blanda alla ingredienser i en glasburk. Väljer du att använda kokosolja kan du sänka ner burken i varmt vattenbad innan, för att få den att mjuka upp sig.
 2. Rör sedan om ingredienserna noga och använd scrubben i duschen.
 3. Skrubba med cirkulära rörelser och skölj sedan av.

Det här receptet är framtaget för att räcka till cirka två stycken behandlingar av hela kroppen. Body scrubben kan även doftsättas med till exempel några droppar citronolja för att få en fräsch doft.

Recept på egen body scrub

Fördelar med att göra egen body scrub

Det finns flera fördelar med att göra din egen body scrub istället för att köpa en i butiken.

 • En egengjord body scrub innehåller mer naturliga och miljövänliga ingredienser och är precis lika effektiv som en butiksköpt.
 • När du gör din egen scrub har du möjlighet att själv bestämma hur grov skrubben ska vara. Vill du använda dig av salt, socker, havremjöl eller mandel?
 • Med en egen scrub kan du snabbt och enkelt avlägsna döda hudceller och göra plats för ny och fin hud.
 • Genom att avlägsna smuts och döda hudceller blir det enklare för din hud att ta upp näring och fukt från till exempel hudkrämer.
 • Alla ingredienser kan du hitta din livsmedelsbutik och är mycket billigare i inköp.

FAQ egen body scrub – Vanliga frågor och svar

Varför ska man använda egen body scrub?

Fördelen med att använda en egen body scrub är att du själv får möjlighet att välja vilka ingredienser som den ska innehålla. Du sparar samtidigt pengar på onödigt dyra scrubbar som säljs i butiken.

Hur gör man egen egen body scrub?

En egen body scrub kan du göra med hjälp av en olja och salt, socker eller mandel. Du kan även ha i vaniljpulver för en godare doft.

Hur använder man egen body scrub?

En body scrub använder du med fördel i duschen eller efter ett bad. Se till att huden är mjuk och fuktig och glöm inte att skölja av efter att du är klar.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar