Guide: Hur du använder neemolja till växter 2024

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Neemolja är en bra förebyggande åtgärd mot skadedjur och sjukdomar. Genom att använda neemolja till växter, kan du hjälpa till att förhindra problem innan de ens uppstår.

En av de största fördelarna med neemolja är dess förmåga att bekämpa skadedjur. Oljan innehåller föreningar som kan döda eller avskräcka insekter som bladlöss, trips, spinnkvalster och vita flygare. Dessutom kan neemolja också användas för att bekämpa svamp- och bakterieinfektioner som kan skada växterna.

Så om du letar efter ett naturligt och effektivt sätt att skydda dina växter och hålla dem friska, är neemolja definitivt värt att överväga.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

DIY: Så skyddar du dina växter mot ohyra, steg för steg

Det är mer en regel än ett undantag att våra växter och grönsaker drabbas av ohyra. Det är så frustrerande att se bladlössen käka upp rosorna eller spinn som förstör krukväxter inomhus.

Genom att spraya dina växter med neemolja kan du bli av med ohyran på ett enkelt och miljövänligt sätt. Neemolja innehåller det aktiva ämnet azadirachtin. Ämnet rubbar ohyrans möjlighet att föröka sig och du kan bli av med ohyran på någon vecka.

Neemolja fungerar även att använda förebyggande. Passa på att spraya dina nyinköpta växter för att skydda dem mot utbrott av ohyra. Neemoljan ger även glans till växterna.

Hur du använder neemolja till växter

Recept på blandning med neemolja

 • 0,5 tsk neemolja
 • 1 tsk såpa
 • 0,6 liter ljummet vatten

Utförande:

 1. Blanda neemolja, såpa och vatten. Använd gärna ljummet vatten så löser sig blandningen bättre.
 2. Spraya bladen på dina växter för att skydda dem mot ohyra.
 3. Såpan används för neemoljan ska lösa sig i vatten.

Neemolja är inte giftigt för varken människor, djur eller miljö och är därför ofarlig att använda hemma. Blandningen kan användas både inom- och utomhus.

Upprepa behandlingen med jämna mellanrum tills ohyran har försvunnit. Beroende på vilken slags ohyra det rör sig om kan det ta ett par veckor.

Pure kallpressad neemolja till växter

Pure Ekologisk Neemolja

 • 100% ren neemolja
 • Kallpressad
 • Prisvärd

Fördelar med att använda neemolja till växter

Neemolja till växter
 1. Helt giftfri och nedbrytningsbar – Neemolja är 100% giftfri och helt nedbrytningsbar. Det gör att det inte är någon fara att använda den i närheten av barn och djur.
 2. Billig i inköp – En flaska med neemolja kostar omkring 100 kr för 50 ml. Det innebär att det räcker till 20 blandningar om du använder receptet ovan.
 3. Kan användas till andra områden – Neemolja har ett brett användningsområde. Det kan användas till diverse hudtillstånd och eksem. Det kan även användas tillsammans med ett schampo för att behandla mjäll, löss och huvudlöss.

Neemolja mot sorgmygg

Sorgmyggor är ett otyg som vi ibland kan ha i våra krukväxter. Du märker det genom att du har små flugor som surrar i och omkring dina krukväxter. Sorgmygg är lätt att förväxla med vattenflugor och bananflugor med kan kännas igen på sin ryckiga flygning.

Sorgmyggor lägger ägg i jorden och det är larverna som gör skada på växten genom att äta på rötterna. Oftast är sorgmygg ofarliga men larverna kan skada små plantor genom att rötterna förstörs.

Neemolja som annars är effektivt mot trips, spinn och kvalster, fungerar inte mot sorgmygg. Sorgmygg trivs i blöt jord så du kan börja med att låta växten torka ut ordentligt och sen vattna lite i taget. Om inte det fungerar kan du testa att köpa nematoder som livnär sig på sorgmygg. Nematoderna dör sedan ut när de inte längre hittar någon mat.

FAQ Neemolja till växter – Vanliga frågor och svar

Hur använder man neemolja till växter?

Neemolja såpa och vatten blandas för att ta ner koncentrationen samt göra så att oljan löser sig med vatten. Bladningen sprayas sedan på växterna. Behandlingen upprepas till skadedjuren är borta.

Var kan jag köpa neemolja?

Neemolja finns att köpa i de flesta välsorterade hälsokostbutiker. Läs gärna vår guide om neemolja för att hitta flera köpvärda neemoljor.

Är neemolja farligt?

Neemolja är 100% giftfri och helt nedbrytbar och är därför inte farlig. Det är därför den är så bra att använda på barn, djur och växter.

Vad är neemolja?

Neemolja är en naturlig och vegetabilisk olja som har en mängd olika användningsområden för både hemmet och kroppen. Läs vår kompletta guide om neemolja för att lära dig hur oljan kan användas.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar