Citrongräsolja bäst i test 2024 – guide till oljan

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Citrongräsolja har en fantastisk doft som håller i sig och fungerar antiseptiskt så citrongräsolja är verkligen ett bra inslag i tvål och hudvårdsprodukter.

Citrongräs är kanske mest känd inom asiatisk matlagning men fungerar även mycket bra i hår- och hudvård tack vare dess förmåga att hålla huden ren från skadliga element som bakterier och svamp.

I denna artikeln tittar vi på den bästa citrongräsoljan och tittar på hur du kan använda citrongräsolja.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Citrongräsolja bäst i test – bästa citrongräsoljan 2024

1. PURE Citrongräsolja EKO

PURE Citrongräsolja EKO - bästa citrongräsoljan
  • 100% eterisk olja från citrongräs
  • Renande och antiseptisk
  • Bra i hår och hudvård
  • Som doftsättare
  • Avstressande doft

PURE lemongrass oil EKO är en ren och kraftfull eterisk olja som kan användas på många olika sätt. Den är ett utmärkt komplement till hårvårdsprodukter, mot hudirritationer eller till aromaterapi.

Då oljan är helt koncentrerad behöver den spädas ut innan användning, vilket gör att den är dryg och räcker betydligt längre än eteriska oljor som redan är utspädda.

PUREs citrongräsolja är ett utmärkt sätt att ge dina DIY-produkter den fräscha citrusdoften med en antydan till nyklippt gräs. Tack vare sina uppfriskande egenskaper är denna eteriska olja populär i dofter för att både lugna och fräscha upp till exempel i parfym.

2. Better You Citrongräsolja EKO

Better You Citrongräsolja Eko - bra citrongräsolja
  • 100% eterisk olja av Citrongräs
  • Ekologisk olja från Bulgarien

Better You Ekologisk citrongräsolja är tillverkad i Bulgarien. Citrongräsoljan är en populär doft för aromterapi med sin uppfriskande och lugnande citrusaktiga doft.

Citrongräsolja är en av de mest sålda eteriska oljorna och vi förstår varför. Vi älskar vår citrongräsolja och använder den till att göra både vår egen kropps- och skäggolja. Citrongräsoljan blandar sig bra med andra oljor och bör därför ingår som bas om du blandar dina egna hudprodukter.

Better You har fina, kvalitetsoljor och är väl värda ett köp.

Vad är citrongräsolja?

Citrongräsolja är en eterisk olja som framställs av citrongräs, Cymbopogon citratus. Citrongräsoljan används inom matlagning såväl som ett välgörande inslag i hudvårdsprodukter.

Med citrongräsolja menar vi oljorna som kommer från olika typer av citrongräs. Det finns fler citrongräsoljor som alla lite slarvigt kallas för citrongräsolja men som i själva verket kommer från olika varianter av Cymbopogon-växten. Gemensamt har de den friska doften och de välgörande egenskaperna som är så bra för din hud och ditt hår. Njut av den avstressande doften och dra nytta av oljans antiseptiska egenskaper!

Du kan använda citrongräsolja i matlagning såväl som för kroppsvård. Bara doften har en vårdande effekt och anses faktiskt kunna fungera som en form av sömnmedel. Det finns studier som visar att du med hjälp av denna eteriska olja kan förlänga din sömnperiod! Oljans antiseptiska egenskaper gör den utmärkt för hudvård. Både i ansiktet och på kroppen. Utöver att verka effektivt mot trötta leder och muskler kan citrongräsolja vara effektiv då du vill behandla mjäll i hårbottnen.

De bästa produkterna med citrongräsolja

När vi har sett på olika citrongräsolja-produkter har vi försökt se på helheten. Utöver att testa oljans funktion och känsla har vi sett på vad den är avsedd för. Det finns färdigblandade hudvårdsprodukter med citrongräsolja. Dessa är mycket smidiga att använda men bör inte förväxlas med en ren eterisk citrongräsolja. Användningen kommer att skilja sig såväl som pris.

Vi har också tagit en titt på oljans förpackning. I och med att det rör sig om en dyrbar olja som ska doseras på ett måttligt sätt är det viktigt med enkel användning och god förslutning av flaska. Droppfunktionen ska vara enkel att manövrera så att det inte blir spill eller tvärtom omöjligt att få ut droppar av oljan. Utöver detta har vi förstås tagit en titt på köpevillkor och leveranstid för att kunna ge citrongräsolja-produkter ett rättvist omdöme.

Citrongräsolja kommer från citrongräsbladen

Citrongräsolja kommer från gräset Cymbopogon citratus. Ibland förekommer det variationer i namnet du ser på förpackningen vilket beror på att det finns en rad olika varianter av Cymbopogon. Vilket gräs som har använts beror på det land som oljan kommer från. Framställningen sker med destillering av bladen och det ger en stark eterisk olja.

När du köper citrongräsolja från ett land som Bulgarien så har det antagligen gjorts på sorten Cymbopogon flexuosus. Från andra länder kan det vara tal om Cymbopogon citratus och det finns fler varianter men de har alla namnet Cymbopogon. Citrongräs i sina olika former växer på många håll i världen och därmed produceras det också i flera olika länder.

Guide till citrongräsolja

Det du bör tänka på är hur man tar fram oljan. Det kan vara ganska stor skillnad på en ekologisk eterisk citrongräsolja som är 100% ren och en blandning av flera olika eteriska oljor. Det här är viktigt att tänka på när du ska köpa citrongräsolja. Priset påverkas givetvis av hur oljan har framställts och om det är en ren eller blandad produkt.

Det krävs cirka 30 kg citrongräs för att med destillering av bladen få fram omkring en liter ren olja. (Tänk på den en stund, 30 kg gräs är en hel del!) I en destillator värms vatten upp. Ånga skapas och kommer därefter att passera citrongräset. Det leder till att oljan förs vidare med ångan. Oljan landar i en kondensator och ångan återgår till vatten-form. 

När vätskan med olja och vatten droppas ner i en flaska sker avskiljningen dem emellan på ett naturligt sätt eftersom olja och vatten alltid skiljer på sig. Oljan flyter upp och vattnet kan sedan återanvändas i destillatorn. Oljan kommer att destilleras en gång till på ett labb för att se till att den får högsta kvalitet och behåller den distinkta doften.

Citrongräsolja – Användningsområden, fördelar och dosering

Det är inte så dumt att ha en flaska med citrongräsolja hemma för du kan använda den till så många saker. Den härliga doften är tillräckligt för att ändra stämningen i ett rum och det är klart att du kan använda citrongräsoljan för doftljus med eterisk olja.

Låt oss se på några fördelaktiga användningsområden och hur du ska dosera citrongräsoljan för att få den önskade effekten!

Renare luft som doftar gott

Jag har redan tagit upp att citrongräsolja fungera mycket fint som doftolja för doftljus. Det är dock viktigt att påpeka att det handlar om mer än en god doft. Citrongräsoljan har nämligen en förmåga att rena luften från bakterier. Bakterier som kan lukta illa och som även kan vara skadliga för din hälsa.

Du behöver bara tillsätta 3–5 droppar ren citrongräsolja i din doftljusdispenser för att sedan låta rummet få en härlig ren doft. Det går också att blanda 2–4 droppar i en vattenflaska för att spraya i luften då och då för liknande effekt. Det här fungerar i alla rum. Mot matos i köket eller varför inte för ett trevligare badrum?

Citrongräsolja för behandling av akne

Det kan också vara värt att testa behandling av akne med citrongräsolja eller med en hudvårdsprodukt som innehåller oljan. Det är alltid så att du måste blanda den rena eteriska oljan med en annan olja innan du applicerar i ansikte eller på kropp. Outspädd eterisk citrongräsolja kan vara hälsoskadlig!

När du ska låta oljan sitta kvar i ansiktet är en riktlinje att du bör dosera med 1% mängd citrongräsolja i förhållande till hur mycket kräm eller olja du blandar i. Det betyder att det som mest blir någon droppe eller två när du klickar ut kräm för insmörjning i handen.

När du vill använda citrongräsolja för ansiktstvätt mot akne kan du använda lite mer. 2–5 droppar bör inte vara något problem eftersom du kommer att skölja av efteråt. Tanken är att du med den eteriska oljan får en antibakteriell effekt som kan påverka hur dina porer klarar av inflammationer och hur huden i ditt ansikte drabbas av akne. Det går att behandla förebyggande såväl som när du lider av problematisk akne som blossat upp.

Citrongräsolja för fräscha fötter och som deodorant

Den anti-bakteriella effekten som minskar på dålig lukt kan också vara en fördel om du lider av svettiga fötter som ofta luktar illa. Använd en fotkräm med citrongräsolja. Tillsätt 1–2 droppar till den bas du använder. Här kan det också vara bra att veta att citrongräsolja är svamphämmande. Mycket bra om du ofta går i varma strumpor.

Du kan göra din egen deodorant för fötter eller under armar med oljan. Det finns också färdiga naturliga deodoranter som har denna olja. Citrongräsoljan passar med sin mycket fräscha doft bra som deodorant. Den är skonsam mot din hud men attackerar bakterierna som luktar illa på ett fenomenalt sätt.

Behandla mjäll i hårbotten

För att behandla mjäll med citrongräsolja kan du massera in den med händer och borste. Blanda cirka 6 droppar citrongräsolja till omkring 40 ml hårolja. Du kan till exempel använda dig av en burdockolja för detta.

Massera in över hela hårbottnen. Lägg några minuter (2–5 minuter) på varje område för att det ska få effekt. Massera med fingrar eller med en borste. Låt oljan sitta som en hårinpackning under en halvtimme. Lägg en handduk eller scarf omkring huvudet för att behålla värmen och skölj sedan ordentligt.

Som smaksättning i dryck och mat

Om du har en citrongräsolja som är av så kallad Food Grade kvalitet kan du också använda den som smaksättning i dryck och mat. Här är det otroligt viktigt att du undersöker dosering för den olja som du använder. I och med att ren eterisk citronolja kan vara väldigt stark är det viktigt att du inte överdoserar. Det kan bli farligt.

Det krävs dock sällan mer än några droppar för att du ska få den goda och friska smaken. Är du gravid bör du också fråga din barnmorska eller läkare om det är säkert för dig att tillsätta citrongräsolja i din mat och dryck. Men åter igen, var noga med att det rör sig om en olja som är godkänd för denna användning!

Blek håret med citrongräsolja

Om du vill bleka ditt hår kan du använda dig av citrongräsolja som du blandar med starksprit. Blanda 30 ml vodka med 4–6 droppar citrongräsolja. Applicera i håret med en borste och låt sedan sitta i under en handduk i cirka 45–60 minuter. Se sedan till att du är i solen med håret en stund. Det är nämligen så att solens UV-strålar kan öka den blekande effekten av den eteriska oljan i ditt hår. Tvätta ur oljan med schampo och sedan balsam.

FAQ Citrongräsolja – Vanliga frågor och svar om Citrongräsolja

Kan jag använda citrongräsolja i bakning eller matlagning?

Det går bra att använda citrongräsolja för att smaksätta bakverk och mat. Det är dock viktigt att det är en Food Grade eller lämplig för förtäring typ av citrongräsolja. Annars kan det vara farligt. Dessutom måste du vara noga med att inte överdosera med citrongräsolja i mat och dryck.

Hur gör man citrongräsolja?

Citrongräsolja tillverkas genom att bladen i gräset utsätts för het ånga. Det här leder till att oljan i bladen frigörs och kan tillvaratas. Processen sker i en destillator och kräver minst en upprepning för att man ska få den rena gula citrongräsoljan.

Kan jag vara allergisk mot citrongräsolja?

Om du får en allergisk reaktion efter att ha använt dig av citrongräsolja i mat eller på hud kan det vara så att du är känslig mot något i innehållet. I citrongräsoljan finns det ofta helt naturligt bland annat geraniol, citral, limonen, farnesol och citronellol. Det här är ämnen som vissa personer kan reagera allergiskt mot.

Hur länge håller citrongräsolja?

En oöppnad citrongräsolja kan hålla i två år och kanske mer. När du väl har öppnat den ska du vara noga med att inte placera den i starkt solljus eller att utsätta den för temperatursvängningar. Kontrollera doften för att avgöra om oljan fortfarande är i gott skick.

Hur luktar citrongräsolja?

Doften av citrongräsolja kan beskrivas som citrusaktig med ett inslag av färskt gräs. Den uppfattas av de allra flesta som frisk och attraktiv. Doften kan också beskrivas som lugnande och kan därmed passa mycket bra som luftrenare i ditt hem där du vill varva ner.

Var kan jag köpa citrongräsolja?

Du kan köpa citrongräsolja i en hälsokostbutik. Det är enklast att handla online där du får tillgång till flera olika varianter och märken. Tänk på att uppmärksamma om du betalar för ren ekologisk citrongräsolja eller om produkten innehåller andra ämnen och i sådant fall vilka.

Vad kostar citrongräsolja?

Kostnad för citrongräsolja beror på märke och storlek. Du kan hitta bra citrongräsolja för omkring hundralappen. Då bör du få omkring 30 ml eterisk olja. Blandade produkter kan vara billigare eller dyrare beroende på vad de är till för och vad de innehåller i övrigt.

Slutgiltiga tankar

Jag tycker att det är spännande med en produkt som är så allsidig som citrongräsoljan är. Här har vi verkligen en alltiallo-produkt som varje hem kan ha nytta av. Bli av med matoslukten med lite citrongräsolja i din doft-dispenser eller ta hand om trötta fötter med en blandning av massageolja och citrongräsolja.

Om du har en eterisk citrongräsolja som dessutom är tillåten för förtäring kan du smaksätta bubbelvatten och hemmagjord läsk med den. Som hud- och hårvårdsprodukt är citrongräsoljan en bästa vän. De antiseptiska egenskaperna gör att den kan vara ditt första val för att förebygga och behandla akne. Dessutom är det många som menar att det här är en av de bästa eteriska oljor du kan använda då du masserar mot celluliter!

Jag hade i första hand valt en ren ekologisk citrongräsolja men tycker också att det finns flera intressanta hudvårdsprodukter som blandar denna eteriska olja med andra ingredienser för riktigt god effekt.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar