En komplett guide till citronolja 2024

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Om du letar efter ett naturligt sätt att förbättra din hälsa kan citronolja vara svaret. Citronolja kommer från citronskal och har en mängd fördelar. Den har använts i århundraden för att behandla allt från förkylningar till hudproblem. I den här artikeln diskuterar vi vad citronolja är bra för och hur du kan använda den för att förbättra din hälsa!

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Citronolja bäst i test – bästa citronoljan 2024

1. PURE Citronolja Eko

PURE kallpressad ekologisk citronolja

Eterisk olja av citron

  • Syrlig och uppiggande doft
  • Kallpressad
  • Ekologisk

PURE Citronolja EKO är en naturlig eterisk olja som har extraherats från de finaste citronerna. Dess syrliga och uppfriskande doft kan hittas i allt från mat, dryck till hudvårdsprodukter samtidigt som den är ett utmärkt komplement för aromaterapisyften eller massageoljor.

PURE Citronolja är en ekologisk olja som är fri från tillsatser och konserveringsmedel vilket gör den mycket koncentrerad. Bara 1-2% av oljan räcker i en hemmagjort hudkräm eller en kroppsolja.

2. Better You ekologisk citronolja

Better You kallpressad ekologisk citronolja
  • 100% eterisk citronolja, 10 ml
  • Ekologisk olja från Bulgarien
  • Perfekt till naturliga parfymer

Better You’s ekologiska eteriska citronolja med en intensiv fräsch citrusdoft är perfekt för alla projekt som behöver en uppiggande känsla. Den sura och bittra tonen i denna syrliga vätska ger glädje även till dem som använder den.

Vad är citronolja?

Citronolja kommer från citronens skal och har den karaktäristiska citrondoften som de allra flesta tycker om. Citronolja kan användas för att sprida god doft, vårda huden och håret samt som smaksättning.

Oljan som kommer från citronens skal har en naturlig ljusgul färg och smakar lite bittert. Den typiska citrondoften kommer från aldehyden citral som finns i citronens skal. I oljan finns det också citren som är en form av terpen. Citronolja har en antiseptisk egenskap som gör att den kan vara ett bra val för effektiv hudvård mot till exempel akne.

Idag används citronoljan på flera sätt. Den förekommer som eterisk olja som kan blandas med allt från din ansiktskräm till din kaksmet. Den fräscha doften anses också vara hälsosam för ditt sinne. Doften har i studier visat sig påverka oss rent fysiskt så pass att vår koncentration kan öka bara av att det finns en doft av citron i rummet. Med en flaska citronolja kan du påverka både sinne och kropp tack vare doften, de antibakteriella egenskaperna och smaken.

De bästa produkterna med citronolja

I och med att citronolja kan användas på så många olika sätt finns det gott om produkter med denna olja. Vi har sett både på eteriska citronoljor med ren citronolja och på produkter som inkluderar fler ingredienser än grundoljan. Vårt omdöme har påverkats av upplevd kvalitet på oljan såväl som hur förpackningen är gjord och fungerar. Dessutom har vi tagit med saker som pris, köpevillkor och leverans i vår sammanfattning av produkten.

Citronolja kommer från citronens skal

Citronolja kommer från citronens skal och pressas fram för hand. För att få oljan ur skalet måste man först avlägsna fruktköttet. Därefter kommer skalet att pressas mot en svamp som suger upp oljan. Oljan som tas ur svampen kan sedan genomgå filtrering för att få fram en ren citronolja. Det här kan göras för hand eller med hjälp av maskiner.

Citroner är ursprungligen från Indien men växer nu över hela världen. I Europa finns det gott om citronodlingar omkring Medelhavet i länder som Spanien och Italien. Citronträdet tillhör släktet vinruteväxter och är unikt på så vis att dess frukt är både vacker och god. Den lite sura smaken gör att man inte äter citroner som apelsiner och andra citrusfrukter. Men den är en mycket viktig ingrediens både inom matlagning och skönhetsindustrin.

Det går faktiskt också bra att odla citroner i Sverige i växthus eller inomhus. Fast om du vill göra din egen citronolja är det antagligen enklare att köpa importerade frukter från en butik och sedan använda skalet för att pressa fram oljan. Citroner är kända för sina läkande egenskaper. Precis som att frukten som är rik på C vitamin anses vara en hjälp under förkylningstider kan oljan med sin doft och antiseptiska egenskaper ge samma typ av effekt.

Till skillnad från många andra eteriska oljor tar man inte fram citronolja med destillering. Framställningen av citronolja sker manuellt och är ganska krävande. Men det behövs inte mycket olja för att få god användning av en citronolja-produkt. Därmed är det mycket vanligt att man tillverkar mindre flaskor med citronolja som sedan används inom olika områden.

Det är särskilt i Italien som man har aktiv produktion av citronolja. Något som är intressant att notera är att citronolja genomgår förändringar så snart som den har pressats fram. En del av smaken och doften försvinner så snart som oljan utsätts för oxidation. Men trots detta kan man med kallpressningsmetoden få fram en eterisk olja som är oerhört effektfull.

Hur använder man citronolja?

Citronolja utvinns genom att kallpress citronskal

Om du har en flaska med eterisk citronolja kan du göra en massa saker med den. Du kan njuta av doften, smaken och effekten av att behandla din hud med citronoljans fina egenskaper. Låt oss se på några användningsområden, fördelarna och hur du ska dosera på rätt sätt.

Behandla akne med citronolja

I och med att citronoljan är antiseptisk kan du använda den för att förebygga och behandla akne. Akne uppstår ju till följd av infektioner i tilltäppta porer. Blanda omkring 30 ml ansikts-olja eller kräm med 2 droppar citronolja och behandla den irriterade huden i ansiktet med detta. 

Ta hand om trötta och torra fötter med citronolja

Citronolja kan också ha en uppfriskande effekt på dina fötter. Behandla hälar och tår genom att massera med en vegetabilisk olja som du droppar citronolja i. Det räcker med 2–3 droppar i en handfull olja. I och med att oljan är antiseptisk kan det här också vara något som motverkar dålig lukt.

Du kan även använda dig av citronoljan för ett välgörande fotbad. Häll upp 4–5 liter varmt vatten i en balja och tillsätt 5–6 droppar citronolja. Låt fötterna vila i vattnet tills det börjar bli ljummet och smörj sedan in med citronolja i vegetabilisk olja enligt ovan.

Om du har problem med liktorn kan du testa att använda citronoljan morgon och kväll. Se också till att ge dina fötter ett fotbad med oljan åtminstone en gång per dag. Det kan göra underverk!

Mildra klåda efter insektsbett med citronolja

En mygga har just lyckas sticka dig och nu börjar det klia! Ta genast en droppe citronolja och droppa den direkt på bettet. Det här kan snabbt mildra klådan och också vara väldigt bra som antibakteriell sårvård.

Uppiggande bastuupplevelse med citronolja

Genom att använda en eterisk olja som citronolja vid bastubad kan du uppnå vissa hälsofördelar. Just citronolja och olja från citrusfrukter kan bidra med energi och en känsla av uppfriskning. Droppa ett par droppar av citronoljan i bastuhinken och häll vattnet över de varma stenarna. Den härligt friska doften sprider sig i bastun och skapar en uppiggande bastuupplevelse.

Behandla munsår med citronolja

Munsår kan dyka upp av olika skäl. Har du citronoljan hemma kan du testa att dutta på lite på munsåret efter att ha tvättat det. Det här kan ge en lugnande effekt och även leda till att munsåret läker mycket snabbare.

Blek pigmentering i ansiktet med citronolja

Citronolja har en blekande effekt och därför kan det finnas skäl till att testa blekning av pigmentering med den. Du bör dock vara medveten om att du måste vara regelbunden och behandla under en längre period för att se resultat. Dessutom kommer den typ av pigmentering du har och hur länge du har haft den att påverka hur pass effektiv behandlingen med citronolja blir.

Citronolja för en välgörande doft i rummet

Använd en aromlampa och droppa i cirka 8 droppar i skålen med vatten. När vattnet avdunstar sprids doften i rummet. Det här kan göra underverk och är inte bara ett tips för hemmet. På en arbetsplats är det verkligen inte dumt att sprida en doft som kan öka koncentrationen. Det sägs att doften av citron till och med kan minska antal stavfel vi gör då vi skriver i rummet där det doftar.

Om du inte har en aromlampa kan du ta 2–3 dl vatten i en sprayflaska och blanda med 15 droppar citronolja. Spraya i rummet och njut av den fräscha doften. Var dock försiktig med att inte spraya blandningen direkt på datorer och arbetskamrater om du är på jobbet!

Ett annat alternativ för att sprida fräsch citrondoft är att göra egen rumsdoft.

Behandla nariga naglar med citronolja

Blanda cirka 10 ml vegetabilisk olja med cirka 10 droppar eterisk citronolja. Massera in i nagelband flera gånger per dag. Tänk på att du inte bör använda en ren citronolja på detta vis. Det går att punkt-behandla med ren citronolja men när du smörjer in händerna eller större hudområden bör du alltid blanda med en vegetabilisk olja eller kräm för att det inte ska bli för starkt.

Citronolja i matlagning

När du vill få citronsmak på kakan eller i grytan kan du droppa 1–2 droppar av oljan istället för att använda rivet citronskal eller citronsaft. Det är dock viktigt att inte använda för mycket. Ren eterisk citronolja är stark. Det krävs inte mycket för att få smaken och doften på maten med den. En till två droppar när du gör hemmagjord läsk kan också vara smart då du vill få en friskare smak på drycken.

FAQ Citronolja – Vanliga frågor och svar om citronolja

Hur utvinner man citronolja?

Citronolja utvinns genom kallpressning av skalen. Man skalar citronen och pressar sedan skalen mot en svamp eller med annan kallpressningsmetod för att få ut oljan. Det går också att göra citronolja genom att låta skalen stå i en glasburk tillsammans med olivolja i solsken under några dagars tid. Men då blir det inte ren citronolja.

Kan jag göra citronolja själv?

Det är inte så svårt att göra citronolja själv. Du kan låta skalen ligga tillsammans med annan olja i en glasburk. Ställ detta i solsken under 3–4 dagars tid och sila sedan blandningen. Då får du en hemmagjord citronolja!

Vad är citronolja bra att användas för?

Citronoljan kan användas för sin smak, doft och för de antiseptiska egenskaper som oljan har. Du kan vårda hud och hår med oljan genom att tillsätta den till vegetabilisk olja eller till de hud- och hårvårdsprodukter som du använder. Inom matlagning kan citronoljan användas för smaksättning av maträtter och bakverk.

Är citronolja nyttigt?

Citronoljan är nyttig på så vis att den fungerar antibakteriellt. Den kan vara en stor fördel att använda då du till exempel har drabbats av en förkylning eller för behandling av akne och finnar. Dessutom ska vi komma ihåg att doften kan verka lugnande och läkande för ditt sinne. På så vis är citronoljan mycket nyttig som en doftolja.

Kan man använda citronolja i bakning eller matlagning?

Det går bra att använda citronolja i små mängder för smaksättning. Det räcker normalt sett med någon droppe eller två för att få smaken av citron. Om du har ett recept där det står att det ska vara med rivet citronskal så kan två droppar citronolja ge samma effekt.

Kan jag vara allergisk mot citronolja?

Det är ovanligt med allergier mot citrusfrukter men det förekommer. Om du är allergisk mot citronens skal bör du vara försiktig med att använda oljan som kommer från det. Det kan vara klokt att punkttesta innan du börjar behandla hud och hår med citronolja. Som doft bör du inte ha något problem med citronolja om du inte är överkänslig mot dofter.

Hur länge håller citronolja?

När du har öppnat en citronolja bör den hålla i upp till 4 månader. Kanske längre. Undvik att lämna flaskan öppen och utsätt den inte för stora temperatursvängningar. Jämn temperatur kan få oljan att hålla längre. Lukta alltid på oljan innan du använder den. Om den har en konstig lukt kan den ha blivit gammal.

Hur luktar citronolja?

Citronoljan har den klassiska citrondoften som du känner igen från frukten. Det kan dock röra sig om en mycket starkare doft än vad du upplever då du skär upp en citron. De flesta tycker att citronolja luktar gott.

Är citronolja giftigt för katter?

Citronolja är mycket giftigt för katter. Du bör alltså inte använda denna olja då du tar hand om din katt. Undvik också att ge katten mat som du har smaksatt med citronolja. Katter har dock ett mycket välutvecklat doftsinne och undviker som regel att smaka på ren citronolja som kan finnas till exempel i en aromlampa.

Slutgiltiga tankar om citronolja

Citronolja är en väldoftande och effektiv olja som är mycket bra att ha hemma. Utöver att den kan fräscha upp doften i rummet är den verkligen smart att ha som antiseptisk produkt. Det går ju bra att dutta på med lite citronolja för att behandla blemmor och akne. Dessutom får du både doft och antibakteriell effekt då du blandar i massageolja och behandlar på detta vis.

När det ska smaksättas med citron under matlagning är det verkligen bra att ha oljan hemma. Men jag tycker att det är viktigt att förstå hur eteriska oljor ska användas. Det är viktigt att inte överdriva då citronolja ska användas som smaksättare. Det kan innebära en hälsorisk och smaken kan också bli för stark.

Jag väljer helst en eterisk citronolja för att själv blanda vidare med. Men det finns definitivt fördelar med skönhetsprodukter som har äkta citronolja som ingrediens och som är redo att använda för specifika behandlingar.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar