En komplett guide till cederolja 2024

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Cedarolja är en naturlig olja som utvinns ur cederträden. Den har en mängd olika användningsområden och erbjuder många fördelar för kropp, själ och hem. I den här artikeln kommer vi att utforska vad cederolja är, vad den kan användas till och fördelarna med att använda cederolja. Vi kommer också att ge en lista över rekommenderade cederoljor för att hjälpa dig att komma igång!

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Cederolja bäst i test – bästa cederoljan 2024

1. PURE Cederolja EKO

PURE Cederolja EKO - bästa cederoljan
 • Ekologisk olja
 • Från Himalayaceder
 • Helt utan tillsatser

PURE cederoolja EKO är den renaste formen av en ekologisk eterisk olja från cederträ. Den koncentrerade, potenta formeln innehåller inga andra tillsatser och kan blandas med produkter i vilket antal som helst för att få önskat resultat – oavsett om det är hudvård eller doft!

PURE cederolja har sitt ursprung i Indien och kommer uteslutande genom extraktionsprocessen av Cedrus deodara eller Himalayacederträd vilket ger denna produkt en exotisk doft som inte finns någon annanstans i naturen!

2. Better You Cederolja Eterisk

Better You Cederolja Eterisk

Last updated: 2024-02-25 22:54:45
 • 100% ren, eterisk, ekologisk och outspädd olja
 • Ursprung Indien
 • Mot skadedjur eller som aromaterapi

Den söta doften av cederträ har alltid förknippats med trevliga tankar och minnen. Denna lyxiga olja kommer från Atlascederträ som växer i Indien. Dess doft uppmuntrar till upprätt hållning och långsam och stadig andning för dem som vill uppnå ett tillstånd av meditation – båda idealiska egenskaper när man försöker slappna av!

Köpguide cederolja

Viktigt att tänka på innan du köper cederolja

I och med att det finns flera märken och fabrikat kan det vara klokt att tänka till lite innan du köper cederolja. Som nämnt kan ursprunget får betydelse för hur väl oljan fungerar och hur starkt den doftar.

Viktigt att tänka på innan du köper cederolja:

 • Olika cederoljor kan vara olika starka. Du ska alltid ta en titt på rekommendationer för hur cederoljan ska spädas innan du börjar använda den.
 • Oljan kan komma i en förpackning som är mer eller mindre enkel att använda. Locket bör inte vara svårt att få av även om det är barnsäkert.
 • Det kan förekomma tillsatser. Om du vill ha ren cederolja måste du kontrollera att den verkligen är fri från andra ämnen.
 • Alla cederoljor är inte ekologiska. Om du bryr dig om hur oljan har framställts och tillverkats bör du se på detta.
 • Oljan ska passa för det du ska använda den till. Om det är för vård av hud, hår och skägg bör cederoljan vara väl anpassad för hud- och hårvård.

Ett tips är att se lite på recensioner. När det går att läsa vad andra som köpt cederoljan har att säga om den är det lättare att göra sig en uppfattning. Men notera vem som säger vad och varför. Cederolja kan ha en mycket stark doft och för den som inte är van kan det verka överväldigande.

Om det rör en cederträolja från ett seriöst märke och du ser att folk säger att oljan är lätt att hantera kan det mycket väl röra sig om en av de bästa cederoljor du kan hitta. Positiva omdömen kan ge dig en god indikation om hur bra produkten är.

Till syvende och sist är det förstås så att du får testa dig fram. När du köper kvalitetscederolja och använder den på rätt sätt bör du bli nöjd. Om produkten har en design som du dessutom tycker är lätt att hantera är det en stor fördel.

De bästa produkterna med cederolja

Först och främst är det förstås viktigt att välja äkta cederolja som är ren. Dessutom bör den ha framtagits med en teknik som gör att alla fina egenskaper i oljan består. Vi har sett närmre på de populäraste produkterna med cederolja för att komma fram till vilka som är de bästa.

Vårt test har innefattat flera viktiga bitar. Vi undersökte:

 • Hur ser produktförpackningen ut? Är det lätt att dosera, att försluta och hantera cederoljan?
 • Hur upplever vi doft innan och efter behandling med produkten?
 • Hur väl absorberas cederoljan av huden och upplevs produkten som estetisk att använda eller kanske tvärtom som kladdig och svårhanterlig?
 • Vilket land kommer produkten från?
 • Är priset rimligt?
 • Hur lång tid tar leverans?
 • Hur ser det ut med produktsupport och hjälp med att använda cederoljan på rätt sätt?

Vi ser alltså på helheten för att komma fram till vilken cederolja-produkt som förtjänar nämnas bland de bästa. Det är givetvis så att användning och anledningen till att du vill använda cederolja får betydelse för hur du upplever produkten.

Vi har försökt få fram en samlad bild av kvalitet och säkerhet då du vill köpa en viss cederolja-produkt för att du ska hitta rätt i enlighet med dina specifika behov.

Vad är cederolja?

Cederträolja, eller cederolja, Oleum ligni cedri, framställs genom destillation med vattenånga av veden från det röda virginiacederträdet, Juniperus virginiana. I färskt tillstånd är den tjockflytande och nästan färglös, med svagt gul lyster, men mörknar efter en längre tid.

Vilka är fördelarna med cederolja?

Det som avgör om en cederolja är bra eller inte är framförallt hur den har framställts. I och med att det finns flera olika cederträarter som man kan framställa oljan kan ursprunget också få betydelse.

Var kommer cederolja ifrån?

Det som benämns som äkta cederträolja är den olja som kommer från Atlasceder. Atlascederträ växer i Atlasbergen. Oljan kan därmed vara gjord i länder som Marocko och Algeriet. Är äkta alltid samma sak som bästa cederoljan? Inte nödvändigtvis för cederolja som kommer från andra cederarter är inte mindre äkta.

Jag har faktiskt inte använt Atlascederolja som ofta anges som den bästa cederoljan. Men jag kan säga att både libanesisk och cypriotisk cederolja kan anses vara äkta och är mycket bra. Om jag skulle lista de bästa cederoljorna i enlighet med cedersort blir det:

 • Cypriotisk ceder, Cedrus Atlantica
 • Atlasceder, Cedrus Atlantica
 • Libanesisk ceder, Cedrus Libani
 • Himalayaceder, Cedrus deodara

Var medveten om att cederolja från Kina, Texas och Kenya såväl som Viriginaceder kommer från gran. Deras namn börjar därmed med Juniperus. Det betyder att de har en doft som skiljer sig en aning från ovan nämnda. Dessutom kan deras effekter också vara lite annorlunda. Inget fel med det men ändå viktigt att tänka på när du ska köpa cederolja.

Min erfarenhet är att oljan från Viriginaceder fungerar alldeles utmärkt. Den håller god kvalitet så länge som du väljer ett bra märke.

Cederolja från Virginaceder

Cederolja kommer ofta från cypressväxtarten Virginiaceder även kallad Rödceder (Juniperus Virginiana) som numera inte räknas till cedersläktet utan snarare till enar. Trädet kan bli upp mot 20 meter högt och har en pyramidform. Det växer i Sverige upp till Dalarna och Gästrikland. Cederolja framställs med vattenångadestillation av veden från trädet.

Virginiaceder växer i Sverige samt i andra delar av Europa. Fast det är vanligare att cederoljan kommer från vildväxande träd som finns i USA. Det är viktigt att notera att det finns lite olika varianter av cederolja. När vi talar om äkta cederträolja så är det i första hand tal om olja som utvunnits från Atlasceder träd som växer i Atlasbergen i Marocko och Algeriet.

Det finns också en variant som kallas för Libanoncederolja och liksom namnet antyder finns Libanoncederträdet i Libanon men också i Turkiet och längre västerut i Marocko. Libanonceder delas in i två olika arter, Libanonceder och Turkisk ceder. Det är lätt att förväxla cederolja från Virginiaceder med oljorna som kommer från Atlas- och Libanonceder. Oljorna kan användas på liknande sätt, de har en liknande doft, men är inte samma sak.

Oljan från cederträ destilleras från barr och ved. Man får barren och veden direkt från det överskott som skogsindustrin har så gott om. Det är sällan så att man separerar på barr och ved vid destillering. Vid framställningen av cederolja kan det också vara så att oljan kommer från en blandning av olika cederträarter.

Den cederträolja som du köper är ofta framställd med ångdestillering av cederträets bark. Det är svårare att få ett ordentligt utbyte när man enbart destillerar från toppskott och barr från trädet. Det är vanligare att framställa oljan från veden och barken. Fast barren kommer ju som sagt ofta med i blandningen så en viss del av oljan kan också härstamma från den här delen av trädet.

Hur använder man cederolja?

En annan ledtråd för att komma fram till bästa cederoljan ligger i hur du kan använda oljan. Om det rör sig om en kvalitetscederolja ska du kunna använda den för många olika saker.

Cederolja kan användas för att bland annat:

 • Blanda egen parfym
 • Göra egen hudkräm
 • Få en god doft i rummet och på huden
 • Behandla irriterad hud
 • Behandla hårbotten
 • Lindra halsont och täppt näsa
 • Punkt-behandla akne

Det är viktigt att veta att du alltid ska spä ut eterisk cederolja med annan olja eller vatten. Det går också att spä ut cederträolja med honung och andra produkter som du tänker använda utvärtes. Normalt sett så rör det sig om en dosering på några droppar då du väl har spätt ut oljan. En tumregel är 1 droppe per 1 tsk olja men mindre kan också fungera alldeles utmärkt.

Som regel är cederträolja inte farligt att använda men det är ganska lätt att överdosera med tanke på att du bara behöver några droppar. Var noga med att dosera i enlighet med anvisningar för det som du vill göra med oljan.

Cederolja som parfym

Om du vill parfymera hudvårdsprodukter som du själv blandar eller rentav få till en egen parfym kan du använda dig av cederolja. Cederoljan anses ha en mjuk och lugn doft som kan passa lika bra för kvinnor som för män. I kombination med andra doftinslag som citrus och lavendel kan du få en helt unik väldoftande parfym!

Räkna på 1% eterisk olja per 100 gram hudvårdsprodukt när du ska lägga till en doft till existerande kräm eller salva. Om du ska parfymera en produkt som du kommer att skölja av kan du öka doseringen till 2% per 100 gram. Tänk på att det blir en mindre dos om du tänker blanda cederträoljan med andra eteriska doftoljor i samma produkt.

Så kan du använda cederolja - cederolja som parfym

Cederolja mot huvudvärk eller ryggvärk

Du kan göra en kompress med ett tyg som du impregnerar med en blandning av 5 ml vegetabilisk olja och 5 droppar cederolja. Denna tygkompress kan du sedan använda för att försöka lindra huvudvärk eller ryggvärk. Massera mot området där du har ont under några minuters tid och andas samtidigt in den varma doften.

Cederolja för behandling av svamp och klåda

Blanda 4 droppar cederolja i 10 ml vegetabilisk olja. Veteolja är ett lämpligt val. Behandla hudområdet med svampinfektion tre gånger per dag med denna blandning. Du kan dutta på lite försiktigt. Du behöver inte gnida in blandningen.

Cederolja för behandling av halsont och förkylning

Det går också att inhalera cederolja för att försöka mildra symtomen i hals och näsa vid förkylning. Tillsätt 3-4 droppar i en kastrull med cirka 1 liter kokande vatten. Stäng av värmen och inhalera med en handduk över ditt huvud i cirka 2-5 minuters tid.

Cederolja som rengöringsspray

För en rengöringsspray som du kommer att använda på ytor och inte direkt på din kropp kan du dosera med fler droppar från cederoljan. En bra kombination kan vara 15 droppar tea tree olja och 15 droppar cederolja som du blandar med 20 droppar citron och blandar med 100 ml vatten i en sprayflaska. Kom ihåg att skaka flaskan innan du sprayar på ytor som du vill desinficera eftersom oljorna kommer att flyta upp till ytan av vattnet.

Cederolja som hudolja

En god riktlinje att gå på när du vill blanda cederolja med vegetabilisk olja för att få en hudkräm är att hålla dig till maximalt 2% koncentration av olja. Du får alltså räkna på hur mycket vegetabilisk olja du använder för att avgöra hur mycket du ska ta från den eteriska oljan. Normalt sett blir det inte mer än några droppar.

Cederolja som rengörande ansiktsskrubb

Du kan göra din egen ansiktsskrubb med hjälp av cederolja. Blanda 10 ml kokos eller grovt malet kaffe med 10 droppar cederträolja och använd som rengörande skrubb.

Cederolja för att behandla fet hud och akne

I och med att cederoljan är antiseptisk kan den ha viss verkan mot akne som uppstår då bakterier kapslas in i porer och huden blir inflammerad. Du kan tillsätta en droppe cederolja till din hudolja för att försöka få bättre balans på talg-produktion samtidigt som du motverkar inflammationen. En annan olja som har antiseptiska egenskaper är citronolja.

Cederolja i krämer för naglar

När du vill lägga till cederolja i en kräm som du använder till naglar eller annan hudvård räcker det för det mesta gott och väl med 2-3 droppar. Det är viktigt att inte överdriva.

Cederolja för att behandla sprucken hud

Om du vill behandla hud som har spruckit och blivit irriterad kan du blanda 2 droppar cederträ med 4 droppar lavendelolja och 2 droppar frankincense med 15 ml vegetabilisk olja. Smörj sedan in för att få en lindrande effekt.

Behandling av mjäll med cederolja

Blanda 2 droppar cederolja i ditt schampo och/eller balsam. Gnid in ordentligt i hårbottnen och låt verka en stund. Detta kan fungera mot mjäll både på kort och på lång sikt.

Cederolja i badet

Cederträolja i badet kan verka lugnande och också fungerar lindrande mot eksem och klåda. Tillsätt 5 droppar cederolja till vattnet i ett fullt badkar för att få den lugnande effekten.

Cederolja som doft i rummet

När du vill sprida cederdoften i rummet kan du använda dig av en doftdispenser som fungerar elektriskt eller med fyrfatsljus. Tillsätt 5 droppar olja i vatten som sedan värms upp och avdunstar. På detta vis sprids doften av cederolja i hela rummet.

Cederolja för meditation

Om du till exempel vill få en lugnande känsla inför meditation kan en droppe på varje handled vara alldeles tillräckligt. Då får du den varma och lugnande doften.

Cederolja för insektsbekämpning

Ceder kan även användas vid insektsbekämpning. Med en liten mängd kan du hålla borta silverfiskar, husspindlar och andra skadedjur.

Cederolja kan antingen sprayas eller strykas med hjälp av en tops runt lister, dörrkarmar och avloppsrör för att hålla insekterna borta. Läs gärna vår artikel rödcederolja mot silverfiskar för att lära dig mer om hur du kan använda cederolja vid insektsbekämpning.

FAQ Cederolja – Vanliga frågor och svar om cederolja

Är cederolja farligt?

Nej, inte om du använder den på rätt sätt. Outspädd cederolja är mycket stark och kan vara hälsovådlig. Därmed bör du använda skyddande handskar då du på egen hand blandar den eteriska oljan med andra produkter. Om du överdoserar med oljan för internt bruk och blir illamående ska du dricka vatten och ringa giftinformationen för att ta reda på riskerna.

Var kan man köpa cederolja?

Du kan köpa cederolja på hälsokostbutiker lokalt eller online. Den kan också finnas på apotek eller i matbutiker. Undersök alltid vilken typ av cederolja du köper och om den ska spädas ut innan användning.

Vad kostar cederolja?

Då jag har jämfört priser i olika butiker kan jag konstatera att det rör sig om cirka 100 kronor per 10 ml då du handlar på apotek. Om du köper cederolja i vanlig butik kan du komma ner till ett pris på 80 kronor per 10 ml och online kan du hitta billig cederolja för cirka 60 kronor per 10 ml.

Kan jag baka och laga mat med cederolja?

Det kan finnas recept, till exempel för pepparkakor, som säger att du ska ha med lite cederolja. Det här är i grund och botten citronarom som en gång i tiden gick under namnet cederolja. Du kan också hitta hushållsaromer med namn som cedro eller cedro citrus. Köp denna cederolja som arom i matbutiken så vet du att den är säker att använda!

Kan jag vara allergisk mot cederolja?

Om din hud reagerar på cederolja kan det vara så att den är känslig mot eteriska oljor och inte nödvändigtvis att du är allergisk mot ceder. Det finns kända cederallergier som bergscederallergenen som många i Texas är allergiska mot. Var vaksam och sluta använda cederolja om du upplever irritation.

Vad kan cederolja vara bra för?

Doften av cederolja kan ha en lugnande effekt och även få dig på gott humör. I och med att oljan är antiseptisk och antiinflammatorisk kan den också fungera mot bakterier och inflammationer. Det är dock viktigt att veta hur du ska använda oljan på rätt sätt för att få denna effekt. Det sägs också att cederolja kan balansera menstruationscykeln.

Vilken cederolja är bäst?

Den bästa cederoljan håller hög kvalitet och är enkel att använda. Den har en förpackning som är tydlig och ger dig goda instruktioner för användning. Dessutom ska det vara solklart var oljan kommer från. Som regel består bästa cederoljan till 100% av cederolja och den kommer i en flaska som är enkel att hantera och barnsäker.

När ska jag inte använda cederolja?

Om du är gravid, under 12 år, lider av allergier eller har en njursjukdom bör du rådgöra med läkare innan du använder dig av cederolja. Det är också viktigt att inte blanda cederträolja med alkohol.

Slutliga tankar om cederolja

Cederoljan är populär för sin varma härliga doft och för effekter som att den kan mota bort insekter och faktiskt verka positivt för din hälsa. Det är ofarligt att använda cederolja så länge som du håller dig till rekommendationerna för den produkt du köper. Med en liten flaska cederolja får du fantastiskt många användningsområden för att inte nämna att det inte är så dumt att då och då plocka av locket och bara njuta av den attraktiva doften!

Oavsett om du väljer en variant som kommer från ceder eller gran rör det sig om en olja som har potens och doftar gott. Själv kan jag inte märka större skillnad på doft mellan olika typer av cederolja.

Huvudsaken är ju att få de önskade effekterna och det går att göra så mycket med en enkel flaska med cederolja. Det är en sådan där produkt som du vill ha ståendes hemma i medicinskåpet för alla möjliga olika tillfällen och för alla i familjen.

Tonåringen behandlar akne, din partner lindrar snuva med inhalering och du slappnar av och yogar med doften av cederträ. Allt detta blir möjligt om du köper en bra cederolja med tydlig information om var den kommer från och om den blandats med annat.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar