En komplett guide till avokadoolja 2024

Foto av författare
Skriven av:
Rebecca Solberg
Uppdaterad senast:

Om du letar efter en hälsosam olja som har en mängd fördelar kan avokadoolja vara det perfekta valet för dig. Avokadoolja är laddad med antioxidanter, vitaminer och mineraler, vilket gör den till ett utmärkt val för din hälsa. Den har en mild smak som gör den idealisk för matlagning eller som dressing i en sallad.

Avokadoolja kan även användas till hudvård. Avokadolja är en fet olja som snabbt går in i huden utan att lämna en kladdig yta. Oljan är perfekt för dig med torr hy och eksem.

I den här artikeln kommer vi att diskutera allt som finns att veta om avokadoolja.

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Sammanfattning: Avokadoolja bäst i test

BildEgenskaperPris
Healthwell Ekologisk Avokadoolja - avokadoolja bäst i test

Bästa avokadooljan 2024

Healthwell Avokadoolja EKO

Fördelar: Kallpressad och ekologisk, rik på omättade fettsyror, kan användas vid kall eller varm matlagning, fungerar även till torr hy.

Köp här

Loelle Grön avokadoolja - avokadoolja bäst i test

Bra avokadoolja 2024

Loelle Grön Avokadoolja

Fördelar: Tillför näring och fukt till hud och hår, kan förtäras, innehåller viktiga fettsyror för återhämtning och uppbyggnad.

Köp här

Crearome kallpressad avokadoolja - test av avokadoolja

Bra avokadoolja 2024

Crearome ekologiska avokadoolja

Fördelar: Kallpressad och ekologisk avokadoolja med klorofyll, passar alla hudtyper

Köp här 

Avokadoolja bäst i test – bästa avokadooljan 2024

1. Healthwell Avokadoolja EKO

Healthwell Avokadoolja EKO - test av avokadoolja
 • Kallpressad och ekologisk avokadoolja
 • Rik på omättade fettsyror
 • Använd kall eller varm till matlagning
 • Kan även användas som hudolja till torr hy

Healthwell ekologiska avokadoolja är en hälsosam matlagningsolja som kan användas både som stekolja och till kalla matträtter.

Healthwell Avokadoolja EKO kommer från avokador (Persea gratissima) som vuxit under ekologiska förhållanden i Kenya. Oljan är kallpressad vilket innebär att alla näringsämnen är bevarade. Healthwell avokadoolja kommer i en mörk flaska som bidrar till ökad hållbarhet och motverkar härskning.

2. Loelle grön avokadoolja

Loelle Grön avokadoolja - avokadoolja bäst i test

Återfuktande olja rik på näring

 • Tillför näring och fukt till hud och hår
 • Så ren att den även kan förtäras
 • Fettsyrorna hjälper till med återhämtning och uppbyggnad

Loelle ekologiska avokadoolja är en mellanfet olja som tillför näring och fukt till hud och hår och lämpar sig extra bra till en åldrad och mogen hud. De hälsosamma fettsyrorna hjälper torr hud och dess rika innehåll av antioxidanten vitamin E gör den dessutom utmärkt att använda för den solkyssta huden. Oljan lämpar sig även för att behandla torra läppar och nagelband.

3. Crearome ekologiska avokadoolja

Crearome ekologiska avokado - avokadoolja i test
Vi kunde inte hitta några priser på produkten
 • Kallpressad och ekologisk avokadoolja
 • Grön avokadoolja med klorofyll
 • Passar alla hudtyper

Crearome kallpressade ekologiska avokadoolja är en grön avokadoolja som framställs genom skonsam kallpressning. Oljan är tillverkad av avokado som växer i Sydafrika.

Crearome avokadoolja är framställd på ett skonsamt sätt och på så vis behålls alla smak- och näringsämnen. Denna avokadooljan är även en grön färg som visar på ett högt innehåll av klorofyll.

4. Fushi ekologisk kallpressad avokadoolja

Fushi grön ekologisk avokadoolja
 • Kallpressad extra virgin avokadoolja
 • Skall inte värmas

Fushi ekologiska avokadoolja är en extra virgin avokadoolja. Oljan tränger lätt och djupt ner i huden och passar därför bra på normal, torr och solskadad hud och för människor som lider av eksem.

Fushi avokadoolja kan användas både invärtes och utvärtes och passar lika bra att smörja på huden outspädd eller ringla över en sallad. Fushi avokadolja ska inte värmas.

5. Better You Avokadoolja

Better You kallpressad ekologisk avokadoolja

Last updated: 2024-02-27 06:22:31
 • Rik på viktiga vitaminer och fettsyror
 • Bra för både hud- och hårvård
 • Kan användas i matlagning

Better You ekologiska avokadoolja innehåller en rak viktiga vitaminer och fettsyror som Omega 3, 6, 7 och 9 samt vitamin A, D och E. Vitamin E gör att oljan är fuktighetsbevarande och bidrar till att öka hudens kollagenproduktion.

Den feta oljan absorberas långsamt av huden och passar därför bäst att smörja till kvällen. Oljans rika innehåll av skyddande fettsyror återställer hudens barriär och förhindrar fuktförlust från hår och hud.

Vad är avokadoolja?

Avokadoolja är en typ av vegetabilisk olja som utvinns ur avokadofrukten genom en omsorgsfull process och helt utan tillsatser. Oljan är ljusgrön i färgen och har en mild, nötaktig smak med en lång hållbarhet. Avokadooljan har ett högt innehåll av enkelomättade fetter, vilket gör den till ett hälsosamt val för dina matlagningsbehov.

Avokadoolja kommer från frukten avokado som växer i flera sydamerikanska länder. Oljan är fet och används både för hud och hår. Kallpressad avokadoolja behåller sitt ursprungliga näringsinnehåll och används i kroppsvård och matlagning.

Avokadooljan för mjukare och rynkfri hud

Avokadon som växer på träd i länder som Brasilien och Mexiko är en frukt, inte en grönsak, och den är full av näringsämnen. Till skillnad från vad många tror kommer avokadooljan från fruktköttet och inte från den stora kärnan som finns avokadon. Oljan får man genom att kallpressa torkat fruktkött. Det ger en trögflytande olja som sedan kommer att filtreras så att vi får en närmast doft-fri olja.

Det går att använda avokadoolja på flera olika sätt. Den är till exempel enkelt att blanda avokadooljan med andra oljor vilket ger fina möjligheter för hudvårdsprodukter. Fast många gånger räcker det med ren avokadoolja för att få synliga resultat vad gäller behandling av torr hud och torrt hår. Oljan kan också användas i matlagning och har en stor fördel i att den klarar hög upphettning.

Vad är avokadoolja bra för?

Avokadoolja är ett kraftpaket när det gäller näringsämnen. Den är full av antioxidanter, vitaminer och mineraler som är bra för din hälsa. Här är några av de viktigaste fördelarna med avokadoolja:

 • Utmärkt källa vitaminer – Avokadoolja är rik på viktiga näringsämnen, antioxidanter och vitaminer. Framförallt är den mycket rik på Vitamin E.
 • Stor andel enkelomättade fetter – Avokadoolja är den olja som innehåller störst andel enkelomättade fetter. Dessa fetter hjälper bland annat till att sänka kolesterolet vilket minskar risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Sänker det dåliga kolesterolet – Avokadoolja innehåller fyra gånger mer av Betasitosterol än olivolja, vilket är ett ämne som hjälper till att sänka kolesterolet men även ger avokadooljan antiinflammatoriska egenskaper.
 • Minskar risken för hjärtsjukdomar – Avokadoolja innehåller höga halter av alfo- och betakaroten som hjälper till att skydda mot hjärtsjukdomar och cancer.
 • Reglerar blodsockernivåerna – Avokadooljans enkelomättade fetter hjälper till att bromsa frigörandet av socker i blodet vilket leder till mindre insulinfrisättning.
 • Naturlig källa av lutein – Avokadoolja är en utmärkt källa av lutein. Lutein har man sett skyddar ögonen från gråstarr och sjukdom i gula fläcken.
 • Ökar elasticiteten i huden – Avokadoolja innehåller kollagenstödjande aminosyror och proteiner. Det hjälper huden att öka sin elasticitet.

Näringsinnehåll avokado

Näringsvärde per 100g.

 • Energi: 701kJ/168 kcal
 • Protein: 2g
 • Fett: 15,3g
 • Mättade fettsyror: 1,8g
 • Kolhydrater: 4g
 • Fibrer: 3g
 • C-vitamin: 8mg
 • D-vitamin: 0mcg
 • Folat: 62mcg
 • Järn: 1mg
 • Zink: 0,4mg
 • Kalcium: 11mg.

Hur använder jag avokadoolja?

Du kan använda en flaska ren avokadoolja för många olika saker. I matlagning kommer den att bidra med god smak och viktiga vitaminer och fetter. Som hud- och hårvård kan avokadoolja fungera på ett helt magiskt sätt och hjälpa din torra och nariga hud.

Avokadoolja till matlagning

Avokadoolja till matlagning

Avokadoolja är en av de hälsosammaste matoljorna i världen. Avokadoolja är ett utmärkt val för matlagning eftersom den innehåller mycket enkelomättade fetter. Avokadoolja kan användas både som en god dressing eller att steka med.

Avokadoolja som tillbehör till maten

Avokadoolja passar bra i dressingar, i marinader, att doppar bröd i eller ringla över salladen eller pastan. Du kan även använda oljan i smoothies för att få en fylligare och rikare smak.

Det krävs inte mer än en tesked eller två för att du ska få i dig gott om nyttig oljesyra, även kallad omega-9 syra eller oleic acid på engelska. En vanlig avokado består till cirka 70 procent av denna hälsosamma enkelomättade fettsyra.

Samma fettsyra finns i olivolja och något som kan vara lite extra intressant att veta är att oljesyran som finns i avokado faktiskt kan motverka högt blodtryck.

Nyttiga ämnen i avokadoolja är:

 • Omega 3, 6 och 9
 • A, B, D, E och B1 vitamin
 • Kalium
 • Folsyra

Avokadoolja för stekning

Avokadooljan är väldigt bra att använda vid tillagning av mat. Oljan tål en upphettning på 255° C, vilket är mycket högre än andra matoljor. Olivolja till exempel som många använder att steka i bör helst inte hettas över 190° C.

Dess höga stekpunkt gör den idealisk när man till exempel steker, grillar eller wokar kött eller grönsaker.

Avokadoolja för huden

Att ta en matsked olja och smörja in huden ger en omedelbar effekt på så vis att du upplever att huden återfuktas på ett effektivt sätt. Avokadooljan är så pass fet att den kan göra riktigt stor skillnad om du lider av torr hud.

För att få en riktigt effektiv hudkräm mot torr hud kan du blanda lika delar avokadoolja med sheasmör och sedan behandla. Avokadooljan är enkel att blanda med olika oljor så du kan välja utifrån de behov som finns för att få de bästa egenskaperna från de oljor som du väljer att smörja in med som till exempel arganolja. Du kan till exempel använda avokadoolja för att gör egen fotskrubb.

Avokadooljan är rik på antioxidanter och vitaminer som kan verka förebyggande mot rynkor. Det är dock viktigt att förstå att det inte rör sig om en antirynkkräm. Lider du av svåra rynkor finns det bättre metoder. Men i förebyggande syfte är avokadooljan fenomenal. Dessutom är det numera känt att fetterna som finns i avokado kan fungera för mer elastisk hud om du får i dig dem via kosten.

Avokadoolja som skydd för solen

Avokadoolja har en naturlig solskyddsfaktor på 2–3. Det är inte tillräckligt för att skydda dig under en solig dag men bidrar givetvis med mer skydd. Om du inte kommer att befinna dig i stark sol kan det vara alldeles tillräckligt med avokadoolja som en del av den hudkräm du använder dig av i ansikte och på andra kroppsdelar som är exponerade.

Avokadoolja som rakkräm

Det finns färdiga produkter med avokadoolja och andra ingredienser för rakning. Avokadooljan kan förbereda huden för rakning på ett effektivt sätt. Genom att återfukta och mjukgöra blir det lättare att raka med klassisk hyvel efteråt. Det går bra att smörja in med en tesked ren avokadoolja, men det kan förstås vara en fördel att använda en färdig rakkräm som kombinerar avokadooljan med ingredienser som aloe vera.

Avokadoolja för att minska stress

Du kan använda avokadoolja för att minska stressen på flera sätt. Om du använder den i matlagning så kan det leda till att du sänker nivåerna av stresshormonet, kortisol, som till och med kan vara skadligt för din kropp.

Att smörja in hud och hår med avokadoolja har också en avslappnande effekt. Här får vi förstås inse att det har mycket med själva massagen att göra. Men det krävs inte mer än en matsked olja för att få en ordentlig massage för ben eller över ryggen. Tillsätt några droppar eterisk olja med en doft som höjer känslan av avslappning. Lavendel- och citrongräsolja är bra val.

Avokadoolja för håret

I och med att avokadooljan kan fungera mot mjäll då den kan verka effektivt mot bakterier som ger svamp kan du använda den som hårolja. Det räcker gott och väl med en tesked avokadoolja som du sedan gnider in i din hårbotten. Du kan också tillsätta en halv tesked avokadoolja till ditt vanliga schampo eller balsam direkt i handen då du vårdar ditt hår.

Avokadoolja mot mjäll och torr hårbotten

Avokadooljan kan verka skyddande för håret och dessutom bidra med lyster. Som inpackning kan du tillsätta rikligt med avokadoolja över hela håret och i hårbotten. Avokadooljan kan även användas mot mjäll:

 • Smörj in avokadooljan i hårbotten och låt verka cirka 30 minuter.
 • Tvätta ur håret med schampo och sedan vatten (annars kan oljan vara svår att få ur)

Avokadooljan kan även användas som hårolja. En hårolja, som du inte sköljer ur, ska du bara använda några droppar av oljan. I och med att den är så pass fet vill du inte använda för mycket. Då kan ditt hår istället se fett och livlöst ut. Droppa 2–3 droppar i din hand och massera sedan in i håret.

Avokadooljans ursprung och historia

Traditionellt sett är det Brasilien och Mexiko som nämns som de stora producenterna av avokado och avokadoolja. Men avokadofrukten växer över hela Centralamerika och odlas numera i tropiskt och sub-tropiskt klimat. Oljan kommer från frukter som inte anses tillräckligt stora för att säljas som frukt på marknader och i våra livsmedelsbutiker.

I och med att det går att odla avokado på flera håll i världen så kan du finna avokadoolja från olika länder. Dessutom finns det företag som helt enkelt köper upp det torkade avokadofruktköttet för att sedan kallpressa oljan ur det. Avokadofrukter växer på träd som kan bli omkring 10 meter höga.

När ett avokadoträd är 7 år gammalt kan det producera omkring 300 frukter. Det fina med avokadoolja är att den normalt sett kommer från frukt som ändå hade kastats eftersom den inte anses tillräckligt fin för att sälja som frukt. Här finner vi en hållbarhetsaspekt som är sann oavsett om du väljer ekologisk avokadoolja eller inte.

Avokado, Persea americana, tillhör familjen smörplantor vilket avslöjar att det rör sig om en fet frukt. Det kan faktiskt finnas upp till 40% fett i fruktköttet, men för att komma åt detta fett måste man först torka frukten. Om det fortfarande finns vatten i fruktköttet då man utvinner oljan kommer det att leda till emulgering.

För en flaska på 250 ml krävs det omkring 15–20 avokadofrukter. Med kallpressning får man fram en olja som är mörkgrön och lite grumlig. Med raffinering blir det en klar lite gulaktig olja som kan användas för matlagning såväl som för hudvård och hårvård.

FAQ Avokadoolja – Vanliga frågor och svar

Hur utvinner man avokadoolja?

Avokadoolja utvinns ur torkat fruktkött, då den inte kan utvinnas ur färsk frukt. Försöker man utvinna oljan ur färsk frukt kommer vattnet och oljan att emulgera. Avokadofruktens fruktkött kallpressas sen och passeras sedan genom ett filter för att utvinna en klar, lätt gulfärgad, nyttig olja.

Vad är avokadoolja bra för?

Avokadoolja är en olja som är rik på antioxidanter, vitaminer och nyttiga fetter. Därmed är den lika bra att få i sig via kosten som för behandling av hud och hår. Utvärtes kommer avokadooljan att ha en mjukgörande effekt som känns särskilt skönt för den som lider av torr och narig hud.

Är avokadoolja nyttigt?

Avokadooljan är mycket nyttig. Den är full av viktiga ämnen som din kropp behöver. Dessutom är den mycket mild och kan därmed vara ett säkert val då din hud är irriterad. Avokadooljan är minst lika nyttig som olivolja, kanske till och med mer!

Kan man använda avokadoolja i bakning eller matlagning?

Det går bra att använda avokadoolja för matlagning eller bakning. Den har en hög tolerans mot hetta vilket gör den lämpligare än till exempel olivolja. Nackdelen är att det här är en dyr olja och därmed kan du inte riktigt använda den på samma frikostiga sätt som kokosolja och olivolja för matlagning och bakning.

Kan man vara allergisk mot avokadoolja?

Det är mycket ovanligt med allergi mot avokadoolja. Det här är en olja som tvärtom rekommenderas för irriterad hud. Om du är allergisk mot avokadofrukten bör du kanske vara lite försiktig med att använda dig av oljan från den.

Hur länge håller avokadoolja?

Om du förvarar din avokadoolja på rätt sätt kan den hålla mycket länge. Tänk på att oljan kan stelna om det är under 5 graders temperatur där den förvaras. Det betyder inte att den har blivit dålig. Ta en titt på vilket bäst före datum du får för den avokadoolja du köper. Se också till att du förvarar och hanterar den på rätt sätt för att den ska hålla sig fräsch så länge som möjligt.

Hur luktar avokadoolja?

Färdig avokadoolja är i stort sett luktfri. När oljan först pressas kan den ha en ganska stark lukt. Men denna försvinner med raffineringsprocessen. På grund av att oljan inte har någon särskild lukt är det enkelt att tillsätta doft eller blanda med andra hud- och hårvårdsprodukter utan att det blir konstigt.

Var kan jag köpa avokadoolja?

Avokadoolja finns att köpa i online apotek och hälsokostbutiker. I vårt test av avokadoolja går vi igenom ett antal avokadooljor och var du kan köpa dem.

Slutgiltiga tankar om avokadoolja

Jag tycker att avokadoolja är en attraktiv olja som ger välbehag på flera olika sätt. Den är full av antioxidanter och mineraler som är bra för din hälsa och välbefinnande.

Den är enkel att applicera oavsett om du vill använda den för din torra hud eller ditt slitna hår. Den går även utmärkt att använda till matlagning. Antingen genom att ringla över en sallad eller en god pasta eller för att steka i.

Det finns så många hälsofördelar för avokadoolja att det är dumt att vara utan den.

Foto av författare
Om författaren
Rebecca Solberg
Hej! Mitt namn är Rebecca och jag är en frilansskribent och “health-junkie”. När jag inte jobbar med skrivuppdrag pysslar jag med allt som jag lärt mig på jobbet som skribent. Det blir odling av vetegräs, groddad kinoa, utveckling av vitaminstrategier och givetvis eteriska oljor för behandling av kropp och själ!

Lämna en kommentar