5 fördelar med att använda eteriska oljor vid bad

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

En av de mest avkopplande och terapeutiska saker du kan göra för din kropp är att ta ett avkopplande bad. Med eteriska oljor blir dessa bad ännu mer avkopplande och ge ännu fler hälsofördelar. I det här inlägget kommer vi att gå igenom 5 anledningar till varför det är en bra idé att använda eteriska oljor vid bad.

Att använda eteriska oljor vid bad

Eteriska oljor är bra att använda vid aromterapi. När de används i badet kan de bidra till att förbättra ditt humör, öka avslappningen och ge andra hälsofördelar.

Om du tillsätter några droppar av någon av dessa eteriska oljor till ditt bad kommer du att få eteriska oljor har en mängd olika fördelar som man kan njuta av när man använder dem i badet. Tillsätt några droppar av någon av dessa oljor och slappna av medan du njuter av aromaterapins lugnande och uppfriskande effekter. Eteriska oljor går även utmärkt att använda när du badar bastu.

Du kan även använda ett eget badsalt i vattnet och använda din favorit bland eteriska oljor i badsaltet.

Här är fem fördelar till varför du bör överväga att använda eteriska oljor när du badar:

1. Eteriska oljor vid bad har en lugnande effekt på kropp och själ

Lavendelolja för en lugnande effekt för kropp och själ

När du andas in de eteriska oljemolekylerna når de din hjärna och interagerar med ditt limbiska system. Detta är den del av hjärnan som kontrollerar känslor. De eteriska oljorna kan hjälpa till att lugna ner ett överaktivt sinne eller lugna en person som känner sig stressad. Några eteriska oljor som är kända för sina lugnande effekter är lavendel, kamomill, ros och bergamott. Tillsätt några droppar av en eller flera av dessa eteriska oljor i badkaret och njut av de avslappnande fördelarna.

Om du har barn som har en tendens att vara energirika kan du använda eteriska oljor i deras badkar för att hjälpa dem att lugna ner sig och slappna av. Några eteriska oljor som är bra för detta är lavendel, kamomill, sandelträ och vetiver.

2. Eteriska oljor vid bad kan hjälpa till med sömn, humör och ångeststörningar

Citronolja vid bad kan hjälpa att slappna av och somna lättare

Om du har svårt att sova kan det vara till stor hjälp att använda eteriska oljor i badet. De eteriska oljorna hjälper till att lugna ditt sinne och din kropp, vilket gör det lättare för dig att slappna av och somna. Eteriska oljor som är kända för sina avslappnande egenskaper och förmåga att främja bättre sömn är bland annat lavendel, kamomill och jasmin.

Vissa eteriska oljor kan också bidra till att höja ditt humör, vilket är bra om du känner dig nedstämd eller deprimerad. Eteriska oljor som främjar en positiv attityd är bland annat eterisk grapefruktolja, eterisk citronolja och eterisk bergamottolja.

Vissa eteriska oljor som citronolja och apelsinolja är kända för sin förmåga att främja lugn och minska ångestnivåerna i kroppen. Dessa eteriska oljor ger en lugnande effekt på ditt sinne, vilket gör det lättare för dig att fokusera och känna dig mindre stressad under dagen. Tillsätt dessa eteriska till ditt bad för att få ta del av dessa fördelar.

Vill du läsa mer om citronolja kan du ta del om vår artikel om citronolja.

3. Eteriska oljor vid bad kan användas som ett naturligt botemedel mot många sjukdomar

Att använda Eukalyptusolja vid bad kan hjälpa dig lindra smärta

Vissa eteriska oljor har smärtstillande egenskaper och kan främja smärtlindring när de tillsätts i badvattnet. Den mest effektiva eteriska oljan för detta ändamål är eterisk olja av eukalyptus.

Eteriska oljor kan användas som naturläkemedel mot många olika sjukdomar. Eukalyptusolja är även bra för att lindra luftvägsproblem och kan hjälpa dig rensa bihålorna medans pepparmyntsolja kan hjälpa mot mot huvudvärk och illamående. Om du känner dig sjuk kan du tillsätta några droppar eterisk olja i badvattnet och låta den läkande effekten verka.

4. Om du använder eteriska oljor i badvattnet kan du känna dig avslappnad och uppfriskad

Ingefärsolja vid bad för avslappning och förbättrat humör
  • Ingefärsolja
  • Kamomill

De eteriska oljorna absorberas av huden när du badar och lämnar kvar de eteriska oljemolekylerna som kan hjälpa till att lugna och lugna din kropp. De eteriska oljorna avger också en härlig doft i vattnet, vilket bidrar till känslor av avslappning och förbättrat humör efter en stressig dag på jobbet eller i skolan.

Ingefärsolja kan vara utmärkt att använda i badet för att lyfta din sinnesstämning. Om du känner dig lite trött efter en lång dag kan du få upp farten genom att tillsätta några droppar av ingefärsoljan i vattnet och njuta av ingefärans energigivande egenskaper.

Kamomill sägs ha en avslappnande och lugnande effekt. Tillsätt några droppar eterisk kamomillolja i badkaret och njut av den söta, blommiga doften. Denna eteriska olja är också känd för sina antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lugna hudtillstånd som eksem.

När du är klar med badet kan du skölja av dig i duschen och känna dig uppfriskad och stärkt. Den eteriskaoljor lämnar en härlig doft som håller i sig hela dagen, vilket gör att du känner dig mer självsäker och redo att ta dig an nya utmaningar.

5. Om du tillsätter eteriska oljor i badvattnet kommer du att känna dig uppfriskad och föryngrad

Rosmarinolja hjälper dig med minne, koncentration och andra kognitiva förmågor

Rosmarinolja kan också användas i badvattnet för att verka stimulerande och uppiggande. Rosmarinolja har även egenskaper som hjälper dig med minne, koncentration och andra kognitiva förmågor.

Vill du få en hud som känns strålande, fräsch och föryngrad kan du tillsätta några droppar nyponfröolja. Nyponfröolja har flera positiva egenskaper och innehåller flera viktiga fettsyror som är bra för din hud. Nyponfröolja kan även användas vid till exempel ett fotbad för samma positiva egenskaper.

Slutord om att använda eteriska oljor vid bad

Bad med eteriska oljor har många hälsofördelar. Beroende på vilken olja du använder kan de vara avslappnande, förbättra koncentrationen eller lindra muskelspänningar och främja cirkulationen. Jag rekommenderar att du använder eteriska oljor i badet eftersom det är ett bra sätt att ta hand om din kropp samtidigt som du njuter av tid för dig själv.

Våra favoriter bland eteriska oljor vid bad är:

  • Lavendelolja hjälper dig att slappna av och verkar lugnande, perfekt efter en en hektiskt dag eller vecka.
  • Pepparmynta hjälper dig med ömmande muskler och kan minska smärta och inflamation
  • Citronolja och andra citrusoljor bidrar till att främja lugn och minska ångestnivåer.

Kom ihåg: Eteriska oljor är bara en del av en hälsosam livsstil; eteriska oljor i sig själva kommer inte att på magiskt sätt lösa alla dina hälsoproblem eller göra dig till den bästa möjliga versionen av dig själv. Så ät bra och motionera regelbundet för att fullt ut kunna njuta av de fördelar som användning av eteriska oljor medför.

När du använder eteriska oljor ska du alltid läsa etiketten först och följa instruktionerna noggrant. Vissa eteriska oljor är säkra för lokal användning, men andra bör endast användas aromatiskt.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar