Eukalyptusolja bäst i test 2024 – guide till oljan

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Eukalyptusolja är en eterisk, väldoftande olja som framställs genom ångdestillering av bladen från eukalyptusväxten. Eukalyptusolja används oftast som för att bidra till fräschhet i hudkräm, som doftämne i luftrenare, vid bad eller bastubad eller för att rensa luftvägarna vid förkylning.

I denna artikeln listar vi ett antal eukalyptusoljor, deras egenskaper och var du kan köpa eukalyptusolja.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Bästa eukalyptusoljan – hitta din favorit

1. Healthwell PURE Eukalyptusolja EKO

Healthwell PURE Eukalyptusolja EKO
Egenskaper
Bra till hudvård
Frisk doft
Bra till luftavfuktare

PURE ekologiska eukalyptusolja är en eterisk olja, helt fri från tillsatser. Oljan är framställd från eukalyptusblad från växten Eucalyptus Globulus. Det ger en olja som innehåller mest av det aktiva ämnet eukalyptol vilket ger den mest uppskattade formen av eukalyptusolja.

PURE eukalyptusolja kan användas tillsammans med andra oljor eller i krämer för att skapa egna hudvårdsprodukter, i luftrenare för att få en fräsch doft, i vattnet när du badar eller för att få en skönare bastuupplevelser.

Användare av produkten ger PURE eukalyptusolja 4,6 poäng av 5 möjliga. Många vittnar om att oljan har en underbar doft. Många använder den i din luftfuktare vilket både bidrar till en god doft men även att luftvägarna känns renare på morgonen när de vaknar.

En annan användare brukar använda eukalyptusoljan i varmt vatten för att rensa näsan vid förkylning. Någon annan gör sitt eget sköljmedel och använder eukalyptusoljan som doftsättare.

2. Better You Eukalyptusolja

Better You Eukalyptusolja
Egenskaper
Uppfriskande arom
Helt ren och ekologisk olja

Better You eukalyptusolja är en eterisk olja med en uppfriskande arom med inslag av citrus- och pepparblommiga toner.

Better You eukalyptusolja kommer från den fina sorten Eukalyptus globulus som skördas i Indien. Doften är härligt uppiggande toner som drar mot mentol med subtila citrus- och blomtoner. Oljan är 100% ekologisk och helt ren från tillsatser.

3. Crearome ekologisk eukalyptusolja

Crearome ekologisk eukalyptusolja
Egenskaper
Frisk, lätt blommig doft
Luftrenare och uppfriskande
Bra till muskelmassage

Last updated: 2024-04-21 22:59:15

Crearome eukalyptusolja är en ekologisk olja. Den har en frisk, lite blommig eukalyptusdoft. Kan med fördel användas som luftrenare och uppfriskade genom att droppas i varmt vatten. Crearome eukalyptusolja fungerar även bra i muskelmassage där man får en uppfriskande känsla i musklerna efteråt.

Användare beskriver att man är nöjd med oljan. Många använder den i luftfuktare och beskriver att känslan i rummet blir som ett spa. Andra vittnar om oljans fräscha doft som verkar lugnande.

4. Booming Bob eukalyptusolja

Booming Bob eukalyptusolja
Egenskaper
Uppfriskande
Stödjande för luftvägarna

Last updated: 2024-04-21 22:59:17

Booming Bob essentiella eukalyptusolja är en örtig eterisk olja som är framställd genom ångdestillering av eukalyptusblad.

Oljan är framställd av eukalyptus från Sydafrika.

En användare av Booming Bobs eukalyptusolja beskriver oljan som den bästa oljan. Personen använder oljorna både i sin diffusor och i sina hemgjorda rengöringsprodukter såsom sköljmedel och rengöringsmedel.

Vad är eukalyptusolja?

Eukalptusolja är en eterisk, uppfriskande olja. Oljan doftar gott och många känner igen dess karakteristiska doft som påminner om mentol eller pepparmint och känns fräsch och uppfriskande.

Eukalyptusolja framställs från de finaste bladen från eukalyptusträdet. Eukalyptusträdet kan bli hela 80 meter högt och växer förutom i Indien även i Australien.

Bladen på eukalyptusträdet är vackert grågröna och nästan läderartade. Oljan tas fram genom att bladen ångdestilleras för att man skonsamt ska kunna få fram de välgörande ämnena. Ångan kyls ned tills den kondenserar och bildar den eteriska oljan i sin renaste form.

Eukalyptusoljans fördelar

Eukalyptusolja är en eterisk olja och används framförallt för sin väldoftande ton. Många använder eukalyptusolja för sin förmåga att lindra andningsbesvär, hosta, förkylning och huvudvärk. Även dess antibakteriella och antiseptiska egenskaper används idag inom hudvård.

Tack vare sin starka doft har även eukalyptusolja visat sig vara insektsavvisande och därför mycket effektiv mot insekter som mygg och knott.

Hur kan man använda eukalyptusolja?

Eukalyptusolja kan används vid aromterapi eller som beståndsdel i olika hudvårdsprodukter som du blandar själv. I och med att oljan är högkoncentrerad rekommenderas det inte att använda mer än 2% av oljan i förhållande till andra ingredienser. Eukalyptusolja kan till exempel blandas med jojobaolja för en uppfriskande hdsolja med vårdande egenskaper.

Eukalyptusoljan kan även blandas med aromatiska dofter som citronolja eller lavendelolja för att sprida en härlig doft hemma med hjälp av en luftfuktare. Eukalyptusolja är även populär att använda vid bastubad för en både uppiffande och rogivande effekt.

Eukalyptusolja ogillas av insekter som mygg och knott. Oljan kan därför användas som spray för att skydda dig eller din omgivning mot dessa irriterande djur.

Många använder eukalyptusolja för att lindra förkylning. Antingen droppar man ett par droppar av oljan i lite varmt vatten och andas in ångorna. eller tar man ett par droppar i valfri kallpressad olja och smörjer in bröstkorgen vid hosta eller luftvägsproblem.

Eukalyptusolja ska inte användas under graviditet eller på spädbarn. Oljan får heller inte användas invärtes.

FAQ eukalyptusolja – vanliga frågor och svar

Vad är eukalyptusolja bra för?

Eukalyptusolja används ofta för att lindra förkylning, hos och inflammationer i luftvägarna. Den används ofta i luftfuktare för att skapa en fräsch doft i hemmet.

Är eukalyptusolja farligt?

Eukalyptusolja ska inte tas invärtes då det är giftigt. Oljan ska inte användas i samband med graviditet eller på spädbarn. Undvik att använda koncentrerad eukalyptusolja direkt på huden.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar